Boren in plafond onder CV-ketel

Koen789

 • #1
Goedemiddag,

Ik wil voor een klein project gaten boren in het plafond in de hal. De gaten hoeven niet heel diep te zijn. Circa 4-5 cm zal voldoende zijn, diameter van circa 6mm. Maar het gaat wel om een heel gebied op het plafond waar ik wil boren. Daarnaast zit ik naast de meterkast en zit boven het plafond de ruimte van de cv-ketel. Ik zal de situatie schetsen aan de hand van foto's.

1. plafond.png


In het rood het gebied waar ik wil boren. De linkerdeur gaat naar de meterkast. Op de bovenverdieping, direct boven de meterkast, kom je uit bij de cv-ketel.

2. meterkast.png

Hier zie je het "plafond" van de meterkast. Je ziet een gas- en waterleiding lopen. Deze twee leidingen kon ik weer lokaliseren in de ruimte van de cv-ketel. Zie de volgende foto.

3. cv-ketel.png

In het blauw en rood de gas- en waterleiding die uitkomen op de bovenverdieping. In het linker groene vak leidingen van de vloerverwarming installatie op de benedenverdieping. In het rechtergroene vak nog allerlei leidingen waarvan ik vermoed dat het waterleidingen en van de radiatoren op de bovenverdieping zijn.


Mijn vraag concreet is: Is het mogelijk om in het plafond te boren of is het bij voorbaat het risico te groot dat je iets raakt? En indien mogelijk, kun je de leidingen e.d. goed lokaliseren met een leidingzoeker?

Met vriendelijke groet,
Koen
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #2
Wat wil je gaan maken? Kun je niet op de wanden bevestigen of met kit werken?

4 a 5 cm zou moeten gaan. Leidingen liggen doorgaans hoger. In de dekvloer op de dragende vloer. Risico is er natuurlijk altijd dat je iets raakt in een gebied met veel leidingwerk.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #3
Foto 2: zeer waarschijnlijk kanaalplaatvloer. Zitten de naden om de 1200 mm?
Dan liggen de leidingen op de vloer. Wapening kan je opzoeken met een leiding detector.
 

Koen789

 • #4
Bedankt voor je reactie. De naden zitten inderdaad om de 1200 mm. Is dat dan een zekerheid dat er geen leidingen door het plafond lopen? En is er een standaard dikte voor zulke kanaalplaatvloer panelen?
 

Koen789

 • #5
@Vonken_trekker

Ik wil zogenaamde monkey bars maken. Zoiets als iets hieronder. Maar dan net een ander ontwerp; Het zal niet uit 1 deel bestaan, omdat ik ook nog 1 keer een hoek moet maken.
Aan het plafond bevestigen met schroeven heeft wel mijn voorkeur.

monkey_bar_steigerbuizen_buiskoppelingen_plafond.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #6
Ik ben er vrij zeker van dat zo'n ding snel naar beneden komt als je dat met nylon pluggen 5 cm diep bevestigt en er dan aan gaat hangen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #7
Onderschil van een kanaalplaatvloer is ca 3,5 cm dik, scheelt per leverancier. Dikte van de vloer kan je bij het trapgat opmeten, dat is wel incl de afwerkvloer.
In de dammen niet boren ivm de voorspanwapening.
 

Koen789

 • #8
Bedankt voor de tip Rola. Is het verstandig om hulsankers te gebruiken in dit geval? En welke lengte hulsanker zou je adviseren?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #9
Er zijn korte hulsankers in de handel, speciaal voor kanaalplaatvloeren.
 

Koen789

 • #10
Oke duidelijk.

Is het met hulsanker nog belangrijk dat je doorboort tot je in de holte uitkomt? Als je bijvoorbeeld hulsankers neemt die een boordiepte van 50mm vereisen en je komt met de leidingzoeker niet exact uit in het midden van een holte (tussen twee dammen in) dan kan ik me voorstellen dat je met 50mm niet doorboort. Zou dat een probleem zijn?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #11
Ja, anker heeft een minimale betondikte nodig.
Anders kan je ook een betonschroef gebruiken
 

Koen789

 • #12
Ik heb een meting gedaan op m'n kanaalplaten met een leidingzoeker en ik heb het patroon visueel gemaakt dat ik tegenkom. Deze leidingzoeker geeft een percentage aan als het staal tegenkomt

kanaalplaat profiel.png


Rood = 100%
Groen = circa 30%

Is dit een logisch patroon voor een kanaalplaat? Het lijkt me boorbeeld niet logisch om tegen de rand aan te boren. Maar op 250mm van de rand lijkt wel een goede plek om te boren.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #13
Google op doorsnede kanaalplaatvloer 200 en kies er een van een willekeurige leverancier. Onderling schelen ze niet heel veel.
 

Koen789

 • #14
Ik draaf nu wellicht een beetje door, maar ik heb de kanaalplaten gevonden aan de hand van de bouwtekeningen die ik van de gemeente heb ontvangen. Daarmee kon ik ook het profiel verklaren dat ik zelf gevonden had:

kanaalplaat profiel + type wandplaat.png


Als ik het nu goed begrijp kan ik voor het boren uitmeten op het midden van een willekeurige holte toch?

Overigens staat op de bouwtekening vermeld dat de dekvloer 3cm. Dat lijkt me vrij weinig om leidingen in te verwerken. Kunnen er dan nog leidingen door de kanaalplaten liggen?

1659721337573.png
 
Laatst bewerkt:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #15
Hoe dik is de vloer bij het trapgat?
 

Koen789

 • #16
Onderkant plafond tot bovenkant laminaat is 27cm. Voor het laminaat + ondervloer kun je een goede centimeter rekenen (laminaat+ondervloer liggen op beton). Kanaalplaten zijn 20cm dik (staat weergegeven in de bouwtekening). IDus dan toch een cementdekvloer van bijna 6cm?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #17
3 cm smeervloer is van lang geleden, 5 cm is het minimum zonder leidingen erin al 30 jaar.
 

Koen789

 • #18
Het huis is van 1998 dus dat zit wel goed. Dus geen leidingen in de kanaalplaten?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu