Bonkende cv-ketel

J197

  • #1
Mijn moeder heeft een cv-ketel (nefit ecomline hr) en die maakt de laatste tijd een raar bonkend geluid 's ochtends. Hij bromt dan een beetje en dan bonkt hij hard, waarna hij weer begint te brommen waarna er weer een harde bonk volgt etc. Na een tijdje houdt dit op (zo af en toe gebeurt het dan een paar uur later nog een keer) en werkt hij normaal.

Het vreemde is dat dit dus alleen 's ochtends lijkt te gebeuren, als de verwarming een tijd lang uit is geweest ('s avonds hoor je het nooit). Ook heb ik het idee dat het vooral gebeurt als het vrij koud is.

Weet iemand wat dit is/kan zijn en of ze er iets aan moet doen (het wordt volgende week erg koud), of kan ze het gewoon laten voor wat het is (het zal over een maand ofzo wel weer warmer worden)?

Ik heb nog even gekeken naar dat zwarte wijzertje, die de druk aangeeft en die staat nu ('s avonds) op 1.6.
 

Marcn88

  • #2
Wanneer heeft toestel laatste onderhoud gehad?
kzou er toch voor t weekend wel wat aan gaan/laten doen
brand t toestel op t moment van bonkend voor cv op warmwater

kan de gasluchtverhouding zijn
ovoldoende circulatie
 

Dolf B. Boorzalf

  • #3
Gezien het feit dat dit fenomeen zich na de nacht voordoet, zou een te lage waterdruk als gevolg van een kapot expansievat ook een oorzaak kunnen zijn.

Als de installatie in de nacht afkoelt, neemt de waterdruk in zo'n geval te sterk af waardoor je bij het opwarmen kookverschijnselen in het CV-water krijgt.

Is de installatie eenmaal weer opgewarmd dan loopt de waterdruk op en verdwijnt het verschijnsel.

Dat is makkelijk te controleren door de installatie voor het opstoken in de ochtend bij te vullen tot je het water niet meer door de vulkraan/slang hoort stromen, het drukmetertje is niet bijster nauwkeurig en kan ook kapot zijn.

Controleer wel even of mogelijk uitstromend water van de overstortklep geen schade aan kan richten! Te vaak zijn deze beveiligingskleppen niet, of niet correct, op het riool aangesloten.

Is het verschijnsel na deze actie weg, dan dien je het expansievat en de overstortklep te vervangen.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #4
Vind ik persoonlijk een beetje dom advies.
Bijvullen tot je geen water meer hoort stromen kan er zomaar voor zorgen dat de druk boven de 3 bar komt met als gevolg een lekkende overstort.
Mijn advies is, controleer de druk in koude toestand, als deze dan onder de 1 bar is en je gaat opstoken en de druk loopt snel op dan is het vat defect.Ben het wel met je eens dat het kookgeluiden kunnen zijn.
 

Dolf B. Boorzalf

  • #5
Ach, wat heet dom...

Echt verstandige mensen vervangen een overstort dat na aanspreken blijft lekken. Prutsers laten dat juist na.

Ondanks dat het ventiel veelal weinig werk heeft te doen, is een overstortventiel een slijtonderdeel wat in relatie tot zijn kwaliteit, periodiek getest en zo nodig vervangen dient te worden.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #6
Periodiek controleren? Hoe ga je dat doen dan?
Als je een vat wil controleren dan gewoon demonteren en voordruk meten. Vaak zit een vat vol met water en is dat laatste helemaal niet nodig...
Overstort moet je vanaf blijven zo lang hij niet open is gegaan. Als ze eenmaal open zijn geweest blijven ze vaak lekken. Dan vervangen. of eventueel samen met een vat, het zijn de kosten niet..
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
En het lekken van het overstortventiel nadat het een keer heeft geloosd heeft niets te naken met de kwaliteit of slijtage ervan.

Zodra het een keer moest lozen (of er voor test aan gedraaid werd) kan er vuil uit de installatie in komen en veroorzaakt dat het niet meer afsluiten (en dus blijven sijpelen).

Dus inderdaad: afblijven zolang ie goed werkt, niet (periodiek) testen! Veroorzaakt alleen maar narigheid.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu