Ketel maakt bonkend geluid

Waterval

  • #1
Hallo allen,

Mijn ketel maakt af en toe bij tapwater (douchen) een bonkend geluid. Omdat een filmpje wellicht meer zegt dan een beschrijving:
Het lijkt uit de ketel zelf te komen, maar ik heb geen idee wat het is. Het gaat om een Itho Aquamax-ketel. De ketel blijft gewoon functioneren terwijl hij dergelijk geluid aan het maken is, en het komt ook maar heel incidenteel voor. Ik heb in dit geval de douche uitgezet waarna het geluid ophield, en bij opnieuw warm water vragen kwam het geluid niet terug en werd er gewoon warm water geleverd zonder het gebonk. Het is echter nu al meerdere keren gebeurd dat hij spontaan zulk geluid begint te maken.

Het lijkt er niet op dat het water begint te koken, de temperatuur wordt aangegeven tussen de 63 en de 68 graden. Druk is ook op orde.

Heeft iemand enig idee wat de oorzaak kan zijn?
 

Waterval

  • #2
Niemand?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Ik gok erop dat de driewegklep soms blijft hangen.
 

Waterval

  • #4
Bedankt! Dan zal die wel aan vervanging toe zijn...
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
Lijkt net als er wat in de leiding van ketel zit.
Doet ie dit ook als je van keuken heet water pakt?
 

Waterval

  • #6
Het geluid lijkt in ieder geval niet bij de leiding vandaan te komen. Maar ik zal het eens proberen te testen met de keuken. Het punt is wel dat het heel weinig voorkomt, dus ik ben benieuwd of ik het zo kan reproduceren.

Overigens is er recent nog een symptoom bijgekomen: het water van de douche wordt af en toe koud. Als ik dan op de ketel kijk, lijkt het erop dat hij niet langer registreert dat er een warmwater-aanvraag is. Kort na die onderbreking pakt de ketel het weer op en gaat de ketel branden om het water weer te verwarmen voor de douche. Als ik dat met mijn zeer beperkte kennis probeer te beredeneren, dan lijkt dat consistent met een falende driewegklep?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Ja.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu