Blauwe engel II electrisch ontregeld?

Gks mech

  • #1
Beste Forumleden versie 2,

Ik zit met een hardnekkig probleem met mijn cv installatie. Gaszijdig is alles meerdere malen door de onderhoudsdienst waarop ik geabonneerd ben met een overmacht aan verwisselde onderdelen afgeregeld en dat lijkt echt goed te zijn. Electrisch gaat het om het volgende: Er moet een stroompje van circa 2 microA gemeten worden (minimaal). De ionisatie stroom. Indien die kleiner is dan 1.5 uA slaat de zaak af.
Nu bleek op een gegeven moment de zaak goed te werken als een andere wcd gebruikt werd. De onderhoudsdienst dacht direct aan een aardingsprobleem. Echter het apparaat werkte dan beter met een aarde met hogere weerstand, want daar zaten twee verlengsnoeren van 1mm2 tussen. De eigen wcd van de ketel gaat via een eigen groep waar niets anders op zit en met 3x2,5mm2, volgens mij zoals het hoort. De aarde bleek echter niets uit te maken, want zonder aarde via de elektrische installatie was het verschil tussen beide routes gelijk. Ook wel voor de hand liggend want de dikste aardleiding is in dit geval natuurlijk de gasleiding, 5m 28mm diam. daarna 10m 22mm diam. en nog een kort stukje 16mm. Die is geaard op de centrale aardrail in de meterkast. Het bleek echter dat op dat moment de fase belangrijk was, want die bleek omgewisseld te zijn met de Nul bij het gebruik van de andere wcd. Toen we dit probeerden bleken beide groepen (het waren wel verschillende fasen) bij dezelfde fase en Nul positie van de stekker hetzelfde effect te geven: Ene positie goed, andere slecht. De ionisatiestroom kan ik meten met een los analoog paneel metertje van 25uA volle schaal. In het slechte geval doet de ketel een tweede poging met hoger vuur bij het aansteken en regelt dan terug, waarna het ding soms weer afsloeg. Helaas is de situatie nu twee dagen later zó dat het effect niet meer optreedt. Weliswaar werkt het ding nu goed in beide fase en Nul posities (en is de sfeer in huis een stuk beter dan in de gloed van roestige straalkacheltjes) maar wij hebben ondertussen een lange geschiedenis van wispelturig gedrag van dit vervloekte cv-ding. Maanden achtereen is het altijd weer een verassing of het ochtends warm is en de douche het doet.

De onderhoudsdienst heeft ook de besturing met programmeerbare microprocessor al eens vervangen: precies hetzelfde resultaat.

Heeft iemand een idee wat de oorzaak van dit probleem is? Dat verwacht ik niet, maar in welke richting zou ik moeten zoeken? Wat kan ik zelf nog met een analoge (dan zie ik variatie) en een digitale multiemeter onderzoeken? Voordat ik de installateur voor tig Euri laat komen? De conclusies van de onderhoudsdienst zijn nogal breed en aarzelend. Er zijn al minstens 4 verschillende monteurs geweest die ook allemaal met elkaar overleggen, ook van fabriekswege is er al 2x iemand geweest. Soms gaat het een hele tijd goed, dan is het weer hommeles. Extra kosten had ik tot nu toe niet, want het viel allemaal onder het abonnement, maar als de installateur net zo werkt voorzie ik hoge kosten en een twijfelachtig resultaat.
Ik heb nog de volgende vragen:
Op de cv groep staat op de Nul t.o.v. aarde een variërende spanning van 0,31 tot 0,4 Volt op
de andere groep 1,2 tot 1,3 V ,daar hangt wat verlichting aan. Zijn dit normale waarden? (De waarden zijn overigens tussen Nul en de gasbuis exact gelijk, voorzover te vergelijken bij de variatie) Gemeten met een analoge uv.meter en een digitale.
De netspanning is overdag 219 a 220 V en enkele avonden nu 217 V de onderhoudsdienst mat dezelfde waarden. Dit lijkt me wat laag, zijn er waarschijnlijkheden aan te ontlenen? Er is niet veel verschil tussen de fasen. Soms circa 1V.
Vanavond meet ik een veel hogere ionisatie stroom maar die is ook afhankelijk van hoe hoog de ketel stookt. Varieerde nu tussen 12 en 4uA Je kunt de ketel ook sturen in de hoogte van het branden door de stuurautomaat te bedienen. Weet iemand deze codes voor mij? (Atag blauwe engel II S-HR51Ti aangeschaft 0kt.2003) .
Weet iemand hoe deze ionisatiestroom veroorzaakt wordt? Produceert de vlam zelf een spanningsverschil of is het een weerstandsmeting dmv een aangelegde spanning? De inwendige weerstand van het circuit is in ieder geval hoog want als ik de digitale meter erop zet t.o.v. de massa van het toestel zakt de stroom met de helft in. Die heeft een inwendige weerstand van in de orde van meg ohms. Kan iemand mij zeggen hoe ik hier verstandig aan kan meten? Met de analoge meters slaat de ketel direct af. Meet ik met de digitale meter in het gelijkspanningsbereik dan toont deze 32 a 34 V bij een stroom die dan ongeveer met de helft ingezakt nog circa 6uA bedraagt. Meet ik met het wisselspanningsbereik tov massa dan meet ik ca 280 volt. Ik heb ook een alternatieve leiding voor de ionisatie stroom getrokken buiten de bestaande kabelboom: geen enkel verschil.
Is het zinvol een losse vergelijkingsaarde te maken? Het is hier gemakkelijk 4meter waterleidingsbuis loodrecht in de slappe klei te drukken. Er zit ook nog wat zout in, dus de weerstand zal snel laag zijn. Dat kan goed op circa 25meter afstand van de echte aarde die hier geslagen is. Maar afgezien van het geval dat de bestaande aarde helemaal los zou blijken te hangen wat mij onwaarschijnlijk lijkt, hoe zou ik electronische vervuiling op het spoor moeten komen? Kunnen schakelende voedingen voor halogeen spotjes dat doen?
Graag uw reacties.
 

Chathanky

  • #2
Je ionisatiestroom heeft niets te maken met de kwaliteit van je aarde of spanning van het net.
De ionisatiepen levert los van het net een stroom.
De opgewekte spanning wordt opgewekt dmv een thermokoppel.
2 verschillende metalen die verbonden zijn met elkaar (koude en warme las) wekt een spanning op die afhankelijk is van de temperatuur.
Het is logisch dat als je ketel op een kleine vlam brandt de opgewekte spanning kleiner is dan met een volle vlam.
Hoe meer je de thermokoppel verwarmd des te hoger je ionisatiestroom.

mogenlijke oorzaken zijn een defecte thermokoppel, een thermokoppel die niet goed vlam raakt of een slecht contact met de behuizing.

Als de pen oud is overweeg dan een nieuwe als de andere oorzaken zijn uitgesloten.
Dus als de verbindingen en de bedrading goed contact maken en de pen zit goed in het heetst van de vlam, dan blijft de pen over van de storing.
 

Part

  • #3
De ionisatiestroom komt niet van een thermokoppel.
 

Chathanky

  • #4
Je hebt gelijk, mijn beschrijving heeft enkel betrekking op een thermokoppel en niet op een ionisatiepen.
Vergissing mijner zijds. :oops:
 

Klorissa

  • #5
Sinds wanneer mee een thermokoppel dan ionisatiestroom?
 

Remch

  • #6
Is ontsteek/ionisatiepen al eens vervangen? Eerste serie pennen hadden problemen met ionisatie.
Aarde tov nul van wcd is goed deze mag niet meer dan 5 V zijn.
Spanning onder 220 V of boven 230 V moet geen probleem zijn.
 

Grashopper

  • #7
Als de ketel niet goed is afgesteld (CO2) is de ionisatie ook lager. Deze zou dan te laag kunnen worden. Ionisatiepen kan ook niet meer goed zijn (weggevreten of verbogen) Ook zou bij de aansluitingen van de kabel naar de ionisatiepen oxide kunnen voorkomen waardoor deze slecht contact maakt. Je vlam kan ook slecht worden als je weer rookgassen opzuigt. Dit kan gebeuren wanneer de afvoer niet goed is en de rookgassen weer worden opgezogen als bijvoorbeeld de wind vanuit een bepaalde richting komt. Ik ken de Blauwe Engel niet maar heb veel verhalen gehoord over lekke wissellaars. Als deze rookgaszijdig lek is kan de ketel ook weer eigen rookgassen opzuigen en hierdoor een slechte vlam en ionisatie krijgen.
 

Klorissa

  • #8
Wel leuk al die antwoorden maar er nog niet verteld wat voor een storingscode er optreed en al die uitgebreide informatie maakt het er ook niet echt duidelijker op.Kortom gewoon concreet de storing omschrijven maakt het voor mij althans een stuk eenvoudiger.
 

Gks mech

  • #9
Hartelijk bedankt voor de snelle reacties.
Chatansky en Remch: de ionisatie electrode is al minstens 3 of 4 keer vervangen. Het exemplaar dat er nu in zit is een week (gebruik) oud. Contactproblemen zijn er volgens mij niet in de ionisatiestroom leiding: morrelen geeft geen veranderingen in de gemeten stroom, zoals ik al schreef: een losse aparte leiding van de ionisatie pen naar de print maakt ook geen verschil.

Part: dit geeft mij wel wat inzicht in de schakeling. Is het elektronisch voor de hand liggend dat een hoogfrequent veld een stroompje in de ionisatieleiding induceert dat de signaleringsstroom, als die laag is, net teniet doet? Zo’n inductiespanning is altijd een wisselspanning, maar die wordt dan enkelzijdig gelijkgericht door de “diode
 

Chathanky

  • #10
Klorissa schreef:
Sinds wanneer mee een thermokoppel dan ionisatiestroom?
Een thermokoppel zet temperatuur om in een elektrische spanning.
Een ionisatiepen werkt op basis van het ioniseren van gassen.
Bij verhitting of bestraling ontstaan in het gas positieve ionen en elektronen, die het gas elektrisch geleidend maken.
Voordeel is dat een ionisatiepen sneller reageert dan een thermokoppel echter is er een hulpspanning (plus elektronische) schakeling nodig.
 

Klorissa

  • #11
Het antwoord over de thermokoppel was cynisch bedoeld,maar voor wie het nog niet wist goed uitgelegd door Chathanky,ik vond het eerste antwoord nog al vreemd maar het is prima hersteld.
E 02 is een vlamstoring komt meestal niet door een verkeerde afstelling van het gasblok,dan krijg je andere klachten.
Ook in deze is een goede omsvhrijving van het toestel heel belangrijk.
Dus merk en type.
Oorzaken van een e02 storing komen vaak door de ontsteekpen,ze hebben ook bij Atag condensbusjes ontwikkeld en ook een condenszijdige lekkage van de warmtewisselaar kan in sommige gevallen een rol spelen.dus een goede omschrijvng kort maar krachtig is van groot belang
 

Gks mech

  • #12
Klorissa, Merk en type (ook in de eerste melding genoemd):

Atag S-HR53Ti blauwe Engel II aangeschaft in okt.2003 Is dit genoeg of moet ik de omschrijving van het toestel uit de installateurshandleiding geven?

Kort en krachtig: de onsteking werkt prima. De ionisatiestroom is te laag in een aantal gevallen. (zie ook de eerste melding voor mijn meetwaarden) Deze was tijdelijk fase gevoelig (zie ook mijn eerste melding)

Ontsteekpen en ionisatiestroom electrode zitten op hetzelfde bevestigingsplaatje, dus met de ene is ook de andere steeds vernieuwd(zie ook mijn tweede bericht)

Het toestel heeft al wéér een dag goed gefunctioneerd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu