Binnenwerk type?

RvdH1982

  • #1
Ik heb twee kranen waarvan ik het binnenwerk wil vervangen door thermostatische binnenwerken, zodat ik er Honeywell Evohome radiator "controllers" (HR92) op kan zetten.

Dit is een Herz kraan:

En dit is een Heimeier kraan:


Hoe weet ik welk binnenwerk ik moet hebben? Als ik kijk op deze dan zie ik vele verschillende Herz binnenwerken. Sowieso moet er schroefdraad op zitten voor de HR92, dat heeft deze toch? Hoe weet ik of ik 3/8 of 1/2 of 3/4 nodig heb (hoe meet je dat)?

En voor de Heimeier geldt eigenlijk hetzelfde, ik zie op deze ook vele verschillende..
 

Bernhard

  • #2
Het zijn 1/2"ventielen. bernhard
 

RvdH1982

  • #3
Thanks! Maar hoe weet je dat? :)
 

Bernhard

  • #4
Dat zie ik aan de dikte. Ik heb er af en toe een paar gemonteerd. Tig jaar. Ik weet niet hoe duur zo'n binnenwerk is. Een nieuw ventiel is niet veel duurder.
Voor het haakse ventiel moet je een zgn haaksverkeerd model hebben. Een thermoknop moet horizontaal staan. De knop van het rechte ventiel moet in het verlengde van de radiator staan, dus niet haaks op de radiator. Eventueel nieuwe ventielen van het zelfde merk als de thermoknoppen. bernhard
 

RvdH1982

  • #5
Wederom bedankt! De knoppen hoeven nu niet horizontaal te staan, omdat ze via de Evohome worden aangestuurd en de temperatuur wordt door de HR92 uitgelezen. De enige reden waarom er een thermostatisch binnenwerk in moet is omdat daar zo'n pennetje in zit waarmee de kraan open en dicht gaat.

Daarnaast komt nog dat ik wel mezelf vertrouw een binnenwerk te vervangen, maar een ventiel vind ik al direct een stuk spannender :).
 

Bernhard

  • #6
Bij een verticale knop zal de regeling van de temperatuur minder zijn. bernhard
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
De knoppen moeten wel degelijk horizontaal staan, de temperatuurmeting vindt plaats in de kop en als deze loodrecht boven de aanvoerleiding staat klopt er niets van deze meting.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #8
Foto 1 is een herz kraan en foto 2 een Heimeier.
 

RvdH1982

  • #9
Hessie schreef:
De knoppen moeten wel degelijk horizontaal staan, de temperatuurmeting vindt plaats in de kop en als deze loodrecht boven de aanvoerleiding staat klopt er niets van deze meting.
Je hebt gelijk, de temperatuurmeting wordt wel beïnvloed. Ik kan echter een correctie toepassen in de instellingen van de HR92, waardoor de meting "goed genoeg" is.

Ik heb er nog eens over nagedacht en ik denk dat ik een loodgieter laat komen om de kranen te vervangen. Ik heb gezocht naar binnenwerken maar die hebben allemaal levertijden van 3+ weken. Ik denk dat een loodgieter er sneller een thermostatische kraan op heeft gezet.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #10
De correctie zal je niet helpen. Als de aanvoerleiding koud is, zal de knop goed meten. Zodra de aanvoer warm wordt, warmt de luchtstroom ook de knop op en loopt de radiator direct weer dicht.

Geloof me, pas gewoon haaks verkeerd toe.

En als de installatie toch leeg moet, is het bovendien een fluitje van een cent.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu