Binnenmuur WC niet verankerd aan andere muren

Steven12345

  • #1
Beste klussers,

Ik ben bezig met een grote verbouwing en ik heb net een wandje gemaakt voor de WC op de eerste verdieping. Een probleem waar ik niet genoeg mee bezig ben geweest, is het feit dat de deur meteen bovenaan de trap zit. Dat betekent dat een naar buiten draaiende deur geen mogelijkheid is, omdat het dan mogelijk is dat je iemand de trap afduwt. Naar binnen draaiend is ook onwenselijk, omdat de WC-ruimte dan wel heel klein wordt.

Mijn oplossing: een schuifdeur. Maar dat betekent dat ik een stukje van de tussenmuur (zo'n 7 cm) zal moeten wegzagen en dit is het enige gedeelte van de WC-ruimte die vast zit aan een al bestaande muur. Dat betekent dus dat de WC-ruimte (een soort U-profiel) los komt te staan van andere muren. Kan dit? En kan dit ook met het oog op een WC en dus iemand van 100kg die daarop gaat zitten?

Ik heb een aantal tekeningen toegevoegd, op foto 1, 2 en 3 is het stukje te zijn wat ik dan zou moeten afzagen. De overige foto's geven een totaal overzicht. De laatste foto geeft een overzicht van de ruimte.

Het is dus gemaakt met cellenbetonblokken van 10 cm dik.

20230103_101310.jpg 20230103_101315.jpg 20230103_101328.jpg 20230103_101255.jpg 20230103_101302.jpg WC-ruimte.jpg
 

Steven12345

  • #2
Niemand een idee?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #3
Dichtmaken tot aan het plafond en de muren ook vastmaken.aan het plafond met veer ankers.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
De muur vastzetten aan de constructieve vloer van de bovengelegen verdieping
 

Steven12345

  • #5
Dus jullie bedoelen beiden het plafond toch? Dat is een laag van 30cm beton, dus stevig zat, maar hoe kan je de laatste rij daaraan vastmaken? Je hebt toch nul ruimte als je die laatste blokken erop schuift?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #6
je boort eerst de ankers aan het plafond en die buig je tegen de steen aan zodat deze in de stootvoeg komt
 

Steven12345

  • #7
Top, hartstikke bedankt!
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Ik zou denken dat de toiletruimte en de plek voor de deur gewoon verkeerd bedacht is.
Als een architect zoiets bedacht zou hebben dan zou hij toch echt terug moeten naar de tekentafel en dat zou mijn advies dan ook zijn ipv. iets voor elkaar zien te krijgen wat je eigenlijk niet zou moeten willen.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Wat is de bedoeling van de smalle diepe nis achter de WC? Meestal zet je de WC tegen de buitenmuur aan, zodat je de afvoer langs de muur kunt laten lopen. Of wordt dit een vrij forse koof voor de standleiding? Dan had je die beter kunnen plaatsen voordat je de muren op had getrokken...

En als je een schuifdeur langs de trap wilt gaan maken, aan welke kant schuift dan de deur? Binnen in de WC? Want je moet even controleren of de muur langs de trap geen dragende functie heeft voor de raveling van de trapopening...
 

Steven12345

  • #10
In de nis daarachter komt een kast en een voorzetwand waar de schuifdeur achter terecht komt. In die hoek komt inderdaad ook de afvoer, omdat de wc op de verdieping eronder en erboven wel tegen de buitenmuur staat. Dat is hier niet zo in verband met de hal die op de eerste verdieping zit.

De schuifdeur zou dan aan de binnenzijde van de wc komen en doorschuiven tot achter de ruimte, vandaar die gleuf die ik eruit zaag. De muur is niet dragend, maar wel dun, dus ben ik van plan een plafondschuifdeursysteem te gebruiken.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
Heel eerlijk: Het lijkt mij geen goed plan.
Constructief niet, en ook qua indeling niet.

Je kunt beter de kast laten vervallen, en zo meer ruimt creëren voor de schuifdeur.
 

Steven12345

  • #12
En de hele kast bij de wc betrekken bedoel je? Dat wordt wel een hele grote wc, zeker omdat we er al op elke verdieping een hebben.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #13
Huidige indeling is in ieder geval niet logisch. En zoals je al zelf hebt geconstateerd is de deur niet je enige probleem. Ook de afvoer en de bevestiging van het toilet aan een niet-stabiele wand gaan niet meewerken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #14
Plaats eens een plattegrondtekening van de hele verdieping.

Betreft het één woning of een appartementengebouw?
Hoe ga je het toilet ventileren?
 

Steven12345

  • #15
Het betreft een woning, waarbij (ietwat ongewoon) de woonkamer zich op de eerste verdieping bevindt. Ventilatie wordt aangesloten op de al bestaande mechanische ventilatie.

Hier de plattegrond. De blauwe lijnen zijn (glas)deuren.
IMG-20221215-WA0012.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #16
Bedankt voor de toelichting. Als er geluidsisolatie van het toilet is gewenst, gaat een schuifdeur niet werken (al zijn er op zich wel geluidswerende schuifdeuren te koop). Glazen deuren laten ook meer geluid door.

Het is niet verboden om een normale draaideur in het toilet te plaatsen. Het risico hier is klein.

De meest eenvoudige oplossing is een harmonicadeur / vouwdeur in het toilet. Ik heb die vroeger ook in m'n huis gehad op een paar plekken. Heb die er snel uit gesloopt vanwege het uiterlijk :mrgreen:
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #17
Je kunt op de plaats van de "SINK" ook een extra muurtje plaatsen en daarachter de schuifdeur constructie.
Op die manier kun je alles steviger maken, ook tegen het plafond en de geluidsisolatie is beter.
 

Steven12345

  • #18
Zeker, dat is ook de bedoeling. De schuifdeur zal daar achter een voorzetwandje worden weggewerkt. Die voorzetwand ga ik vastzetten aan de wand van de WC, misschien nog met een balk op de hoek. Dan moet het wel goedkomen.

Thanks voor alle berichten, zeer fijn!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu