Binnendeur kozijnen:architraven/smeerlatjes

Red

  • #1
De vloer ligt erin en nu heb ik de binnen deur kozijnen geplaatst, maar zit ik met een probleempje voor de stucadoor.

De kozijnen zijn ca 11cm dik en staan in 10cm dikke kalkzandstenen waaraan gesloopt stucwerk en tegelwerk resten zitten en de stenen staan ongelijk. Nu heb ik de kozijnen aan de scharnier zijde ca 1cm buiten de muur staan zodat de stucadoor er tegenaan kan werken, maar aande andere zijde staande kozijnen ongeveer gelijk met de muur.

Er zal minimaal 1cm stucwerk tegenaan komen, maar hoe kan ik dit nu het beste oplossen? Smeerlatjes er tegen aan, maar hebben deze dan de zelfde functie als de architraven die er toch op zouden komen, of smeer latjes plaatsen en daarop straks weer architraven....

Mijn aanvankelijke idee was om een tamelijk forse architraaf (16~18mm dik) te plaatsen.


Kortom hoe hoor je zoiets netjes op te lossen...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Latje op het kozijn spijkeren, lichtjes vastzetten.
Stucadoren, latje verwijderen, koplat (architraaf) op diepte van stucwerk frezen en vast zetten.
 

Red

  • #3
Ok, dus straks een verdunning frezen in de uiteindelijke architraaf die over de raaplaag heen valt en dan de stucadoor nog een spachtelputz laagje er tegenaan laten smeren, zodat de naad mooi dicht zit.

Goede tip dit kan ik op de korte termijn nog regelen, een mooie architraaf frezen kan ik wel, maar dat kost wat meer tijd dan tijdelijk wat vuren smeerlatjes er op timmeren.

Bedankt, dinsdag begint de stucadoor beneden met de voorbereidingen, dan kan ik er maandag nog wat smeerlatjes tegen aan zetten met wat dunne spijkers.
 

Coko

  • #4
De oplossing van Jan is goed te doen als je een vrij simpele architraaf wilt, of als je over een zware freesinstallatie beschikt waarmee je diepe en breede profielen kunt frezen.
Bij veel in de handel te verkrijgen architraven met een profiel wordt het lastig om 1 cm weg te frezen.
Op de bovenverdieping hebben wij de methode van Jan toegepast. Simpele zelfgemaakte architraven.
De archtraven die we op de onderverdieping hebben geplaatst zijn op het dunste punt dunner dan de dikte van de smeerlatjes. Frezen is dan geen optie.
Dus de smeerlatjes laten zitten (wel goed bevestigd) en de naden mooi afgewerkt.
 

Red

  • #5
Ik heb expres gewacht met het aanschaffen van hout voor de architraven, omdat ik ook niet wist hoe of het precies zou uitpakken.

Ik heb er nu tijdelijk 12mm dikke latjes op zitten die met 3 korte spijkers vast zitten, ik hoor het wel wat de stucadoor ervan vindt.

De freesdiepte is niet zon probleem zolang er maar voldoende vlees overblijft, zodat het stukje wat over het stucwerk heen valt maar dik genoeg wordt, laten we zeggen minimaal ca 8mm. Dit betekend al snel dat de koplat/architraaf al 18mm dik zal worden als ik het daar al mee red.

Gelukkig valt het niet aan de zijde waar de deuren scharnieren, anders zouden we nog problemen krijgen met het onvoldoende kunnen openslaan van de deuren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu