Binnendeurkozijnen ombouwen van opdek naar stomp

Wa2ygo

  • #1
Ik wil de binnendeuren gaan vervangen (8 stuks). De oude deuren zijn opdekdeuren en dat vind ik niet mooi. Voor de nieuwe deuren zou ik dus het liefste voor stompe deuren kiezen, maar dan zullen dus ook alle kozijnen vervangen moeten worden. Dat lijkt me een hele klus en ik twijfel een beetje of ik daar wel aan moet beginnen of niet. Ik zie 3 opties:

1. De makkelijke weg kiezen en toch gewoon opdekdeuren nemen. Ik ben bang dat ik hier achteraf spijt van ga krijgen.

2. De huidige opdekkozijnen ombouwen naar stompe kozijnen. Is zoiets uberhaupt mogelijk? Bijvoorbeeld door een stuk uit het kozijn te frezen? Of met behulp van een dikkere architraaf?

3. De oude kozijnen uitbreken en vervangen voor stompe kozijnen. Het lijkt erop dat de architraven zijn geplaatst nadat er gespackt is, dus ik verwacht / hoop dat het uitbreken wel gaat lukken met minimale schade aan het stukwerk. De muurdikte varieert tussen de 12 en 16 cm ongeveer, dus ik neem aan dat de standaard inbouwkozijnen dan afvallen en er kozijnen op maat gemaakt zullen moeten worden? Of zijn er ook andere manieren om een standaard inbouwkozijn van 100 mm dikte passend te maken?





 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Als de kozijnen in goede staat zijn, is het zinvol ze te hergebruiken. Sponning opfrezen met een bovenfreesmachine en de hoeken met de hand inhakken of met een occilerende machine zagen.

Als de kozijnen wel vervangen worden, heb je de gelegenheid deuren van 2.3m hoog te plaatsen. Dat is tegenwoordig de standaard en ziet er heel sjiek uit.

Reken op veel werk.
 

Franc1234

  • #3
Sponningen uitfrezen is goed te doen, mits deze van hout zijn. Zorg wel voor een goede stofafzuiging op de machine.!! Een scherpe beitel en mogelijk een multitool voor de hoeken is ook aan te raden!
Kijk ook goed Naar de stand van je kozijnen. Als ze scheluw staan kan dit hinderlijk zijn met het afhangen van je stompe deuren, en krijg je geen nette aansluiting van je deur op je kozijnsponnjng. Dus niet klakkeloos 45mm sponningen maken.

Wanneer je voor nieuwe kozijnen kiest moet je rekening houden met de dikte van het stompe kozijn. Deze is dikker dan opdek. de inbouw maar is groter. Als je de huidige deurmaten wilt behouden, moet je een reep van de wand afhalen.
Het kozijn zou ik uitverdelen, en het dikteverschil met “smeerlatten
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu