Binnenbeglazing En plaatsen vast raam

Roberttj

  • #1
Beste forumleden,

Ik ben voor het eerst ramen aan het maken (massief meranti) en daar heb ik een paar vragen over. Hopelijk kunnen jullie mij verder op weg helpen.

1.Bij het plaatsen van een vast raam in een kozijn, mag dat dan strak passen of moet er altijd enige speling rondom blijven ivm werken van het hout? En hoeveel?

2. Bij binnenbeglazing lees ik over een hieldichting die geplaatst moet worden, welke als waterkering fungeert en zodoende voorkomt dat vocht via de glaslatten naar binnen komt. Deze hieldichting moet in de onderdorpel en 20cm van de stijlen komen. Zo’n hieldichting, is dat gewoon een kit?

3.Hoe groot en op welke afstand moeten de ontluchtingskanalen worden in de onderdorpel?

alvast bedankt voor jullie hulp!
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
1: Houd wat speling aan. Een paar millimeter rondom is genoeg. Bij een openslaand raam of openslaande deur het glas altijd opsluiten op 2 hoeken, zodat het raam of de deur niet kan uitzakken.
2: Hieldichting = topafdichting = dezelfde kit. Buiten heet de kit topafdichting (dus ook bij de onderdorpel en de stijlen) en aan de binnenzijde heet hetzelfde hieldichting. Gebruik nooit kit op siliconenbasis. Dit geeft problemen met schilderen.
3: Weet ik niet. Ik heb bij onlangs gekochte ramen 4 gaten bij een ruit van 62 cm breed in ieder geval. Plaats na schilderwerk een plug in de gaten (8 mm). Anders komt er ongedierte in de gaten en raken ze verstopt. Een plug voorkomt dit, terwijl de lucht rondom de ruit wel kan circuleren doordat de plug open is.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Wat bedoel je met een vast raam? Want voor ons is dat wat anders dan vaste beglazing... Een vast raam is een houten raam welke rondom vastgeschroefd wordt in de kozijnsponning. Vaak om architectonische redenen. Het raam kan vervolgens gevuld worden met glas of een paneel.
 

Roberttj

  • #4
Ik bedoel bijvoorbeeld het raam wat je in de afbeelding ziet boven de twee openslaande deuren.

0E0E9090-AB0E-42D7-9DB7-BCFD32680607.jpeg
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Dat is geen vast raam maar vast glas.
 

Roberttj

  • #6
Het is toch een houten raamwerk wat vastgezet is in het kozijn? hoe dan ook blijven de vragen die ik er over heb van kracht :-)
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #7
Zie hiervoor post #2.
 
  • Like
Waarderingen: Roberttj

Roberttj

  • #8
Helemaal overheen gelezen op m’n telefoon. Excuses.
 

Roberttj

  • #9
Ik kwam deze afbeelding tegen die eea mooi weergeeft. is dan de volgorde voor de hieldichting: hieldichting aanbrengen, glaslat met daarop het glasband plaatsen en daarna de topafdichting kitten?

59695467-B66D-4330-8C5F-3464489BBF6C.jpeg
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #10
Nee. Je plakt glasband in de sponning op 4 mm van de kant. Je plakt glasband op de glaslatten, ook 4 mm van de kant. Je plaatst de ruit en zet de glaslatten vast.

De kier die door de glasband tussen de ruit en glaslatten is ontstaan kit je vol. Aan de andere kant precies hetzelfde: ook daar kit je de kier boven het glasband vol.

Alle kit aan de binnenzijde noemen ze hiel(af)dichting en alle kit aan de buitenkant wordt top(af)dichting genoemd.

De zwarte blokjes in de tekening stellen de glasband voor. De grijze de kit. Nummer 11 wordt niet meer toegepast voor zover ik weet.
 

Roberttj

  • #11
Ok bedankt voor de tips en uitleg!
het is mij alleen nog niet duidelijk na welke bewerkingsgang die hieldichting wordt aangebracht. Wordt dat gedaan nadat het glasband is aangebracht en voordat de ruit in het raam wordt geplaatst?

Over de positie van het glasband in de sponning blijken meerdere visies :-)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
BertPleizier heeft dat exact beschreven in zijn reactie, ik denk niet dat iemand dat duidelijker kan.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #13
De hieldichting breng je uiteraard aan voordat je de onderste en zijglaslatten aanbrengt, daarna kan dat namelijk niet meer. Kijk maar eens in de NPR3577: Daar staat eea duidelijk omschreven:

 

Roberttj

  • #14
Jan schreef:
BertPleizier heeft dat exact beschreven in zijn reactie, ik denk niet dat iemand dat duidelijker kan.
Dat ben ik niet helemaal met je eens. Wel dat de uitleg van BertPlezier heel duidelijk is. Dat zeker. Maar in de video hoor ik ze zeggen “de kunst is om niet, zoals velen dat doen, de glasband in het midden van de sponning te plakken, maar juist in de hoek zodat er voldoende ruimte overblijft om de benodigde kitvoeg van 4 bij 7 mm te halen”. In mijn optiek verschilt dat met de uitleg van BertPlezier. Waarmee ik niet wil zeggen dat het een goed of fout is, maar wel dat ik constateer dat er anders over gedacht wordt.
 

Roberttj

  • #15
Walker schreef:
De hieldichting breng je uiteraard aan voordat je de onderste en zijglaslatten aanbrengt, daarna kan dat namelijk niet meer. Kijk maar eens in de NPR3577: Daar staat eea duidelijk omschreven:

Ja lijkt me idd vrij knap als je die hieldichting na het plaatsen van de glaslatten aangebracht krijgt :-)
Maar je kunt natuurlijk een hieldichting aanbrengen voor of nadat je de ruit in de sponning legt. Dus vroeg me af wat daar de juiste volgorde is.
 

Roberttj

  • #16
Walker bedankt voor de tip. Ik ga die NPR eens checken.
 

Florisz

  • #17
Bij het plaatsen van nieuwe kozijnen liep ik vandaag ook tegen de vraag aan wat nu precies bedoeld wordt met de hielafdichting en waar die nu precies moet komen bij binnenbeglazing.
Ik denk ook inderdaad dat @BertPleizier het niet helemaal juist heeft. Zie deze schets in de montagehandleiding die ik er bij gekregen heb;
hielafdichting binnenblazing.png

Deze afbeelding komt uit de faq van https://glastotaal.nl/faq/ bij 'wat is hielafdichting'.
Bovenstaande video van schilders TV is ook niet helemaal duidelijk. Meneer zegt; "6mm voor de ruit(en wijst vervolgens zeker meer dan 10cm aan), en 20cm omhoog bij plaatsing beneden de 45m in de hoogte".
Wat ik uit bovenstaande afbeelding, de video en overig info op internet haal is het volgende;
1) Plaats de ruit op de blokjes
2) Kit op de verticale stijl vanaf 20cm hoogte naar beneden en over de volle horizontale stijl(dorpel) naar de andere kant en weer 20cm ophoog.
3) Plak celband op de glaslatten zodanig dat er aan de zijde die naar het center van de ruit toe wijst een ruimte overblijft voor de topafdichting van minimaal 3mm breed en 6mm hoog.
4) Zet de glaslatten
5) Breng de topafdichting aan.

M.a.w. De afbeelding van @Roberttj klopt nog wel. 11 is de hielafdichting. Zwart is celband. En het grijze daarbovenop is de topafdichting.
 

Florisz

  • #18
Heb nog een video gevonden waar je goed kan zien waar de hielafdichting gezet wordt;
Als het goed is begint de video bij 26seconden vanaf waar je de witte 20cm staande rand rechts ziet en waarna de onder ril(kit) en de linker 20cm staande ril gelegd wordt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu