Betonnen afvoerputje (vetafscheider / bezinkput) legen?

gijsb123

  • #1
Hallo, in mijn pas bewoonde jaren 50 huis heb ik buiten in de achtertuin aan een afvoerput / bezinkput / vetafscheider. In deze put komt een buis uit (zie cirkel) wat de afvoer is voor het water uit de keuken (vaatwasser en kraan). Hoogstwaarschijnlijk loopt het water eerst naar beneden om het vet/ drab te filteren waarna het via een stankscherm een gresbuis in stroomt die aangesloten is op het riool. Dit heb ik nu overal gelezen op internet.

Aangezien ik er ben achter gekomen dat in mijn voortuin een actieve septische tank aanwezig is die vol zat en voor verstopping zorgde bij de afvoer van wc's, badkamer en wasmachine, ben ik benieuwd of deze put naar toebehoren is. Alles vanuit mijn keuken loopt goed door maar zoals je kunt zien drijft er een grijzige drablaag. Deze laag stinkt wat maar heb er geen overlast van als ik in de tuin zit. Ook is er een gat onder de afvoerbuis van het keukenwater waardoor er vocht in een tussenholte drupt (lijkt mij niet goed). Dit is versleten na jarenlang gebruik en chemicaliën in het water.

Aangezien ik totaal niet handig ben en een beetje met mijn handen in het haar zit met een onverwachte septische tank en niet nog meer problemen wil hebben met dit putje, ben ik benieuwd of slimme vakmensen mij kunnen helpen.
Mijn vragen: - Kan ik zelf deze put legen? of verval je dan in problemen en kan je dit beter door een riooldienst laten doen?
- Zijn er mensen met ervaringen op het gebied van deze putten (hoevaak legen, werkt het juist fijn of preventief vervangen voor pvc afvoer naar het riool?)
- Zijn er belangrijke zaken die ik moet weten wat betreft zo een afvoerput?

Heel veel dank!

WhatsApp Image 2023-07-02 at 17.51.42.jpeg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Om putten te legen kan je beter door riool dienst doen, want die voeren het af, ook zou je met hun afspreken om schoonhouden septie tank en rest van de putten.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #3
Heeft de septictank nog een functie? Als de woning op het riool is aangesloten kan deze weg. Ik neem overigens aan dat je met de septische put niet het putje op de foto bedoeld?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Dit soort putjes kun je eenvoudig zelf schoonmaken.
wat wel handig is is een putschep
putschep.jpg

zo'n ding dus
Daar schep je de prut eenvoudig mee uit de put terwijl het water achterblijft.
Gooi wat je uit de put haalt even op een oude handdoek/laken oid. zodat het water wat er nog inzit door het doek weg kan lopen en als het droog is gaat de rest gewoon bij het overige afval.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu