Beste plaats ventilatierooster

Onno

  • #1
In mijn badkamer (geheel inpandig) wil ik een ventilatiekanaal aanleggen met mechanische afzuiging. Het is de bedoeling dat het kanaal doorloopt tot het dak, en dat er op het dak een elektrische afzuiging komt die geregeld wordt door het vochtpercentage in de badkamer.

Nu moet ik de plaats in de badkamer bepalen waar ik het ventilatierosster ga plaatsen. De badkamer is in L-vorm met de douche in de korte poot. Ik dacht zelf het rooster boven de douche te plaatsen, aangezien die het meeste condens zal veroorzaken, maar dan zit de afvoer wel weer zo "in de hoek" (wel het minste in het zicht :lol: ).

De andere optie is midden in het badkamerplafond, maar dan zie je de afvoer zo zitten.
Ik heb ook nog gedacht om twee rossters te plaatsen, in allebei de hoeken, maar vraag me af of ze elkaar dan niet negatief beïnvloeden.

Om kort te gaan, wie kan tips geven voor de onderstaande vragen:
  1. Bestaat er zoiets als een beste plaats, of wordt de lucht in de hele badkamer toch wel ververst als je de ventilatie maar lang genoeg laat draaien.
  2. Wordt de ventilatie beter, slechter of blijft gelijk als je in de twee uiteinden van de L-vormige badkamer een afzuigpunt plaatst ?
  3. Zijn er regels (beperkingen) voor het plaatsen van een afzuigpunt ? (de elektrische installatie zit dus aan de uitblaaskant)
  4. Waar kun je de sensor voor de luchtvochtigheid het beste plaatsen: hoog, laag, in de hoek of juist niet (kan me voorstellen dat naast de afzuigopening niet zo'n goed idee is :roll: )
Alvast bedankt voor de tips.

Onno
 

Gerrit

  • #2
Persoonlijk ben ik van mening dat je moet afzuigen op het punt waar het vocht ontstaat, n.l. in de doucheruimte. In dit geval dus in de korte poot.

Verder ben ik geen voorstander van een regeling met hygrostaat, want deze willen nog wel eens lang doorlopen.

En mooie regeling is ooit op dit forum gegeven door een van de vaste beantwoorders, n.l. de ventilator schakelen met een aanlegthermostaat op de warmwaterleiding van de douche.
Verder werkt de schakeling op de verlichting in de douche ook prima.

Sukses.
 

Onno

  • #3
Gerrit,

Bedankt ! Op zich begrijp ik je opmerking over het lang doorlopen met een hygrostaat wel, maar het voordeel lijkt mij dat je dan in ieder geval geen vochtproblemen kan krijgen. Als je een tijdsgeschakelde ventilator neemt kan ik me voorstellen dat je lang niet al het vocht kwijtraakt, en aangezien het een inpandige badkamer is is vrijwel de enige ventilatie het afzuigkanaal.

Of kan ik ook vochtproblemen voorkomen door naast een tijdsgeschakelde ventilatie altijd de badkamerdeur open te laten staan :?:
 

Fiesiekus

  • #4
De plaats van het rooster is belangrijk, bijna net zo belangrijk is de plaats van waar de "verse" lucht toevoer plaatsvindt. Als die toevoer vlak bij de afvoer is (zal niet zo zijn als u afvoer boven douche maakt overigens) zal de verversing traag zijn. Als de toevoer ver verwijderd is en bijv in de andere badkamerhoek (tov afzuigpunt) aan de vloer plaatsvindt (rooster in deur of onder de deur door) vindt optimale verversing plaats. 1x boven douche hoek lijkt mij optimaal. Twee afzuigroosters is wele xtra werk denk ik en zal de afzuiging boven de douche verminderen.
 

Onno

  • #5
Fiesiekus,

Bedankt, ben blij dat 1 afzuigpunt wel zal voldoen, scheelt toch weer werk. Even voor de duidelijkheid heb ik hieronder geprobeerd mijn badkamer te "tekeken", hoop dat ie goed overkomt. Het douchemuurtje tegenover de wastafel loopt overigens niet tot het plafond door. Het bad zit onder een schuin (in de richting van de wastafel) plafond.

__________________________
|........... wastafel........ \ ........... |
|............... ................... \ ... Bad |
|............... ..................... \ ........ |
|............... ....................... \ ...... |
|............. -------.................. ------
|..................... |\
|..................... |. \
|........ Douche |... \
|..................... |
-------------------

Ik ga er vanuit dat de vochtige (warme lucht) opstijgt, en dus in de douchehoek afgezogen wordt, en dat de koude frisse lucht laag door de deur binnenkomt en dan "om de douchemuur heen kronkelt"en tevens de lucht voor de wastafel en naast het bad ververst. Boven het bad is wel een beetje een dode hoek, maar hoop dat het schuine plafond de damp van het bad meer in het midden van de badkamer brengt.
Dacht dan om de hygrostaat ergens tussen de wastafel en het bad te plaatsen. Ben anders bang dat een ventilator met naloop niet voldoende ventileert voor de verre hoek bij het bad.
 

Fiesiekus

  • #6
Positionering boven douche is goed. Luchtstroming en vochtigheid zijn een complexe materie, de stroming is nooit voor 100% te beschrijven. Ook als de ventilator stil staat zal eventuele achtergebleven vochtige lucht in dode hoeken (en die zijn er altijd in een rechthoekige ruimte) door diffusie mengen met droge lucht en verdwijnen.westie van tijd
 

Gerrit

  • #7
Waarom zet je geen ventilatieunit op zolder met meerdere toerentallen.
Je ventileert dus op een laag toerental en bij douchen schakel je over op hoog toerental.
Perfekte ventilatie en geen last van vocht.
 

Onno

  • #8
Gerrit, Fiesiekus,

Bedankt voor jullie informatie. Hiermee kom ik er wel. Ik had nog niet over de laatste suggestie van Gerrit nagedacht, maar daar ga ik zeker wat mee doen.
 

Bernhard

  • #9
Afzuigen van lucht in een ruimte is nooit optimaal.
De ideale afzuig bestaat niet.
Waarom niet,bij een afzuigpunt ,rooster of afzuigmond ontstaat alleen zeer dicht bij de opening,bv op 10cm , een luchtsnelheid.
Het afzuigen moet zijn ventileren. Door voldoende te ventileren kan je
de verontreinigde lucht afvoeren.
Probeer een kaars uit te zuigen, dat zal niet lukken.
Je kunt hem wel uitblazen.
De plaats van het afzuigrooster is dus niet echt belangrijk.
Er zijn ventilatoren met ingebouwde vochtsensor te koop.
Bij een te hoog vochtgehalte wordt de ventilator automatisch naar een hoog toerental geschakeld. Met deze sensor heb nog niet meegemaakt dat de ventilator langer doorloopt dan noodzakelijk.

Succes met ventileren, Bernhard
 

@rie

Specialist Elektra
  • #10
Ik heb de oplossing die ik destijds geplaatst heb nog maar even naar voren gehaald.

Vgr Arie


Wat betreft de nadraaitijd van de ventilator heb ik bij mij thuis dit op de volgende manier geregeld.

Tijdens de verbouwing van mijn huis heb ik indertijd een instelbare leiding thermostaat aan de warmwatertoevoer van mijn badkamer gemonteerd.(Buiten de badkamer).

Deze thermostaat schakelt een normale badkamerventilator (zonder timer oid )
De thermostaat zorgt ervoor dat de ventilator alleen gaat draaien als er warmwater gebruikt wordt en blijft draaien tot de leiding weer is afgekoeld.

Dit werkt perfect, de ventilator gaat niet draaien als je om een andere reden in de bakamer komt.
Je moet een en ander wel zo monteren dat de thermostaat bereikbaar blijft.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu