Beste laadoplossing voor EV?

JvdC

  • #1
Ik heb een Plugin hybride auto gekocht welke kan laden op 1 fase 16A. Hij kwam standaard met een granny charger die een schuko stekker heeft en dus in een normale wcd gaat. Hij laadt dan met 10A.

De laadtijd is voor mij prima, maar gevoelsmatig is het niet fijn langdurig 10A door een wcd te trekken. Is dat inderdaad een bezwaar of maak ik mij druk om niets?

Ik overweeg dus om een laadpaal aan te schaffen. Is het dan slim om meteen een 3 fasen laadpaal te kopen? Ik heb al 3 fasen in de groepenkast en ik heb zonnepanelen.

Ook zie ik dan 11 kW laders en zelfs 22 kW laders. Maar een 22 kW kan toch niet op een 3x25A huisaansluitingen?

En load balancing, is dat slim om te doen?

Ik zie door de bomen het bos even niet aangaande laadpalen. Ik ben niet op zoek naar merkadvies .
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Ligt eraan hoe lang je deze auto wil blijven rijden. Koop je iedere 3 jaar een nieuwe dan zou ik nu een 3f lader halen. Maar rijdt je de auto 10 jaar dan is een simpele 1f lader nu prima.

Load balancing is nooit verkeerd en soms echt noodzaak. Ligt eraan wat je nog aan verbruikers hebt.

Ik heb zelf geen ervaring met die granny chargers.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #3
als u zich niet prettig voelt bij het langdurig belasten van een standaard wcd is het ook een megelijkheid om een aparte groep te maken voor de auto en deze te voorzien van een blauwe cee wcd
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Nth

  • #4
Ik had deze vraag ook....

ik heb een CEE stopcontact buiten gemaakt, dedicated op één groep in de meterkast. En de schuko stekker vervangen voor een male CEE.

CEE is die blauwe camping stekker en zijn ontworpen voor langdurig piek stroom. Let op dat er 2 soorten blauwe CEE zijn. 16A en 32A. De 32A is veel groter! Die moet je niet doen. Let ook op de IP waarde.

Normale buiten-stopcontacten kan ook hoor. Let dan op de max ampere. maar CEE is net iets veiliger.
 

HBH

  • #5
JvdC schreef:
............................ De laadtijd is voor mij prima, maar gevoelsmatig is het niet fijn langdurig 10A door een wcd te trekken. Is dat inderdaad een bezwaar of maak ik mij druk om niets?
De gangbare WCD wordt door de fabrikant gespecificeerd als geschikt voor een nominaal stroom van 16 A. Continu en dat is geen bezwaar voor de WCD. Ik denk dat je derhalve met 10 A je druk maakt om niets, ervan uitgaande dat de WCD zonder gebreken functioneert.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Een gangbare WCD is niet altijd geschikt om langdurig 16A te trekken. Vooral de schuko stekkers zijn dat niet.
Kijk er maar eens op. Zie o.a. dit: 10A Inom, 16A Imax

10A is langdurig geen probleem. Toch af en toe even voelen of de stekker niet te warm wordt, buiten veroudert schakelmateriaal sneller.

Met zonnepanelen, zou ik voor een laadpaal gaan die het vermogen van de panelen kan laden. Als het salderen stopt kan je zo beter gebruik maken van de zelf opgewekte stroom.
Daar is in jouw geval geen haast mee.
 

JvdC

  • #7
Aan de granny charger zit al een schuko stekker aangegoten. Die vervang ik niet graag door CEE want dan kan ik die lader bijna nergens meer gebruiken behalve thuis. De stekker zal wel afgestemd zijn op de laadstroom. Hij laadt ook maar met 10A dus volgens jullie geen probleem voor een wcd.

Toch lijkt een laadpaal mij wel handig, eentje met vaste kabel dan. Bij thuiskomst prik je dan veel eenvoudiger de lader in de auto.

Is het nu zo dat de meeste 11 of 22 kW laders ook gebruikt kunnen worden om 3,7 kW te laden?

En heb ik bij een auto die max. 16A op 1 fase laadt ook al load balancing nodig?
 

HBH

  • #8
Jackd schreef:
Een gangbare WCD is niet altijd geschikt om langdurig 16A te trekken. Vooral de schuko stekkers zijn dat niet.
Kijk er maar eens op. Zie o.a. dit: 10A Inom, 16A Imax
Met “gangbaar” heb ik bedoeld wat in nagenoeg alle huisinstallaties wordt toegepast. En dat zijn 16 A eindgroepen met WCD’s die geschikt zijn voor een nominaal stroom van 16 A.
De vraag of de nominale stroomsterkte van een apparaat stekker wel of niet toereikend is voor het nominale vermogen dat wordt opgenomen, is een andere discussie.
 

Nth

  • #9
Een laadpaal vind ik zonde van het geld als je toch maar 3,7kwh kan laden.
Als je die granny in een box monteert aan de muur heb je bij wijze van spreke ook een laadpaal.

JvdC schreef:
die vervang ik niet graag door CEE want dan kan ik die lader bijna nergens meer gebruiken behalve thuis
Een verloop van schuko naar CEE helpt daarbij (let dan wel op aderdikte).
Je moet voor jezelf even nagaan hoevaak je daadwerkelijk anders dan thuis die granny gaat gebruiken. Mijn ervaring is zeer zeer weinig! Zeker omdat hij gewoon niet snel genoeg laad en de kans groot is dat de stoppen doorslaan bij iemand anders.
 

Kaajee

  • #10
Met een verloop van CEE naar schuko heb je toch nog steeds het probleem dat de schuko "te warm" (overbelast) kan worden? Dan zit er nl. nog steeds ergens in de bekabeling een schuko.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #11
Ts schrijft dat hij een schuko heeft die aangegoten zit aan de charger. Dan zal de schuko wel gedimensioneerd zijn op de stroom.

Juist veel wcds zijn maar voor 10A gemaakt en juist daarmee zou ik oppassen. Ook met veel lassen tussen groepenkast en wcd.

Qua veiligheid moedig ik juist aan om een laadpaal te kopen. Kan iets simpels zijn of desnoods tweedehands. Leg een kabel apart naar de groepenkast en zet hem op een eigen groep.

Load balancing zou ik dan nog overwegen, even kijken welke verbruikers je nog meer op die fase hebt zitten.
 

HBH

  • #12
Vonken_trekker schreef:
Juist veel wcds zijn maar voor 10A gemaakt en juist daarmee zou ik oppassen.
“Veel” is nogal onbepaald. De meest toegepaste WCD in huisinstallaties is toch gewoon de standaard, 16 A uitvoering.
Oppassen moet men altijd bij een elektrische installatie voor wat men in de WCD stopt, vooral als deze maar 10 A nominaal is.
 

Nth

  • #13
Kaajee schreef:
Met een verloop van CEE naar schuko heb je toch nog steeds het probleem dat de schuko "te warm" (overbelast) kan worden? Dan zit er nl. nog steeds ergens in de bekabeling een schuko.
klopt!
maar het risico zit in "hoe vaak" en hoe lang je het gebruikt.
Een granny gebruik je dagelijks, en bijna nooit op een andere plek dan thuis.
Dus kan je beter thuis de CEE verbinding hebben omdat die beter tegen langdurige zware belasting kan. En in het geval dat je 1x per jaar die granny ergens anders gebruikt, dan heb je de verloop nog. En die schuko stekker kan echt wel wat hebben.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #14
HBH schreef:
De meest toegepaste WCD in huisinstallaties is toch gewoon de standaard, 16 A uitvoering.
Dan de vraag: Is dit I_nom of I_max?
 

HBH

  • #15
Tenzij anders vermeld is dit altijd nominaal.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #16
Je kunt specifiek zoeken op een 16A uitvoering, daar zijn inderdaad verschillen in.
 

JvdC

  • #17
Dank iedereen.

Stel dat ik toch voor een laadpaal ga, puur voor het gemak en om 16A te kunnen laden ipv 10A. Is het dan met 1 fase 16A aan te bevelen om load balancing te nemen of is dit niet nodig?

Ik heb een 3x25A hoofdaansluiting.
 

HBH

  • #18
'Belasting verdeling' heeft niet zozeer te maken met het maximale aansluitvermogen maar meer met hoe en hoeveel je daarvan op het moment van laden, gebruikt.
Die inschatting kun je zelf het beste maken.
Wel mag je aannemen dat wanneer je bij 3 x 25 probleemloos met 10 A kunt laden, dit in geval van 16 A niet beduidend anders zal zijn.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu