Badkamerventilator aansluiten: twee draden, beste oplossing?

Nico1984

  • #1
In de huidige badkamer was een ventilator aangesloten met een externe vochtsensor. Enkel werkt dit allemaal niet meer dus wil ik een nieuwe ventilator aansluiten. Ik begrijp ook niet helemaal hoe deze externe sensor aangesloten was/ is met de ventilator. Op de sensor zitten maar twee draden uit de tegelwand, maar aangesloten door een prutser met blanke kabel, alsook de ventilator.

nu denk ik dus die vochtsensor te negeren, want deze werkt sowieso niet en een nieuwe ventilator te installeren met ingebouwde sensor.

nu zijn er echter op de positie van de ventilator enkel twee draden beschikbaar, blauw en bruin. Maar geen schakeldraad en ook geen eenvoudige mogelijkheid om een schakeldraad hier naar toe te trekken.
Wat voor ventilator kan ik hier het beste op aansluiten? Zoals ik las op het internet zijn ventilatoren met timer en vochtsensor niet aan te sluiten zonder schakeldraad, is dat correct? De enige mogelijkheid die ik lees is het aansluiten van een ventilator met bewegingsensor. Maar deze zijn wel prijzig en ik kom er niet goed achter of deze wel zal werken
Ik verneem graag wat de beste oplossing hiervoor is.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Zonder schakeldraad kun je geen ventilator met timer toepassen maar wel eentje met vochtsensor. De ventilator gaat dan draaien als er voldoende vocht wordt gemeten.
 

Nico1984

  • #3
Ok, dus ik kan iedere ventilator kopen met ingebouwde vochtsensor en de blauwe en bruine draad aansluiten op de L en N aansluiting en dat gaat gegarandeerd werken?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Het idee van een vocht sensor is juist dat je geen schakeldraad nodig hebt omdat die simpelweg inschakelt als de ruimte te vochtig is. Ongeacht of de lamp aan of uit is.
 

Nico1984

  • #5
Als ik deze forum lees, dan gaat het toch niet werken

 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Het kan zeer zeker wel werken. Op de meeste websites kun je de installatiehandleiding downloaden per product. Dan staat er bijvoorbeeld dit in de handleiding:

U kunt het model KW100H/KW125H ook aansluiten ZONDER schakeldraad (zwart), dan wordt de ventilator automatisch aan/uit gezet door de vochtsensor


Denk liever in oplossingen dan in problemen. Je kunt altijd wel iemand vinden bij wie iets niet werkt maar met die insteek wordt het nooit wat.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Een goede ventilator met een goede vochtsensor werkt prima.
Alleen zijn ze niet goedkoop.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #8
Een andere optie kan zijn om een bewegingsmelder te installeren in plaats van een schakelaar. Deze hebben een naloop, die kan je dan gebruiken om een naloop te creëren voor je badkamerventilator. Nadeel is dat je lamp dus ook aan blijft, al is dat met led meestal niet zo'n issue.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #9
Ze zijn er wel, maar dat meer voor de professionele markt (B-fan) of b.v. een afzuigbox met RH sensor.
 

Nico1984

  • #10
Dank je wel voor alle informatie. Ik ga het eerst eens proberen met een ventilator met vochtsensor die met twee draden kan werken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu