Beste isolatie poriso of gasbeton

Recto

  • #1
Ik heb op google al zitten zoeken en op honderden muziekforum's over het maken van een geïsoleerde muziekkamer.
Het meest worden gasbetonblokken gebruikt in de homestudio voor zover ik info kan vinden maar m'n schoonpa (ex-bouwvakker) wees me op poriso, dat heeft een betere isolatiewaarde dan gasbeton?

Klopt dat? Ik kon geen direct vergelijk vinden. En als het qua geld niet veel uitmaakt dan zou ik eerder voor poriso kiezen.
 

Ralph

  • #2
Beide zijn niet goed, stilstaande lucht isoleert namelijk niet en geeft de geluidsgolven gewoon door, omdat het geluid al gedragen word door de lucht. Om geluid binnenkamers te houden heb je materiaal nodig met juist een hoge dichtheid zoals gips of beton of vol kalkzandsteen. Het is natuurlijk voor de acoustiek een killer maar daar heb je dan weer andere materialen voor.

Ook zal je elke 90 graden hoek moeten gaan afstompen door 2x 45 graden van te maken. Geluid lekt namelijk het hardst door hoeken en feit is dan, hoe scherper je hoek hoe meer lekkage daar langs kan/wil.
 

Recto

  • #3
Inderdaad, maar ik had er bij moeten zetten dat tegen deze muur
een regelwerk komt met isofix (3,5 cm) erin en daartegenaan 2x gipsplaten van 12,5 mm.

Het gaat er dus om welke steen beter isoleert in deze constructie.
 

Ralph

  • #4
Kalkzandsteen, verlijmd dus.
 

Meesterstukadoor

  • #5
Voor mij een bekend iets , gezien ik zelf in het verleden in een hardrockband heb gespeeld en een oefenruimte bij m`n ouders thuis had !!!:-)))
Wij hebben destijds alle wanden geïsoleerd met gipsplaten voorzien van minerale wol, om goed te isoleren is het van belang dus dat je geluidsabsorberende middelen gebruikt , dus ook evt polystyreenschuimplaten , glaswol etc etc en niet vergeten gewoon vloerbedekking kan al veel doen !
succes
 

Roman

  • #6
Zoek eens naar geluidsisolatio oid op dit forum, ik heb er al veel over geschreven.

Betreft de hoeken van de kamer;
Lekkage in "scherpe" hoeken is verwaarloosbaar (minimaal) indien men materialen juist aanbrengt. Gipslagen om-en-om plaatsen en goed kitten. Zeker niet 45 graden muur bouwen. De hoeken vullen met 45 graden basstrapping is een veel betere oplossing. Lage frequenties eindigen altijd in de hoeken van de kamer (wand/wand, wand/vloer, wand/plafond), dus profiteer van die wetenschap en plaats daar de juiste akoestische aanpassingen.

Betreft lucht;
Lucht isoleert wel degelijk, het zij niet veel. Wel is het een uitstekende isolator tegen flankering. Dus lucht tussen 2 muren (spouw) is een uitstekende scheiding (het is de "veer" in een massa-veer-massa) constructie

Betreft keuze materiaal;
Massa is het sleutelwoord. De dichtheid van poriso is zo'n 1350 kg/m3 en dus een redelijke isolator.
Gips is z'n 800kg/m3
Gasbeton zo'n 400 kg/m3 dus vergeet dat spul.
Kalksteen zo'n 2000kg/m3, ook goed te gebruiken
dus poriso lijkt een goede optie. Als je gaat metselen zou ik overwegen om baksteen te gebruiken (2300 kg/m3!)
 

Roman

  • #7
Meesterstukadoor schreef:
Voor mij een bekend iets , gezien ik zelf in het verleden in een hardrockband heb gespeeld en een oefenruimte bij m`n ouders thuis had !!!:-)))
Wij hebben destijds alle wanden geïsoleerd met gipsplaten voorzien van minerale wol, om goed te isoleren is het van belang dus dat je geluidsabsorberende middelen gebruikt , dus ook evt polystyreenschuimplaten , glaswol etc etc en niet vergeten gewoon vloerbedekking kan al veel doen !
succes
ook jij mag een search doen naar geluidsiso etc :mrgreen:
 

Chathanky

  • #8
Massa is in de praktijk niet altijd zaligmakend als het gaat om geluidsdemping.
Vergelijk op de site`s van de fabrikanten de geluidswerende gegevens van de verschillende producten.
Je zal verstelt staan wat voor geluidswerende eigenschappen cellenbeton bezit in verhouding tot zijn gewicht.
 

Roman

  • #9
Niet altijd alles geloven wat wordt beschreven door de fabrikanten zelf eh ;)
(geloof me, er zit een hoop bs tussen)Vaak worden termen als isolatie en akoestiek door elkaar gehaald. Cellenbeton heeft bijvoorbeeld een betere (algemene/breedband!) absorberende werking dan baksteen, simpel weg vanwege de poreuze structuur.

Voor een isolerende werking is massa de grootste gemene deler. Buigzaamheid/flexibiliteit van materiaal telt uiteraard ook mee. Denk eens aan LOOD. Grote dichtheid en flexibiliteit, ideaal voor isolatie.. maar wel prijzig. Dus ja, in dat geval is massa niet persé de enige factor. Maar wel de grootste.

Daarbij is de afwerking uiteraard van belang.

Afijn, ik hoop dat de TS wat aan de info heeft.
 

Chathanky

  • #10
Dit doe ik niet enkel en alleen Roman.
Vaak zoek ik hier de nodige bouw informatie. :D
(helaas offline)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu