Granol op de muur, wat is het beste om te doen?

camuikenshin

  • #1
Hi Allemaal,

Wij zijn druk bezig een grote verbouwing te plannen van onze benedenverdieping. 1 van deze uitdagingen is onze huidige wanden en de afwerking daarvan.
De huidige situatie: er zit momenteel grove granol op alle wanden beneden, en hoge plinten zijn schuin over de kleine bouwplinten heen geplakt.

We gaan ook voor vloerverwarming en een nieuwe vloer. Voor de uiteindelijke afwerking willen we de wanden glad hebben en de bouwplinten verwijderen. Ik weet dat er overzetplinten bestaan,(die zitten boven) maar die vinden we erg dik en moesten op sommige plekken nog nagekit worden.

Nu is mijn vraag, wat kunnen we het beste doen? De granol van de muur verwijderen? Van wat ik kan vinden is dat een erg tijdrovende klus omdat het eraf gestoken zou moeten worden. Ik heb zelf geprobeerd met muurglad het weg te krijgen, maar er moet een flink dikke laag op om het weg te krijgen; is simpelweg eroverheen (laten) stucen dan wel de beste oplossing? De deurkozijnen zijn namelijk bijna in de muur verdwenen vanwege de laagdikte op het muurtje waar we dat getest hebben.
Is het glad te schuren met een goede machine zodat er eventueel strak behang overheen kan?

En heeft iemand tips hoe je het beste bouwplinten kunt verwijderen, zonder enorme kraters in de muur achter te laten?

Alle tips zijn welkom! :lol:
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Als je geluk hebt dan is je muur eerst voorzien van een stuclaag waar later weer overheen de granol is aangebracht. (zo was het hier tenminste wel)
Ik heb dus de gehele stuclaag er af gebikt (sommige stukken gingen makkelijk andere koste best veel moeite) en toen een nieuwe stuclaag aan laten brengen zodat ik niet wat jij ook hebt dat de plinten bijna onder de stuclaag zouden komen te zitten maar gewoon alles weer (bijna) vlak met de kozijnen zodat er weer normaal plinten gemonteerd konden worden.

Bik je alles weg dan zijn de bouwplinten ook eenvoudig te verwijderen en maakt een gat niet uit omdat je toch alles weer glad laat maken.
 

Raimond

  • #3
Als je kozijn al bijna weg is, dan zal er zeker een (of meer?) stuclaag onder de granol zitten. Afbikken en glad stucen is dan de beste optie. Schuren wordt niet mooi, kost (ook) veel tijd en geeft een enorme troep.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
camuikenshin schreef:
Is het glad te schuren met een goede machine zodat er eventueel strak behang overheen kan?
Nee.
 

camuikenshin

  • #5
Top, dan gaan we het toch maar verwijderen. Even een werkje, maar dan is het de komende jaren wel weer gewoon netjes!

Het stucen gaan we daarna laten doen, een klein stukje kan ik prima zelf maar grotere oppervlakken zijn toch wel een uitdaging.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu