Bestaande douche afvoer verlengen badkamer

Cklus

  • #1
Allen,

Na diverse zoekacties en 16 pagina's door lezen in deze rubriek ben ik er nog steeds niet uit.

Ik heb besloten de badkamer te renoveren en de huidige muurkast op de overloop bij de badkamer te trekken. Op dit moment zijn alle oude tegels van de muur en vloer af en is het muurtje van de kast gesloopt.

In het weekend hebben we de leiding groeven in de muur gefreesd en begonnen we aan de afvoerleidingen...

De doucheafvoer moet verlengd worden met ongeveer 1 meter, het wordt een douche met glazen wanden direct op de tegel (dus zonder bak) met een putje. Het probleem is echter dat de huidige afvoer (50mm pvc) onder de (1e laag?) bewapening ligt van het beton dat tevens als aardemat dient.
We hebben de vloer al redelijk diep opengekapt, maar de onderkant van het huidige putje en de leiding hebben we nog niet bereikt.
Het is een gewapende betonnenvloer (jaren 80), ongeveer 22 cm diep. De wapening zit al op 7 a 8 cm diep (gemeten vanaf huidige afwerkvloer).

Ik had verwacht dat de wapening dieper in de vloer zou liggen. Het idee was om dezelfde diepte aan te houden ivm het afschot en de geringe hoogte van het plafond. De wapening maakt dit echter moeilijk en ik kan de gevolgen van het diep uitkappen over een lengte van 1 meter niet inschatten.

Wat is raadzaam?
1. Uitkappen en wapening sparen met iets van flexibele afvoer?
2. Uitkappen en alleen de dunne draden doorknippen om genoeg ruimte te krijgen om de pijp erin te steken?
3. Uitkappen en wapening slijpen?
4. Afvoer met twee knietjes verhogen en boven de wapening leggen, met bijbehorende hoogteproblemen putje.

Het huidige putje ligt zo'n 160 cm van de hoofdafvoer af, het nieuwe zou dan op 260~270 cm komen liggen. Hoeveel afschot heb ik nodig?

Hopelijk is het een helder verhaal en weet iemand mij een goed advies te geven.

Alvast bedankt!
 

Millew

  • #2
Wapening op een diepte van 7-8 cm precies van waar gemeten? Van bovenkant afwerklaag of onderkant afwerklaag (= bovenkant gewapend beton vloer).
De wapening die je bovenin de vloer bent tegengekomen, kan ook voor het inklemmingsmoment zijn. Dat is het geval, als je dicht bij een oplegging zit, ca. 1/4 van de overspanning.
Wat voor gewapend betonvloer: in het werk gestort of prefab en wat voor type?
Het plaatselijk uithakken van het putje, b.v. een gat van 10x10 cm is niet zo'n probleem. Probeer de hoofdwapening wel zo veel mogelijk te laten zitten.
Een sleuf hakken in de bovenkant van een gewapend beton vloer kan niet zomaar. In de richting van de overspanning zou nog wel kunnen, maar dwars op de overspanning verzwak je over een te grote breedte het drukgebied in de vloer.
Daarom is het ook van belang om te weten op welke muren de vloer draagt.
 

Cklus

  • #3
Hoi Millew, bedankt voor je snelle reactie.

Ik heb net even gemeten:
Vanaf bovenkant afwerklaag is het 7 cm tot aan bovenkant wapening, vanaf onderkant afwerklaag 3,5 cm. (dus afwerklaag 3,5 cm).

Wat betreft de constructie, het is een gewoon stenen huis, hoe de overspanning loopt durf ik niet te zeggen. De afvoer loopt parallel met de zijmuren. Het huidige putje zit 40 cm van de binnenmuur af. de afvoer dient vanaf dat punt verlengd te worden met 1 meter (bijna parallel aan zijmuur).

De totale lengte van de zijmuren is 8,56 meter (buitenmaat).
De totale lengte van de voor en achtergevel is 5,96 meter (buitenmaat).
De badkamer begint linksvoor (met rug naar de achtertuin).

Hoe kom ik erachter wat voor betonvloer het is? Eerste gok zou zijn gestort, vanwege de leidingen die direct in de kiezels liggen.
 

Millew

  • #4
Even aangenomen dat het een gewoon rijtjeshuis is.

De diepte van de wapening klopt wel en dat je die daar, zo dicht bij de zijmuur, tegen komt ook. Dat is de wapening voor het inklemmingsmoment.
Het is bij rijtjeshuizen gebruikelijk dat de betonvloer, ongeacht het soort of type, op de zijmuren oftewel de muren tussen jouw huis en dat van de buren, is opgelegd.
Als je parallel aan de oplegging een sleuf gaat hakken, onderbreek je de druklaag over een grote breedte. Het scheelt dat de sleuf dicht bij de oplegging komt, want daar is het buigend moment niet zo groot.
De wapening in hoofdrichting, die haaks op de zijmuur ligt, kan je daar ook niet weghalen zonder de vloer te verzwakken. Het zou ook nog kunnen dat de vloer constructief door is gelegd naar de buren. Dat wordt dan extra riskant om daar de hoofdwapening te onderbreken.
Daarentegen is het dan weer minder problematisch om de sleuf te hakken.

Kortom, ik adviseer je om een oplossing voor de rioleringsbuis te zoeken, waarbij je de gewapend betonvloer zoveel mogelijk met rust laat. Optie 4 blijft dan over. Haal daarbij in de diepte niet meer beton weg dan nodig om de buis te leggen.

Er zijn misschien wel mogelijkheden om de rioleringsbuis in de vloer onder de wapening te krijgen, maar zonder verdere berekeningen is dat m.i. niet verantwoord.
 

Droid

  • #5
Millew schreef:
De wapening die je bovenin de vloer bent tegengekomen, kan ook voor het inklemmingsmoment zijn. Dat is het geval, als je dicht bij een oplegging zit, ca. 1/4 van de overspanning.
Millew schreef:
Het scheelt dat de sleuf dicht bij de oplegging komt, want daar is het buigend moment niet zo groot.
De wapening zit daar omdat het grootste moment daar zit...

Wapening moet ook dekking hebben... anders heeft het geen functie... optie 4 lijkt mij ook de enige mogelijkheid.

Cklus schreef:
Hoeveel afschot heb ik nodig?
1cm/m
 

Millew

  • #6
Mijn opmerkingen komen wat tegenstrijdig voor, maar het maakt verschil of de wapening bovenin bij de oplegging er voor een 'toevallig' inklemmingsmoment zit of dat er een echt constructief inklemmingsmoment zit, bijvoorbeeld als de vloer doorloopt naar de buren.
Toevallig wil zeggen, het zit er als extra, voor het geval dat.
Maar als klusadvies wordt het allemaal veel te ingewikkeld, vandaar mijn advies: zoveel mogelijk afblijven van de vloer of anders een constructeur erbij.
 

Droid

  • #7
Daar sluit ik mij volledig bij aan. :)
 

Cklus

  • #8
Ik ben overtuigd :( :)

Het wordt optie 4, en opzoek naar een gunstig laag putje.

Bedankt voor het advies!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu