Besparing verwarming

Manon29

  • #1
Hallo,

Misschien echt een vrouwenvraag....

Maakt het uit of je een cv in je huis dicht of open hebt staan qua besparing? In de woonkamer staan ze altijd open, maar ik laat ze in de slaapkamers, gang, bijkeuken dicht, omdat ik denk dat dat energie bespaart.

Mijn man beweert dat het niets uit maakt of je alle cv's in het huis dicht of open hebt staan,omdat de cv uitgaat van de warmtemeting in de woonkamer.

Wie heeft er nu gelijk?

Alvast bedankt.

Groetjes Manon
 

Pepjo

  • #2
Je bedoelt waarschijnlijk radiatoren. :wink:

Natuurlijk maakt het uit of je alle radiatoren open hebt staan of maar een paar.

Radiatoren zijn gebouwd om warmte af te geven. Als je er water doorheen leidt dan koelt dat water af. En dat moet je weer opwarmen.

Laat je dus minder radiatoren open staan, dan kost het minder energie om de watertemperatuur hoog te houden.

Die temperatuur blijft overigens wel alleen hoog, als de thermostaat (in de woonkamer meestal) om warmte vraagt.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #3
Manon,

Het best is om de aangrenzende gang of keuken open te laten.

Vooral als u heen en weer loopt van de woonkamer naar gang/keuken,waardoor de thermostaat reageert en aanslaat.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
Hoi Manon,

Ik ben het wel met Utreg eens dat soms meer open een beter effect geeft.

Vergeet niet dat er door het plafond ook warmte naar boven verloren gaat,
Dat geldt ook zoals Utreg schreef voor de gang en de keuken en vergeet de badkamer niet.
Dus als er boven wel verwarmd wordt gaat de warmte minder door het plafond naar boven, maar blijft meer in de woonkamer.

Alle water wat door de ketel stroomt moet wel worden opgewarmd en daarvoor moet u betalen, maar soms kan met verstandig stoken in meerdere ruimten worden bespaard op totale energie verbruik.

Dit is overigens heel erg afhankelijk van de situatie en per huis verschillend.

Neem de proef op de som door een week te stoken zoals u gewend bent te doen en neem de gasmeterstanden op.
Na een week het nieuwe stoken met alles dicht behalve de woonkamer en ook weer de meterstanden opnemen dan weet u het verschil in stoken.

Vr Gr en succes ermee
 

Chathanky

  • #5
Neem de proef op de som door een week te stoken zoals u gewend bent te doen en neem de gasmeterstanden op.
Na een week het nieuwe stoken met alles dicht behalve de woonkamer en ook weer de meterstanden opnemen dan weet u het verschil in stoken.

Alle water wat door de ketel stroomt moet wel worden opgewarmd en daarvoor moet u betalen, maar soms kan met verstandig stoken in meerdere ruimten worden bespaard op totale energie verbruik.
Is niet echt een goede test om de gasmeter in de gaten te houden. Het kan volgende wek wel een stuk kouder zijn, 1 graad gemiddeld in de week geeft al een afwijking zonder dat je het merkt. Meer zon met de zelfde buitentemperatuur geeft ook al verschil.

Al het water? Je cv waterinhoud wordt wel minder als je radiatoren dicht zet. De ketel komt sneller op temperatuur en zal ook eerder terug moduleren of via de regeltermostaat de temperatuur regelen zodat er minder gas nodig is.
 

Chathanky

  • #6
Het scheelt best wel wat gas maar het is ook niet zo dat als de helft dicht staat dat het gasverbruik ook de helft is.

Voordat de warmte naar buiten verdwijnt heb je er nog een zgn. isolatiebuffer, dat is de ruimte die niet verwarmd wordt. Dit verneem je vaak als tocht, als je een deur open zet van een onverwarmde ruimte, dan stroomt er veel warmte naar de koudere vertrekken.

De deuren openzetten is als je echt wil besparen geen optie. De kans is ook dat de radiatoren de kamer niet meer op temperatuur kunnen houden zodat je ketel veel langer brandt. Ook krijg je meer last van een tochtige huiskamer wat ook niet echt behagelijk is.

Het betekent wel dat de andere vertrekken behoorlijk kouder kunnen worden, maar dat spreekt voor zich.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #7
Eigenlijk kan in dit geval iedereen gelijk hebben, wat je ook open of dicht draait.

Ik ben het volledig eens met @Cvolieboy en Utreg, feit is.... Wanneer je de woonkamer lekker op temperatuur hebt, zeg 20 graad, en de hal en hele bovenverdieping is straks in de echte winter een graad of 5-6 lager, dan hoef je maar 1 keer de deur open te doen en weg is alle warmte.Dan zal de cv ketel inderdaad steeds aanslaan.Maar als je de deuren goed gesloten laat hou je de warmte in de kamer en zal de cv ketel minder aanslaan.

Bij mij thuis heb ik alles zo ingeregeld dat de Hele woning 19 graden is, in de avond gaat de woonkamer naar 20-21 en zo verlies ik de minste warmte wanneer die rotkinderen de deuren weer eens niet dichtdoen.

Elke situatie heeft zowel zijn voor als nadeel, en om er een beetje lijn in te krijgen raad ik ook aan om met de gasmeter aan de gang te gaan zoals @Cvolieboy al vermelde.

groet
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu