(elga) hybride warmtepomp 'besparing'

Maurice81

  • #1
Deze week kwam hij weer voorbij, de aanbieding van Greenchoice voor de aanschaf van een Elga warmtepomp.

Je kan dan op de site een aantal opties invullen waarna de rekentool de berekening eruit gooit wat je per jaar gaat besparen.

Dus in mijn geval, tussen woning 130m2 vloer, dak, spouw geïsoleerd en dubbelglas.
Uit de berekening komt een jaarlijkse besparing van 112,- euro.

Het apparaat kost geplaatst ca 2500,- euro, en je bespaart 112 euro pj.
Dit houd dus in dat het apparaat 22jr zonder problemen moet werken om zichzelf terug te verdienen

Waarom zou ik in godsnaam zo'n ding kopen? Of mis ik iets in dit verhaal?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Ja dat is hetzelfde bedrag dat je ook per jaar aan een cv-ketel kwijt bent als deze geen enkel onderhoud nodig zou hebben.
Maar je verbruikt dan nu geen gas meer.
Je.besparing zou dus nog groter kunnen worden als.je de gasmeter laat verwijderen.
Het kan nog interessanter worden als je zonnepanelen erbij hebt om een deel van de elektra kosten te drukken.
 

Maurice81

  • #3
Wat ik ervan begrijp/weet is dat de elga een hybride pomp is. Je hebt dus nog steeds een cv ketel nodig die ernaast draait voor de momenten dat de elga niet genoeg kan leveren en de warmwater voorziening.
Het is dus niet zo dat je geen gas verbruikt, alleen bespaar je dus 112,- euro per jaar tov je huidige verbruik.

Tenminste zo begrijp ik hem hoor.

Ik heb overigens pv panelen liggen 4700wp maar het is niet dat ik daar heel veel over capaciteit aan heb op dit moment, evt als de condensdroger de deur uit gaat voor een warmtepomp droger, maar aangezien ze de saldering gaan afbouwen Heb je daar straks nauwelijks meer iets aan denk ik

Dus ja, ik zie hier echt geen voordeel voor mijn portomonee, de kans dat zo'n warmtepomp het 22 Jr gaat doen zonder problemen heb ik al m'n twijfels over. Ik weet ook niet of de onderhoud kosten er al af getrokken zijn.
 

KlusserHein

  • #4
Maar heb je je ook verdiept in de subsidie?
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #5
Die pompen zijn niet meer dan een leuke gadget als je geld te veel hebt, ik ben sinds januari bezig geweest om een hybridepomp aan te schaffen, er is dus alleen niemand die een fatsoenlijke uitspraak durft te doen over verbruik, opbrengst, verwachte levensduur en onderhoud, sterker nog, je mag blij zijn als je uberhaupt een reactie krijgt.

"Probleem" is ook dat er momenteel veel gebouwd en verbouwd wordt en de zogenaamde "vaklui" druk zijn met grotere projecten waardoor er nog maar weinig tijd is heb ik het idee.

Tot nu toe heb ik al drie leveranciers die zeggen het niet te doen.
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
"De markt" is inderdaad momenteel te druk met grote projecten. Als particulier sta je achteraan in de rij.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #7
Nja, ik vrees dat het en en is, en het is niet rendabel te krijgen in bestaande huizen, en je mag niet in de rij staan, want je krijgt gewoon geen antwoord.
 

Maurice81

  • #8
Dat zegt feitelijk al een beetje genoeg, begin ik dan te denken....
Men durft kennelijk nauwelijks de fingers te branden aan de particuliere markt.

Isoleren geloof ik in, ik heb 2 jr geleden 3000,- euro geïnvesteerd in het isoleren van kruipruimte en spouwmuren, icm het isoleren van het dak wat ik zelf heb gedaan bespaar ik 500+ euro gas per jaar.
Zonnepanelen kreeg ik een heel reële rekensom, deze zijn over 3,5 Jr (totaal 7jr) terug verdient.

De rekensom voor zo'n warmte pomp klopt gewoon niet, een wassen neus lijkt het wel.....
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #9
ik geloof best dat zo'n pomp in een nieuwbouwhuis rendabel te krijgen is, maar in bestaande bouw zou ik het persoonlijk niet doen, als je al een fatsoenlijk advies krijgt. maar goed, veel echte verhalen vallen er niet te lezen, dus ik kan je niet mijn eigen ervaring vertellen helaas.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Ik mis je opmerking mijn huis is van het jaar?? en is behoolijk winddicht. Hoe lang monitor je het gebruik van gas?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #11
De realiteit is dat alternatieve energiebronnen eigenlijk altijd duurder uitvallen dan verwarmen op gas. Ik heb er in ons (goed geïsoleerde) appartementencomplex ook al een paar keer aan gerekend. Ook bij een lage warmtebehoefte is de cv ketel op dit moment de goedkoopste oplossing. Oplossingen als warmtepompen vragen een te grote extra investering die je niet terugverdient ten opzichte van een hr ketel. Het wordt allemaal mooi voorgespiegeld, maar het uitfaseren van gas gaat gewoon leiden tot hogere verwarmingskosten.

Voor zonnepanelen geldt ook dat de terugverdientijd als snel te lang wordt ten opzichte van de risico's die je moet incalculeren. Er gaat wel eens een omvormer stuk en ook moet je er niet van opkijken als je energiebelasting moet gaan betalen over je zelf opgewekte stroom. Als je het afbouwen van de salderingsregeling dan ook nog meeneemt is het allemaal niet zo aantrekkelijk.

Ik krijg als vve voorzitter regelmatig de vraag van bewoners of we er geen geld te besparen valt met zonnepanelen e.d. Het antwoord op deze vraag is in onze situatie gewoon nee. Door de goede isolatie zijn de kosten van gas en licht al dusdanig laag dat verdere investeringen op dit moment gewoon geen zin hebben.
 

Maurice81

  • #12
Wgb schreef:
Ik mis je opmerking mijn huis is van het jaar?? en is behoolijk winddicht. Hoe lang monitor je het gebruik van gas?
Mijn gasverbruik meet ik al sinds 2016, toen is mijn slimme meter geplaatst.
Mijn huis is van 1970.
In ben sinds na m'n aanpassingen aan ons huis tussen 2016 en eind dit jaar 500 kuub minder gaan verbruiken per jaar, dus +/- 400 euro.
 

Bert pit

  • #13
Het kan wel een interessante optie zijn als je veel gas verbruikt. En het feit dat je de besparing niet haalt, wil nog niet zeggen dat het geen interessante optie is. Dat is alleen zo, als je het vanuit je portemonnee beredeneert. In dat geval zouden lichtmetalen velgen of überhaupt een auto ook oninteressant zijn. Ik zie er toch een heleboel rijden.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #14
Een hoog gasverbruik betekent in de regel ook een hoog warmteverlies en dus een grote warmtepomp met daarmee gepaard gaande grote investering.

Qua comfort voegt het ook niets toe t.o.v. een traditionele HR ketel, dus dan moet je er echt voor kiezen vanuit overtuiging omdat je het milieu wil ontzien.

En dan nog is elektrificeren niet altijd beter voor het milieu dan het rechtstreekse gebruik van gas. Tenminste niet zolang de elektriciteit nagenoeg helemaal met fossiele brandstoffen wordt opgewekt.
 

Maurice81

  • #15
Ja en het milieu ontzien doe je dan eigenlijk alleen als je de volledige capaciteit zelf opwekt.

Zo'n ca 70% van onze stroom komt nog steeds van aardgas en niet van 'groene' manieren van opwekken
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #16
@ Bert, dan moet je zorgen dat je gasverbruik eerst omlaag gaat naar een normaal gemiddelde, en nu spreek ik voor mijzelf, lm velgen weet je van te voren dat het mooi staat, kun je van te voren zien hoe het er uit ziet, en weet je wat je krijgt, bij zo'n pomp heb je geen idee wat te verwachten en is alles onzeker.
Juist de onzekerheid maakt het een slechte keuze.


Ik ben van mening dat niet alles je direct harde knaken hoeft op te leveren, maar het feit dat je bij een hoop van dit soort pompen niet eens weet of je uberhaupt kostendekkend kunt zijn, en comfortabel kunt wonen, en er niemand is die er daadwerkelijk wat over durft te zeggen, en sterker nog, het merendeel van de installateurs het zelfs afraad, dat moet wel wat zeggen.
 

Lange Herman

  • #17
Je CO2 uitstoot gaat omlaag, dat is de winst.
Immers COP 4 betekent 400% rendemend.
Als, opwekking in de centrale en transport verliezen = 50% verlies.
50 x 4 = 200% dat is dus de helft minder CO2 tov van een HR ketel. (Uit een m3 aardgas haal je dus 2 x meer warmte tov een HR ketel)
Uiteraard gaat bovenstaande het beste werken in een goed geisoleerde woning met een ltv installatie.
De terug verdien tijd is natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren waaronder de gasprijs.
Maar inderdaad eerst je huis op orde brengen qua isolatie en ventilatie en dan verder kijken.
De ironie is dat in een energie zuinige woning de tvt veel langer is dan in een onzuinige woning :-(
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #18
COP 4 haal je niet bij de koudere temperaturen en dat zijn de momenten waarop je met een goed geïsoleerde woning nu juist warmte nodig hebt.

De co2 besparing is verder vaak veel lager, want er worden naast gascentrales ook kolencentrales ingezet. Daarvan is het rendement lager en de uitstoot hoger. Als er stroom vanuit Duitsland wordt ingevoerd, is het plaatje nog slechter. De bruinkoolcentrales daar zijn relatief oud en hebben een lager rendement dan 50%.

Het klinkt allemaal aantrekkelijk, maar de praktijk is weerbarstig. Een kennis van mij heeft van ellende een HR ketel naast zijn aangeschafte warmtepompinstallatie gezet om voldoende warmte op te wekken tegen acceptabele kosten.

Om een serieuze reductie van de co2 uitstoot te realiseren ontkom je er mi niet aan om kerncentrales te bouwen. Dn heb je stroom genoeg tegen acceptabele kosten, zonder dat het elektriciteitsnet veel te complex wordt. Als alternatief voor verwarming kan dan met de kerncentrales waterstof opgewekt worden voor in ons bestaande gasnet.

Politici hebben geen flauw benul van de mogelijkheden en kosten van het co2 neutraal maken van de samenleving.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #19
Een warmtepomp kan heel mooi zijn voor een huis, ik heb er in de afgelopen jaren geplaatst en als ik er 100 had geplaatst was er bij 75 gezeik over het gebruik en het comfort.

Huizen moeten super goed geïsoleerd zijn dat lukt zelfs in de nieuw bouw vaak al niet goed genoeg.
Gezeur over het warme water wat voor veel comfort al heel snel op is, ja maar is het dan u wilde toch energie zuinig?
Ja dan geen comfort en ga zo maar door. E r is nog een flinke weg te gaan.
Voordat het in een oude woning kan worden geplaatst moet er nog veel meer gebeuren helaas.
Mijn ervaringen zijn niet zo supper en dat bij geen enkel merk of type speciaal.

Ik zou nog even wachten wat er in de komende jaren als beter bij gaat komen want dat gaat zeker wel gebeuren ook gelet op waterstof wat als opslag voor zonnestroom kan worden gebruikt.

We zijn er nog lang niet met de middelen die nu al op de markt zijn gekomen geduld is nu beter denk ik.
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie, Haemmertime en Mn22

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #20
Het vervelende is dat wanneer je er over gaat zoeken op internet, je weinig ervaringen tegen komt, maar wel veel sites waar er positief over geschreven wordt, zoals bijvoorbeeld op milieucentraal, en je vind een hoop info van bijvoorbeeld vakbladen. De echte ervaringen zijn maar mondjesmaat te vinden. Er wordt geschreven over alsof het al een reële optie is, en ik ben er voor mijzelf wel achter dat dat in een huis van voor 2000 echt nooit gaat werken, mede door het feit dat eigenlijk de installateurs het ook niet interessant, en/ of rendabel vinden er aan te beginnen.

De enige winst die je kunt behalen is icm heel veel zonnepanelen een CO2 winst, dat is natuurlijk een nobel doel, maar op deze manier wel een erg dure hobby. Ik denk dat wanneer je vaker de trein pakt ipv je benzineauto je meer bereikt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu