Besparing door aanschaf nieuwe ketel ?

DoeHetZelf

  • #1
Mijn zoon heeft een huis gekocht met een HR ketel van rond 1990.
De ketel is goed onderhouden en werkt momenteel dan ook probleemloos. We vragen ons echter af of de moderne ketels een nog grotere besparing (en rendement) opleveren dan deze indertijd. Want dan zouden we nu liever meteen de ketel vervangen dan wachten tot hij ' de geest' geeft.

Is er iets over te zeggen of dit op dit moment een slim idee is, of dat hij beter gewoon doorkachelt zonder kosten tot de boel het begeeft en dan pas investeert?

Ik heb trouwens dezelfde ketel, (ook 21jaar oud nu), dus ik zou ook die stap kunnen maken. Maar ook mijn ketel is in principe ook nog prima, ondanks een onlangs vervangen 3-wegklep en expantievat, maar dat zie ik als klein onderhoud.


Ik ben geinteresseerd in een gefundeerde of statistisch gevoede mening op dit vlak :-)

met groet, Thomas
 

Bundy

Specialist Verwarming
  • #2
Kort en bondig - laten zitten tot hij ,t begeeft .
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #3
Veel winst op vervangen van een HR door een HR valt niet echt te behalen , misschien meer comfort (CW5 bijv) en modulerende regelaars icm huidige ketels kunnen aardig wat centjes besparen,mits de installatie en ketels goed op elkaar afgestemd zijn.

aan de andere kant :
zou je ook een goed rijdende 16 jaar oude auto inruilen voor een nieuwe model met alle toeters en bellen erop, of wachten tot die oude ermee stopt en misschien dat er dan een betere model op de markt is(of goedkoper).
maar kans is wel groot dat je het laatste jaartje vaak bij de garage langs moet , kunst is wel om tijdige over te schakelen naar een nieuwe en niet eerst flink knutselen en geld uitgeven aan dat oude beestje en dan pas een nieuwe kopen, vaak zul je echter zien dat die oude op de meeste ongelukkige moment ermee gaat stoppen waardoor je gedwongen wordt om toch nog meer geld erin gaat pompen.
 

Ketelchrisje

Specialist Verwarming
  • #4
Mobel ik had het niet beter kunnen verwoorden, een +1 van mij :)
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #5
:mrgreen:
dat gesneeuw is toch nog ergens goed voor :wink:
 

Chathanky

  • #6
Zo`n tweede handsje is kwa auto vaak wel aantrekkelijk. Alles wat aan vervanging toe was is vernieuwd en uit frustratie wordt ie verkocht. Wat moet er dan nog aan stuk gaan? :mrgreen:

Als de ketel goed werkt kun je hem lekker laten hangen. De tijd zal het leren of er veel kosten aan komen. Daar is op voorhand geen peil uit te trekken.
De winsten die gemaakt zijn is een vloeiende regeling en het tapwaterrendement is stukken verbeterd. Die zijn niet zo groot dat je je rijk moet gaan rekenen. Een ketel schrijf je 100% af, of hij nu 10 of 20 jaar oud is.

Mocht je een ketel zoeken lees dan de historie hier en trek zelf je conclusie. Er zijn types die je vrijwel nooit tegen komt. :mrgreen:
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #7
Ik heb liever een 15 jaar oude ketel waar regelmatig problemen mee waren en waar een hoop aan vervangen is dan een ketel waar al 15 jaar nog niets aan vervangen is zoals TS aangeeft , want dat komt het er echt wel aan :mrgreen:
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #8
Zoals gemeld is er cv-zijdig maar een paar procent te winnen, warmwater-zijdig
is er ook niet veel te winnen (op een enkele teostel na), laat je vooral
niet verleiden om zonder informatie over verbruik enz... een CW5
toestel aan te praten.
Als je nu met je huidige toestel 15 min douche't, verbruik je minder als
dat jer met een CW5 toestel 15 min er onder staat, dus zou je in principe
met eenb CW5 toestel korter eronder moeten staan, dat gebeurd dus
bijna nooit, met als gevolg dat je die paar procent die je gewonnen had
door een nieuwere toestel te nemen, letterlijk door het doucheputje spoelt :mrgreen:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu