Werkelijke gasbesparing met hybride warmtepomp

Edwin7766

 • #1
Beste Allen,

Ik wil mijn vrijstaande woning uit 1992 (3000 m3 gasverbruik per jaar) eventueel gaan verduurzamen met een hybride warmtepomp en zonnepanelen. Ik durf een all-electric warmtepomp niet aan vanwege mijn matige vloerisolatie van slechts 5 cm tempex. Er is geen kruipruimte, dus ik kan de vloer alleen beter isoleren door hem er helemaal uit te halen en opnieuw op te bouwen. Een forse kostenpost dus.

Nu lees ik bijvoorbeeld op de website van de consumentenbond dat ik tussen de 40-60% gas kan besparen met een hybride warmtepomp. Toen ik laatst een installateur sprak, lachte hij dat weg: "dat ga je nooit besparen", zei hij.

Wat is jullie ervaring in de praktijk? Hoeveel % besparing op het gasverbruik wordt er over het algemeen in de praktijk gehaald. Ik begrijp dat dat van heel veel dingen afhankelijk is, maar ik probeer te achterhalen met welke 'eerlijke' besparing ik mijn berekening moet maken.

Alvast dank!

Edwin
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #2

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
 • #3
Edwin7766 schreef:
.......tussen de 40-60% gas kan besparen met een hybride warmtepomp....
Hoeveel % besparing op het gasverbruik wordt er over het algemeen in de praktijk gehaald.
Hoeveel je zult gaan besparen is van veel factoren afhankelijk: zoiets is echt onmogelijk aan te geven. Ook een vermelde besparing van 40-60% is m.i. totale nonsens, wanneer je niet exact weet wat de situatie is en bovenal: wat het stookgedrag is.
Er zijn bedrijven, die een besparing "beloven" van een percentage met tot 2 cijfers achter de komma: zijn alleen maar verkooppraatjes!!
Iedereen wil momenteel gas besparen: neem al die vermeende besparingspercentages met met een zak zout. Daarover is zeker nu totaal niets te zeggen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #4
De meest eerlijke methode is een maatwerk warmte-verliesberekening van je woning...
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #5
Als je all electric gaat is de gasbesparing 100%
 
 • Like
Waarderingen: Lange Herman en Degooyer

Impie

Vaste Beantwoorder
 • #6
Misschien speelt ook nog een semantische verwarring mee: je bespaart wellicht een aanzienlijk deel gas (afhankelijk van de capaciteit van de warmtepomp), maar dat krijg je er natuurlijk bijna volledig weer bij de stroomrekening bij. Kostenbesparing is dus nog iets heel anders.

Het beste wat je kunt doen is even een eigen berekening maken. Een warmteverliesberekening hoeft per se als je al weet hoeveel gas je per (korte) tijdseenheid verbruikt: dat is immers al het warmteverlies in de praktijk.

Een m³ gas verbranden levert ruwweg 10 kWh aan energie op. Als je het maandelijks gasverbruik weet van maart t/m november en april t/m oktober, heb je ongeveer een boven- en ondergrens van wat je kunt besparen als de warmtepomp de volledige verwarming voor zijn rekening neemt minus het verbruik voor warm water. Die maanden zijn gebaseerd op de gemiddelde temperatuur; veel hybride warmtepompen zullen in de buurt van 5°C overschakelen op gas, al is dat weer afhankelijk van meerdere factoren.

Als je toegang hebt tot je gasverbruik per uur (of gemiddelde per dag), dan kun je een nauwkeurigere berekening maken voor hoeveel warmtecapaciteit het huis nodig heeft aan warmtepompen. Als je per uur bijvoorbeeld 2 m³ gas verbruikt, dan heb je dus ongeveer 20 kW aan warmtepompcapaciteit nodig. Of omgekeerd: als je een 10 kW warmtepomp wil plaatsen, ga je op zoek naar wanneer je maximaal 1 m³ gas/uur verbruikt. In die periodes van het jaar kan die immers de volledige verwarming voor zijn rekening nemen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #7
Impie schreef:
Misschien speelt ook nog een semantische verwarring mee: je bespaart wellicht een aanzienlijk deel gas (afhankelijk van de capaciteit van de warmtepomp), maar dat krijg je er natuurlijk bijna volledig weer bij de stroomrekening bij. Kostenbesparing is dus nog iets heel anders.
Niet om vervelend te doen, maar misschien moet je je even inlezen in de materie...
Uit bovenstaand rapport blijkt dat bij de gemiddelde woning 1 m3 aardgas voor verwarmen vervangen wordt door 2,3 kWh electriciteit. Met de huidige tarieven voor gas (welke veel sneller gestegen zijn dan de prijs van electriciteit) kan het echt wel uit, en is een reëele terugverdientijd van de totale investering een hybride-installatie ook prima. Zeker als je al PV-panelen hebt.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
 • #8
Dat is voor hybride warmtepompen inderdaad het geval als ze in de winter maar incidenteel worden gebruikt; ik gaf verder geen waardeoordeel of het de investering wel of niet waard is. Ik bedoelde alleen te zeggen dat de installateur misschien dacht dat het over kostenbesparing ging, en dan is 40-60% natuurlijk onzin.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #9
De complete installatie hier in huis zou zonder subsidies ca 25-30K moeten kosten (incl. vloerverwarming). Omdat het nieuwbouw was, vielen de kosten lager uit. Want je hoeft dan geen radiatoren af te voeren, vloerverwarming in te frezen etc.

De 1e 10 jaar hadden we nog geen PV-panelen, en dus netto energielasten van 1000 Euro per jaar.
Nu met de PV-installatie erbij gaan we ieder jaar 200 - 300 Euro netto terugkrijgen.
Alle electric, geen gasaansluiting. En een water-water warmtepomp.

Zonder warmtepomp (maar met een CV-ketel) zouden de energielasten waarschijnlijk netto op 2000 - 2500 Euro per jaar zitten.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
 • #10
Jouw situatie is dan ook totaal niet te vergelijken met een vrijstaande woning uit 1992 met 3000 m3 gasverbruik per jaar. :wink:
 

Edwin7766

 • #11
Dank voor de input!
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #12
Naast de energiekosten moet je in de berekening ook de veel hogere afschrijving meenemen die je hebt met een hybride of all electric installatie.

Stel dat je een warmtepomp installatie hebt van € 30.000 en je schrijft deze af over 15 jaar, dan kost dat al € 2.000 per jaar. Daar komen eventuele rentelasten en hogere onderhoudskosten nog bij. Een gasketeltje van € 1500 of € 2000 kost dus veel minder per jaar aan afschrijving.

Elektriciteitsprijzen zullen ook nog wel verder gaan stijgen, aangezien het meeste wordt opgewekt met aardgasgestookte centrales. Al zou het maar zo kunnen dat we toch weer meer steenkool gaan stoken gezien de ontwikkelingen in de Oekraïne.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #13
Alsof jij iedere 15 jaar je complete vloerverwarmingsbuis gaat vervangen. Of (zoals in ons geval) een grondboring van 150 meter diep...

Een nieuwe warmtepomp kost momenteel 8K. En gaat 20-25 jaar mee (langer dan een CV-ketel). Met 500 Euro per jaar aan afschrijving ben je er wel.
 
 • Like
Waarderingen: Lange Herman

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #14
20 tot 25 jaar met een warmtepomp voor huishoudelijke toepassing moet ik nog zien. Er zullen best situaties zijn waarin die levensduur gehaald wordt, maar ook situaties waarin je daar bij lange na niet aan toekomt.

De techniek is complexer dan bij een gasketel, dus gedurende de levensduur is de kans op relatief dure reparaties gewoon aanmerkelijk hoger bij een warmtepomp. Als de warmtepomp is aangesloten op een bron, dan kan daar ook nog van alles misgaan met alle kosten van dien.
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #15
Techniek is simpeler als die van een gasketel, alleen alles is hermietsch gesloten en voorzien van speciale gassen wat reparatie van zelfs kleine onderdelen complex maakt. Als er een druksensor vervangen moet worden van ca 25 euro moet je eerst het apparaat afpompen, sensor vervangen en dan weer vaccumeren gasdichtheid controles uitvoeren en vullen dat zijn nogal bewerkelijke acties wat het duur maakt.

Terug naar de vraag van TS.
Gezien het forse verbruik zou ik eerst gaan isoleren, ventileren en dan kijken naar een methode van verwarmen.
Hybride is mooi, 90% van het jaar draai je dan op een warmtepomp met een rendement van 300 tot 500% licht/water.
En de overige tijd moet je een beetje bijstoken op gas dus gas gaat het zeker besparen, maar energie moet ergens wegkomen en ook betaald worden.
Dus eerst kijken waar je je energie verliest en als je dat hebt afgedekt kan je verder kijken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #16
Het is nog niet zo lang geleden dat een auto bij 100.000 km totaal versleten was. En vraag nog even na wat je allemaal moest doen of laten doen om te kunnen blijven rijden.
Dunwandige CV buizen gingen ook maar 10 jaar mee. Aangelegd in 1976 en zit nog steeds, idem dubbelglas ook zo'n opvallende mening vooraf.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #17
Vaak is het niet dat is na 10 jaar stuk is, maar de technieken die na 10 jaar beschikbaar komen hebben hogere rendementen. En dan wordt het rekenen.

In het geval van "dubbel glas" is het bekend dat de edelgasvulling tussen de ruiten na 10 jaar wel weg is. En dus het rendement evenredig met de tijd daalt totdat al het edelgas verdwenen is, en er enkel nog lucht (stikstof/zuurstof) tussen de glasplaten zit.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #18
Het rendement van dubbelglas, hoeveel is dat lager geworden heb je daar getallen van.
Daar ben ik namelijk gek op in plaats van het is bekend.

Ga hierna naar een andere vraag wel of geen spouw tussen isolatie en dakbeschot.
Met spouw zou volgens een fabrikant voordeel geven.
Vond dat opvallend en was nog niet overtuigd. Ik zou dat is simuleren en inderdaad ze hebben niet gelogen.
Gesimuleerd een spouw van 20 mm geeft een voordeel van 4 mm meer dikte isolatie.
100mm PUR alu. , spouw en dakbeschot 20 mm. De U waarde is 0,222 W/(m²K).

100mm PUR alu, tegen het dakbeschot van 20mm geeft een U waarde van 0,230 W/(m²K)
Die 0,08 W/(m²K) Wat dat in gas of electra betekend gaat boven mijn pet.
Wat het voordeel in de praktijk is geen idee. Je zal behoorlijk wat meer hout en spullen om dat te bevestigen moeten kopen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #19
Edwin7766 schreef:
Er is geen kruipruimte, dus ik kan de vloer alleen beter isoleren door hem er helemaal uit te halen en opnieuw op te bouwen. Een forse kostenpost d
je kan ook prima op de vloer isoleren.
kost wel wat hoogte maar verder eigenlijk geen probleem
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu