Berekening/keuze balk van vloer badkamer?

Foppe

  • #1
Hallo allemaal,

Ik ben bezig met het uitbreiden van mijn badkamer, want achter mijn badkamer zit nog een loze ruimte met een scheef dak.

De tussenmuur (ca 230cm) was opgebouwd met cementblokken. Die heb ik inmiddels verwijderd en de latei laten zitten, die ligt dus nog steeds op 2 steunberen. ik kijk nu in een gat van 190x230 cm.
De draagbalken kunnen op de latei en aan de andere kant op een kalkzandsteen muur worden gelegd. Dit is een klein muurtje (ca 2 - 2,5mt hoog), wat het huis van de garage scheid en waar het dak op rust. Hieroverheen leg ik dan zwaluwplaten. Het bad komt ook op deze vloer te staan.

|..............................................\
|...............................................\
|--------------------=....................=

Ik heb even een ruwe schets gemaakt, de puntjes moet je wegdenken, want anders lukte de schets niet goed. Links staat een gips muurtje, daarna komen de mintekens, wat de bestaande badkamervloer is. Het = teken is de Latei en de andere = is het kalkzandsteen muurtje. Met het dak erboven. Daarna begint mijn garage.

Het idee wat ik heb is om een stuk of 7 staalbalken te nemen, het liefst UNP 50, want ik wil zo laag mogelijk blijven, anders moet ik misschien kiezen voor INP80.

Maar, het zit me toch niet helemaal lekker, misschien moet ik wel kiezen voor houten balken. Wie kan mij helpen met de keuze van de draagbalken?

gr,
Foppe
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Lijkt me niet zo'n goed plan, u verwijderd een muur en de latei moet alle krachten gaan dragen die u toevoegt aan de constructie, daar is de latei waarschijnlijk niet op berekend.
Een bouwkundige kan ter plaatste dat wel beoordelen, op afstand is dat vrijwel onmogelijk.
 

Foppe

  • #3
Hoi Jan,

Die latei lijkt mij geen enkel probleem. Ik heb daar 70 cementblokken van 14kg afgehaald. is ca 1000kg. Tel daar specie en tegelwerk bij, dan kom ik op ca 1100kg. De latei heeft een L vorm, H= 20cm B= 25cm.

Ik weet dat overal in onze wijk de latei gebruikt wordt voor het dragen van de vloer bij de uitbreiding van badkamer.

groeten,
Foppe
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Oké, ik had begrepen uit uw eerste vraag dat de muur onder de latei was verwijderd.
Wanneer hij overal zo gebruikt wordt zal het vast geen probleem zijn qua draagkracht.
U kunt altijd even in de buurt navragen of iemand het heeft laten berekenen.

Ik denk dat houten balken handiger zijn, die zijn gemakkelijker hanteerbaar.
Voor de balkdikte zie hier.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu