Kleine vliering maken: Hulp bij berekening

Theo024

 • #1
Dag klussers,

Op zolder wil ik graag een kleine vliering realiseren boven mijn was gedeelte. Ik heb daar best wat ruimte de hoogte in en extra opslag kan ik wel gebruiken. Ik wil wel graag op deze vliering kunnen staan. Hiervoor moet hij dus wel sterk genoeg zijn. Kunnen jullie mij helpen met de maat balken en wellicht nog met andere adviezen?

De overspanning is 240 cm en de breedte is 90 cm. Het gaat dus niet om een erg groot stuk. Ik heb ergens gelezen dat je de overspanning moet delen door 20 (240/20 = 12) om de hoogte van de balk te berekenen en balkbreedte bedraagt 1/3 van de hoogte (12/3 = 4). Dus dan moet ik balken gebruiken van 12x4 cm met een H.O.H. van maximaal 60.

De diepte van de vliering gaat 90 zijn dus dan zou ik gaan voor 3 balken en dan zit ik dus op een H.O.H. van 45 cm wat volgens mij dan meer dan genoeg moet zijn. Zijn jullie het daarmee eens?

Mijn vraag is alleen: Hoe kan ik deze het beste bevestigen? Hieronder mijn voorstel.

Zoals jullie op de foto kunnen zien is de muur aan de kant van het raam een dikke muur waar het dak op rust, deze is dus volgens mij wel sterk genoeg om raveelijzers te plaatsen waar de balken in rusten. Echter aan de andere kant zien jullie een muurtje tot in de nok. Dit muurtje is gemaakt van niet dragende blokken (cellenbeton of kalksteenzand, ik weet het niet precies) hier wil ik dan ook geen raveelijzers op hangen. Ik dacht er zelf aan om aan de randen 2 staande balken te plaatsen met een horizontale balk erop waar ik dan de raveelijzers op vastschroef.

Hebben jullie voor het begin nog tips waar ik op moet letten of wat ik anders moet doen? Later ben ik ook benieuwd naar tips voor de vloer en afwerken. Maar dat komt later wel denk ik.

Alvast bedankt.

Gr Theo

1.jpg 2.jpg 3.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  De balkmaat kan je uit de balkenschuif aflezen.

  Is het een betonvloer? Je moet wel weten of de vloer het extra gewicht van het vloertje (via de kolommen) aankan.
   

  Theo024

  • #3
  Dank IJkenhout. Ik heb al naar de tabel gekeken maar ik probeer deze nog even te begrijpen. Begrijp ik het goed dat als ik voor een h.o.h van ongeveer 45cm ga (dus 3 balken om mijn 90 cm te overbruggen) en ik een lengte van ongeveer 2.40m wil halen ik het beste balken van 38X184 kan kopen? Wil gaan voor geschaafd grenen. Dan zou mijn 40X120 balken net niet voldoende moeten zijn.

  Het is inderdaad een betonnen vloer. Gewone rijtjeswoning uit 2000.

  1603198031498.png
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Balken 40x145 zijn ook goed. Het is maar net wat handig is. Als je 40x120 goedkoop kan krijgen, kan je daar ook een rachel op lijmen. En als het underlayment erop goed vast zit, geeft dit ook wat sterkte (18mm extra hoogte). Kan voor een bergzolder waar niet teveel zwaars op komt al voldoende zijn.

  Bij een betonvloer kunnen normaal gesproken wel een paar kolommetjes voor een bergzolder op.
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  barken van 40 zijn minder praktisch als die onder een plaat naad moeten dan kan je beter 60 breed nemen
   

  Theo024

  • #6
  Goed punt!! Ik hoop eigenlijk de vloer over de breedte van 90 cm in een stuk te kunnen leggen. Dus dan heb ik niet twee naden vloer op 40mm maar de naad komt dan overdwars op de balken.

  En underlayment van 18mm is het advies voor de vloer?
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Undelayment of OSB inderdaad. Vloerplanken mag ook als je meer tijd en geld hebt :)
   

  Theo024

  • #8
  Top! Dank je. Dan ga ik daarvoor en voeg ik zo nog extra stevigheid toe.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu