Badkamerrenovatie -- Douche/toiletwand

JaapD

 • #1
Goedemiddag gewaardeerde klussers,

wij hopen op niet al te lange termijn te starten met de renovatie van onze badkamer. Een klus die ik, gezien de ontwikkeling van prijzen, zelf op mij ga nemen. Er is geen haast, dus ik kan al lekker beginnen met plannen. Één van de dingen die wij willen is een douche met douchegoot en nisdeur. Hiervoor wil ik een wandje plaatsen met hierin een nis en inbouwkraan. Tevens zal dit wandje achter het toilet doorlopen voor inbouwreservoir. In de hoe achter het toilet zit de standpijp.

Van welk materiaal kan ik dit wandje het beste maken? Gipsplaten, Wedi (oid) platen of van cellenbeton blokken? Voordeel van de eerste 2 lijken mij het gemak waarmee uitsparingen voor de inbouwnis en de kraan gemaakt kunnen worden. Leidingen voor de kraan kunnen hier vervolgens ook makkelijk doorheen. Of zie ik belangrijke nadelen over het hoofd?


Screenshot_20220126-125747_SaniNet Viewer.jpg


Verder ga ik de bestaande zandcement vloer er uit slopen om het nieuwe leidingwerk aan te leggen en de douchegoot te plaatsen. Dien ik de wand te plaatsen voor of nadat ik de nieuwe zandcementvloer stort? Achteraf lijkt mij logischer?

Alvast bedankt!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #2
Wand maken van gasbeton blokken.
En wand zetten voordat je de dekvloer er in maakt.
 

JaapD

 • #3
Hi Peter, uit interesse, waarom de wand van blokken en niet gipsplaat?

De toilet ombouw dan met gips of wedi? En deze ook plaatsen voor het aansmeren van de vloer?
 

Impie

Vaste Beantwoorder
 • #4
Gipsplaten kunnen niet tegen vocht, en zijn dus een risico in een natte cel. Dan moet je bijzonder veel aandacht besteden aan de waterdichting - anders komen de tegels vanzelf een keer van de muur.
 

JaapD

 • #5
Die snap ik! Maar er zijn ook groene gipsplaten of Wedi platen toch?
 

Blof-fan

 • #6
Met het gevaar dat dit gaat lijken op zelf promotie, wil ik je toch eens wijzen op mijn project topic op dit forum van de renovatie van onze badkamer.
Gezien de schets van jou badkamer erg veel op de onze lijkt, is het misschien voor jou wel interessant hoe ik enkele maanden geleden een en ander aangepakt heb :wink:

Klikplekje voor het topic!

Ik heb daar ook een tussenwandje gezet met nissen, een nieuwe zandcementvloer erin gelegd en het nieuwe inbouw toilet erin gezet met de inbouw.

Het tussenwandje heb ik zelf van gasbeton blokken gemaakt, omdat dit geen last heeft van de vochtige omgeving. De ombouw van het toilet heb ik van Wedi platen gemaakt.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #7
Groene gipsplaten zijn ook niet watervast.
Alleen het groene papier wat er op zit is wat water afstotend.
Maar als er vocht bij het gips van de plaat komt, rot de plaat weg.
Bovendien is een muurtje van gasbeton veel steviger als een muurtje van gipsplaten. Zeker als daar een glazen deur aan komt te hangen.
 

JaapD

 • #8
@blof fan, dit lijkt er inderdaad veel op! Dank voor de tip, ik ga het even doorlezen :)

@Peter, goed punt! Gasbeton gaat het worden :)
 
 • Like
Waarderingen: Blof-fan

JaapD

 • #9
Ben ik toch nog even... Hoe dik zal ik het wandje maken? Er komt een inbouwnis in en een Ibox van HansGrohe (minimale inbouwdiepte 80mm). tegels zijn een centimeter dik. Met 100mm blokken zou ik dan op 120mm wandje uitkomen, maar dan moet ik voor de nissen nog wat wediplaat oid inlijmen als achterwandje om tegenaan te tegelen. Andere optie zou een 70mm en een 50mm blok tegen elkaar zijn, waarbij ik voor de Ibox nog een cm uit het 5cm blok weg haal. Voordeel is dat ik voor de Ibox niks meer uit hoef te hakken en de inbouwnis is ook gelijk tegelklaar. Nadeel is dat de Ibox niet lekker vast te zetten is op bijvoorbeeld een plaat hout via de achterkant. en het wandje zal dan 15cm worden, wat misschien wel fors is?

Tips?
 

Haplo

 • #10
Als je de achterwand van de nis gewoon betegeld, dan kun je aan de binnenkant van de nis er een tegel tegenaan plakken. Dat is stevig genoeg. Probeer in de hoogte met een hele tegel in de nis uit te komen.
 
 • Like
Waarderingen: JaapD

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu