Badkamer ventilator aansluiten?

Kroesek

  • #1
Hallo,

Ik wil een badkamerventilator gaan installeren, ben nog aan het oriënteren welk model/prijsklasse.

Echter, wij hebben geen verlaagd plafond en er zit niet direct een wandcontactdoos/lichtschakelaar in de buurt van het afvoerpunt op het plafond.

Het afvoer kanaal vanuit de badkamer (spirobuis) is ongeveer 30 cm lang alvorens deze op zolder uitkomt en via een flexibele buis het dak uit gaat. Vrij dichtbij de overgang spiro naar flexibel zit een geaard stopcontact, schuin erboven, op zolder.

Hebben jullie tips of ideeën hoe ik toch een badkamerventilator kan aansluiten?

Zelf dacht ik aan of via een kabelgoot op de badkamer naar een wandcontactdoos of lichtschakelaar of mogelijk met een kabelgootje door het korte afvoer kanaal omhoog en in het geaarde stopcontact op zolder. Op de foto is de oranje pijl het afvoerkanaal van de badkamer en de roze pijl het geaarde stopcontact waar ik het over had.

(de dakafvoer heb ik inmiddels hersteld, tape is van de vorige bewoners)

IMG_20231220_094021.jpg


Alvast bedankt!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Een mv box is een alternatief, zeker als je er een met een vocht sensor neemt. Handmatig aan zetten middels afstandsbediening.
 

Kroesek

  • #3
Ik heb zojuist een MV box teruggestuurd... Mijn afzuigkanalen komen namelijk op het plafond uit in de hoek. Ik heb daardoor geen rond gat maar bijna een halve cirkel waardoor ik de afzuigventielen er niet lekker in krijg. Ik wil dus over op alleen een badkamerventilator.
 

Kaajee

  • #4
Maar gaat een ventilator dan wel passen in zo'n half ronde cirkel?

En als je het snoer via de buis naar boven laat leiden, moet je nog wel een manier vinden om hem te kunnen bedienen. Via een kabelgootje en je huidige lichtpunt en lichtschakelaar lijkt dan makkelijker, want dan bedien je hem met de lichtschakelaar eventueel een extra fase draad voor een naloop.
 

Kroesek

  • #5
Nee dat gaat niet passen op het plafond van de badkamer nee ivm halfronde cirkel. Echter, op zolder komt de afvoer wonderbaarlijk wel goed uit de vloer dus ik dacht; schuif ik hem daar in?

Kabelgootje leek mij ook makkelijk, nog wel een manier vinden dan om die ventilator te plaatsen. In het plafond lukt dus niet. Dan mogelijk dus op zolder erin schuiven ofzo. Mag dat eigenlijk wel? Een kabelgoot op de badkamer maken ivm vocht?
 

Kroesek

  • #6
Of, een buisventilator tussen de flexibele slang op zolder zetten en dan alleen een roostertje op het plafond in de badkamer? Moet ik nog wel iets bedenken om die buisventilator handmatig aan/uit te kunnen zetten op de badkamer.
 
  • Like
Waarderingen: Charel

Charel

  • #7
Die buisventilator is volgens mij de oplossing. Je steekt die in het stopcontact waar je eerst een op afstand bediende of voorgeprogrammeerde stekker in plugt.
Maar nog veel beter is dat je een ventilator installeert die constant aan een kleiner debiet ventileert.
 

Charel

  • #9
Is een optie, al zou ik eerder kiezen voor een kleiner model, namelijk de EK 100 ipv de EK 125
Volgens mij is de EK 125 eerder geschikt indien je die slechts bij gebruik van de badkamer zou inschakelen om zodoende op korte tijd zo veel mogelijk vochtige lucht te verwijderen.
De EK 100 lijkt me veel beter geschikt omdat je hiervoor slechts een afvoerbuis van 100 mm moet hebben ipv een van 125 mm, omdat die minder geluid produceert en minder verbruikt. Ik zou die dan zeker constant laten draaien. Het is veel beter om constant een weinig luchtverversing te hebben dan kortstondig veel.
Wel zorgen dat er ook constant een toevoer van lucht mogelijk is. Dat kan lucht uit de woning zijn die dan via een spleet van 1 cm onder de deur van de badkamer kan binnenkomen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Kroesek schreef:
Nee dat gaat niet passen op het plafond van de badkamer nee ivm halfronde cirkel. Echter, op zolder komt de afvoer wonderbaarlijk wel goed uit de vloer dus ik dacht; schuif ik hem daar in?
Ik heb dit voorlopig opgelost door een ventilator die lucht vanuit de woning de badkamer in duwt en via het bestaande gat van die ruimte verlaat.
Boven de deur zat een glasplaat en als proef heb ik die vervangen door een multiplexplaat met daarin een ventilator. Gelukkig vlakbij een stopcontact. Nu nog netjes optimaliseren.

Constant laten draaien is echt overdreven maatregel durf ik uit ervaring te ventileren.
Volgens mij is hoe gebruik je de badkamer en daar pas je het ventilatie protocol op aan.
 

Kaajee

  • #11
Ik wil ook nog wel mijn ideetje ventileren; maak het hele zaakje smart (op wifi bijvoorbeeld) een smart stekker tussen je wcd en ventilator en een smart bewegingssensor in je badkamer. Gaat de ventilator aan als iemand de badkamer betreedt, vervolgens kun je hem naar eigen wens zo lang of kort laten draaien als je wilt. Ook geen gedoe met snoeren eb kabelgootjes etc. Je kunt ook een smart vocht sensor overwegen. Sky is the limit :super:
 

Charel

  • #12
Wgb schreef:
Constant laten draaien is echt overdreven maatregel durf ik uit ervaring te ventileren.
Volgens mij is hoe gebruik je de badkamer en daar pas je het ventilatie protocol op aan.
Dat is nochtans een terechte regel volgens de huidige ventilatienormen. En die zijn volgens mij in Nederland niet minder streng dan in Belgie.
Je moet daarbij niet enkel denken aan het wegwerken van vochtige lucht maar aan tal van andere zaken die minstens even belangrijk zijn om zowel de woning als de bewoners gezond te houden.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
Charel schreef:
Dat is nochtans een terechte regel volgens de huidige ventilatienormen. En die zijn volgens mij in Nederland niet minder streng dan in Belgie.
Ik ben nogal van meten is weten. Wat heeft het voorzin om die ruimte de gehele dag mechanisch te ventileren als er toch niemand meer komt.
We zeiden altijd stroom kost haast niets maar je moet niet gek opkijken en de rest mag je over fantaseren. En dan kan elke Watt ook nog wat CO2 geven.
Charel schreef:
Je moet daarbij niet enkel denken aan het wegwerken van vochtige lucht maar aan tal van andere zaken die minstens even belangrijk zijn om zowel de woning als de bewoners gezond te houden.
Zoals?
 

Charel

  • #14
Ventileren moet je doen om te beletten dat er een te hoge vochtigheidsgraad in de woning komt met condensatie als gevolg.
Ventileren moet je vooral ook doen om het teveel aan co2 naar buiten te krijgen en in de plaats daarvan zuurstofrijkere lucht binnen te laten. Dat is even belangrijk als ademen waarbij we constant co2 uitademen en zuurstof inademen. In de woning moet dan uiteraard hetzelfde gebeuren.
Verder moet je ventileren om allerhande vervuilende stoffen uit de woning te krijgen. Denk maar aan uitwasemingen van het koken, het overal aanwezige radongas, vluchtige stoffen zoals formaldehyde die aanwezig zijn in allerhande plaatmaterialen, vloerbekledingen enzovoort.
Te vochtige lucht in de woning door een ondermaatse of niet aanwezige ventilatie is hetgeen het meest opvalt vanwege de condensatie en eventuele schimmel die het veroorzaakt en is vooral schadelijk voor de woning, maar de andere genoemde zaken vallen niet of nauwelijks op maar zijn wellicht erger voor de gezondheid van de bewoners.
 

Kaajee

  • #15
En dat allemaal voor die paar minuten per dag dat je in die douche ruimte staat??
 

Charel

  • #16
Kaajee schreef:
En dat allemaal voor die paar minuten per dag dat je in die douche ruimte staat??
Mijn pleidooi gaat over ventilatie van de gehele woning. En daarbij speelt de badkamer een cruciale rol doordat onder andere langs daar de niet meer gezonde lucht zal moeten verdwijnen terwijl elders in de woning nieuwe gezonde lucht dan binnen kan komen.
Om de vergelijking met een levend wezen te gebruiken: badkamer, wc, keuken en wasplaats zorgen voor het uitademen terwijl de roosters of ventielen in de droge ruimtes zorgen voor het inademen.
Het is dus fout om te denken dat er enkel maar in functie van en tijdens het douchen zou moeten geventileerd worden.
 

Kaajee

  • #17
Ik vind en het lijkt mij enigszins overtrokken. De meeste "vieze lucht" in een badkamer wordt tijdens gebruik en het dan aanstaan van een eventuele ventilator voor het overgrote deel afgevoerd, lijkt mij.

Maar ieder z'n mening. Persoonlijk zou ik nooit een ventilator in m'n badkamer 24/7 aan laten staan.
 

Charel

  • #18
Ieder zijn mening inderdaad.
Maar ik verkondig hier niet zo maar mijn mening maar wel één van de voorschriften waaraan moet worden voldaan bij de bouw van een woning.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #19
Volgens mij gaat de redenatie van @Kaajee en @Wgb mis omdat zij aannemen dat je alleen de badkamer ventileert. Bij permanente ventilatie, bijvoorbeld type c, breng je overal in het huis verse lucht in en zuig je die af in de vieze ruimtes, badkamer, wc en keuken.

Oftewel die permanente afzuiging in de badkamer is er niet alleen om de badkamer van verse lucht te voorzien, maar ook de rest van het huis. En daar ben je wel veel vaker.
 

Kaajee

  • #20
Helemaal eens als het om gehele ventilatie in het hele huis gaat, maar daar gaat dit topic en de vraag van TS niet echt over, toch? Gezien de titel en de vraag in de openingspost.
We dwalen ietwat af....

En daarbij gaat het hier niet over de (nieuw)bouw van een woning. Dat daar andere, modernere wensen en eisen liggen lijkt me evident. Leuk om dit keer op keer te verkondigen, maar vraag me af of we TS hiermee echt van dienst zijn.

Wellicht is het idee om de algemene richtlijnen etc. in een vastgepind topic te zetten, zodat daar naar verwezen kan worden en dan kan elke TS zelf eerst kijken of dit van toepassing is en of en hoe hij/zij hier mee om kan gaan ipv steeds deze algemeenheden weer in elke topic afzonderlijk te moeten ventileren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu