Badkamer op zolder

Jfhorst

  • #1
Hallo allemaal,
binnenkort ga ik een badkamer bouwen op de zolder. Bestaande vloer is beton en ik ga muren bouwen van Ytong cellenbetonblokken 10 cm dik. Deze muren komen vrijwel vrij in de ruimte te staan. Verankering aan bestaande muren is dan niet mogelijk. Totale hoogte van de hoogste muur is ca. 2,20 mtr. Hier is verankering mogelijk aan reeds bestaande houten vliering.
Ik ben ook van plan om in deze muur de waterleidingen van 12 mm + mantel te leggen. Dit betekent uiteraard wel een verzwakking van de muur op dat punt. Of is dit verwaarloosbaar?
Het lijkt mij niet dat je een afvoerbuis van pvc 40 mm hierin kunt wegwerken. Dat zou in houden dat bijna de helft van de muur weggefreesd moet worden.

Mijn vraag is; kan ik aan deze (vrijstaande) muren een wastafel hangen en zelfs een hangend toilet?

Moeten deze muren, alvorens deze te betegelen, nog worden voorbehandeld / gestucd?
Ik wacht met belangstelling jullie advies af.
 

BeeTeeWee

  • #2
Dat gaat 'm niet worden, vrees ik. Aan een vrijstaande muur kun je echt geen hangtoilet hangen. Zelfs leunen op de wastafel kan op een kwade dag gebroken tenen opleveren. Maar kun je die muur niet beter gewoon doortrekken tot in de nok en daar vastzetten?

Zolang je maar verticale sleuven maakt, kan dat prima. Je afvoertje zal vanaf een hoogte van een cm of 60 naar beneden lopen, neem ik aan, met aan weerszijden een waterleiding. Horizontaal minimaal 40mm weghalen zou ik maar niet doen, maar 12mm is niet zo'n probleem. Je smeert de muur daarna toch weer aan.

Als je Ytongblokken wilt tegelen, hoef je ze niet eerst te stucen. Tijdens het lijmen kun je afgebroken hoekjes etc. al wel even dichtsmeren met een vlakspaan. Wel de blokkenmuur even voorstrijken, want die blokken zuigen nogal en dan droogt je lijm/tegelpasta te snel.
 

StefanD

  • #3
Ik neem aan dat de ruimte rechthoekig zal worden en dat de muren aan elkaar bevestigd worden. Er is dan geen sprake van vrijstaande muren.
Wellicht is het handig dat jfhorst een schets plaatst, eventueel met een foto van de zolder?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu