Badkamer lampjes automatisch aan/uit

Kaajee

  • #1
Wij hebben al jaren 2 halogeen lampjes boven de spiegel in de badkamer. Deze branden eigenlijk 24/7, ik weet het; hoeft niet/milieu/energie/etc., maar het is gewoon zo. Het zijn wel slechts 5Watt halogeentjes, dus valt wel mee, alleen slijten ze natuurlijk vrij snel.

Ze staan aan omdat er 's nachts nog al vaak gebruik wordt gemaakt van het toilet en dan is een lichtje wel zo aardig (ook voor de kleine kinderen).
Overdag kunnen ze uit, alleen wordt dat vaak vergeten (discipline, ik weet het) en soms zijn ze ook overdag nodig (opmaken etc.).

Anyway, omdat ik het ook wel weer leuk vind er een 'technische' oplossing voor te vinden ben ik aan het denken geslagen:
-een simpele tijd knop/schakelaar; gaat niet op want hij moet een overrule knop hebben (voor overdag) en dan zou is 's nachts nog te vaak/lang aanblijven.
-bewegingsmelder met timer (3/5 min?) en evt. lichtsensor/LUX (is eigenlijk niet eens nodig): zou kunnen.......echter; kan ik de hoek dusdanig instellen dat ie niet bij het passeren van de open deur ook al aan gaat?
en daarbij: dan zou je overdag's nog een soort overule optie moeten hebben, anders moeten de vrouwen tijdens het langdurig opmaken veel te vaak met hun handen zwaaien om de verlichting aan te krijgen.

Nu zou je parallel aan de bewegingsmelder een gewone schakelaar kunnen plaatsen, die dan gewoon 230v geeft, echter deze zou dan weer vergeten kunnen worden.

Het beste waar ik op kan komen is de genoemde bewegingsmelder icm met een gewone aan/uit schakelaar, maar deze schakelaar zou da eigenlijk ook weer een timer moeten hebben, gaat na 5 minuten uit oid.

Bestaat zo'n laatste schakelaar? Of kan iemand nog een ander licht :D op deze issue werpen?

ps het zijn 12volts halogeentjes, met een elektronische trafo tussen het plafond en een trekschakelaar (touwtje) , dus geen std. wcd/schakelaar in de buurt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Kijk eens naar een overwerktimer.
1x drukken 1/2 uur aan
2x een uur enz.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik denk dat de beste oplissing is om aan te leren dat je het licht aan doet als je het nodig hebt en weer uit als je klaar bent.
 

Tiho

  • #4
Wij hebben een bewegingsmelder op het toilet en onze kinderen liepen eerst onder dit veld door zeg maar. Ik heb hem toen een slag gedraaid, denk dat dit in dit geval ook werkt. Heb het ff getest en hij gaat echt pas aan als je er precies naast gaat staan. (of langsloopt natuurlijk)
 

Kaajee

  • #5
Jullie hebben me op een aardig zoek pad gezet.
En ja natuurlijk uitzetten/discipline is altijd beter, maar ja, je kent de mens, en bovendien is het leuk er technisch een 'oplossing' voor de bedenken.

Ik kwam op een zelfbouw pakketje uit:
een multifunctionele relais module; Die werkt met 1 switch om hem te 'activeren'. Heeft verschillende modi waarin ie kan opereren. Onder andere:
Druk deze knop om in te schakelen. Nadat de ingestelde tijd verlopen is, schakelt de belasting uit. Druk op een willekeurig moment om de belasting uit te schakelen. Indien de drukknop ingedrukt blijft, schakelt de belasting toch uit nadat de tijd verstreken is. Hint: gebruik deze mode als 'aan/uit-mode'met een lange vertraging, op deze wijze verhindert men dat lichtbronnen ingeschakeld blijven wanneer men ze vergeet uit te schakelen.
Maar hij heeft 15 modi, dus ik kan nog eens wat experimenteren.

Dit zou dan ongeveer de schakeling worden:

De bewegingssensor moet dan dusdanig ingesteld worden, dat ie alleen 's nachts actief is (wanneer het echt donker is). Overdag kan ie dan 'overruled' worden door de timer schakelaar.

Alleen ben ik nu op zoek naar een trek schakelaar om deze timer te activeren. Ik heb nu een trekkoord die de lampjes schakelt en wil dit graag zo houden. Alleen wil ik de werking van de timer optimaal kunnen benutten wil ik een trek/koord schakelaar die niet echt schakelt (aan/uit) maar meer alleen maar (eenmalig) contact maakt, een trigger schakelaar ahw. Maar dan dus 1 waar een koord/touw aan kan. Iemand op de hoogte of zoiets bestaat?

edit: zo één gebruik ik nu:


Die schakelt dus aan en weer uit (contact/geen_contact), ik wil er 1 die alleen maar even contact maakt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu