Badkamer electra

Unartic

  • #1
Ja, de zone indeling ken ik :-)

Ik vroeg me alleen het volgende af: in onze nieuw te bouwen badkamer maak ik netjes een geaard stopcontact op 60cm van de wastafel tbv o.a. een fohn.

Nu hebben we ook elektrischoplaadbare tandenborstels (zoals onderhand ongeveerl heel Nederland). Nu lijkt het me minder fraai om minimaal 60cm van een wastafel een dubbele wcd te plaatsen om deze te kunnen opladen.

Nu vroeg ik me af of het toegestaan is om onder de wastafel in het meubel een opbouw (of in muur inbouw) wcd te plaatsen. De laders komen dan ergens op het meubel te staan en de stekkers gaan onder de wasbak, in het meubel in een wcd.

Of hebben andere creatievelingen wellicht een andere oplossing hiervoor?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Unartic schreef:
Ja, de zone indeling ken ik :-)
Ik betwijfel het, want daarin wordt met geen woord over wastafels gesproken. Maw zolang de wcd zich in zone 3 bevindt (gezien vanaf douche en/of bad) en achter een 30mA aardlekschakelaar zit, mag deze gewoon nabij de wastafel gemonteerd worden.
 

Unartic

  • #3
Wastafel lijkt inderdaad een een twijfelpunt. Op sommige websites valt de wastafel ook binnen het lijstje op andere websites niet.

Helaas kan ik geen digitale NEN1010 vinden om de daadwerkelijke tekst in te zien. Maar uit je stellige antwoord vermoed ik dat jij die wel kent.

In ieder geval bedankt voor je reactie!
 

Fiesiekus

  • #4
In de papieren (en oude) NEN1010 die ik (op 't werk) gebruik, wordt alleen over douchebak en bad gesproken. Misschien in een nieuwere weer anders??
 

Unartic

  • #5
In navolging van een eerdere vraag blijft het niet geheel duidelijk of een wastafel van een badkamer binnen zone 2 of zone 3 valt.
maw moet ik bij een wastafel in een badkamer dit buiten de 60cm doen of mag het er ook binnen?

Op internet wordt hier wisselend overgesproken en in de oude NEN1010 (dank aan fiesikus) wordt niet over een wastafel gesproken.

Wie heeft het verlossende antwoord?
 

@rie

Specialist Elektra
  • #6
De wastafel zelf kan natuurlijk wel in zone 2 zitten, en in dat geval mag er geen wcd geplaatst worden.
Zit de wastafel in zone 3 dan mag er gewoon een wcd geplaatst worden, mits de badkamer achter een 30mA ALS zit
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Topics samengevoegd.
Bij het originele topic blijven anders wordt het erg onoverzichtelijk.
 

Fiesiekus

  • #8
In de NEN1010 op m'n werk (uitgave 1984 3-de druk): zone-indeling voor

"Zone 0 - De ruimte begrensd door de badkuip of douchebak".

"Zone 1- Als geen douche-bak aanwezig is moet een grondvlak met een straal van 0,60 m, gerekend van de verticale projectie van de douchekophouder uit op de normaal betreedbare vloer, als grens worden aangehouden."

Nog iets interessant over de potentiaalvereffening:

" Een badkuip of douchebak van geleidend materiaal moet moet met het CAP zijn verbonden, ongeacht de materiaalsoort van de daarop aangesloten sifon of afvoerleiding.

Geleidende sifons ..... alsmede geleidene sifons in de vloer behoeven in principe niet met het CAP te zijn verbonden indien de afvoerleiding uit kunststof bestaat.
 

Ronald42

  • #9
Wij zijn als bedrijf eens bezig geweest om een definitie van het brip "Douchebak" te krijgen. Het NNI durfde dat niet aan. Het ging om een oplopend randje in de badkamer. Maakt dat nu een douchebak ja of nee. De ene installateur zei van wel en keurde daarom de installatie af. De andere zei nee en ging dus meten vanaf de douchekop en zo was de installatie wel goed. Het NNI heeft er geen uitsluitsel over gegeven en zei dat het maar gedaan moest worden volgens goed vakmanschap.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu