Electra badkamer - over bestaande inbouwdozen heen tegelen

Klaasven

  • #1
Hallo, Ik ben bezig met een badkamer renovatie. Kan ik over bestaande inbouwdozen (oude wasmachine aansluiting)heen tegelen die niet meer in gebruik zijn maar door gelust worden? Deze oude aansluiting moet nu de spiegel met led lamp en een evt. te plaatsen wcd voeden om een tandenborstel oid op te laden. En welke wcd inbouw kan ik het beste in de badkamer gebruiken i.c.m. een lamp schakelaar? Ik voeg een tekening bij ter verduidelijking.
 

Bijlagen

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Nee. Lassen moeten altijd bereikbaar blijven. Je mag er dus niet overheen tegelen. Je kunt er wel een mooie blindplaat opzetten die past bij je programma schakelaar.
Wandcontactdozen in de badkamer mogen alleen, als de je een 30mA aardlekschakelaar hebt, voor de betreffende groep. Gezien er nu een trekschakelaar zit, vermoed ik dat dat niet het geval is.
 

huisverbouwer

  • #3
Als de inbouwdoos enkel bedoeld is om twee sets draden met elkaar te verbinden kun je hem ook eruit halen, vervangen door een stuk buis en nieuwe draden trekken.

Voor de badkamer bestaan IPX4 wcd's. Houd ook rekening met de zones (genoeg over te vinden op internet) in de badkamer bij het plaatsen van nieuwe wcd's en schakelaars.
 

ABCDE

  • #4
vervangen door een stuk buis + sokken

30mA aardlekschakelaar

+ fatsoenlijk CAP
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Klaasven

  • #5
De bedachte wcd komt achter een afgezekerde groep van 40 mA ( volgens de aardlekschakelaar in de meterkast) De oude wasmachine aansluiting wilde ik ik dus gebruiken om de wcd mee te voeden en de spiegel omdat hier randaarde bij zit en bij de trekschakelaar idd niet. Ik zou de oude wasmachiene aansluiting ergens anders in huis kunnen opsporen ( geen idee waar ik zoeken moet) en dan buiten de badkamer vanaf dat punt tot aan de spiegel en wcd een nieuwe draad trekken?
Dus dat de huidige doos van de wasmachine aansluiting komt te vervallen?
 

ABCDE

  • #6
Kijk nog eens. 40 mA bestaat niet.

Wasmachine groep is vaak andere groep dan het licht in de badkamer. Dan moet je van beide groepen een aardedraad naar je CAP hebben.
 

Klaasven

  • #7
Ik ga het anders oplossen. Ik breng de oude wasmachine aansluiting naar boven en maak een verlaagd plafond met daar een doos en dan vanaf daar gewoon een flex in de muur maken naar de juiste aansluitingen. Heb ik aarde bij de spiegel en kan ik evt. altijd bij de las boen het plafond.

Moet ik dan wel naar het cap? wat ik ook opnieuw moet aanleggen. De huidige cap is nergens te vinden.

Overigens staat er op de aardlegschakelaar 40a ipv mA
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #8
40A betekent dat hij geschikt is voor een hoofdzekering van maximaal 40A. Er moet ergens ook (meestal kleiner gedrukt) een waarde in mA op staan.
CAP heb je nodig. Als die er niet is, dan moet je die nog aanleggen.
 

ABCDE

  • #9
.. en ook verbinden met de centraaldoos van je badkamer groep en tevens met andere groepen in je badkamer (bijv voor wasmachine, elektrische radiator, etc).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu