Probleem electra in badkamer

Nassim

  • #1
Hallo,
ik ben nieuw op dit forum omdat ik een probleem heb met de electra van mijn nieuwe wasmachine.

de wasmachine werd geleverd met een normale stekker, en in de badkamer hadden we dus al een aansluiting voor de oude wasmachine, bijna tegen het plafond met trektouwtje eraan. Aangezien ik normaal wel snap hoe de electra werkt ben ik aan de slag gegaan door groep in stoppenkast uit te doen.

toen ik de draden bloot had liggen en ze per ongeluk tegen elkaar aan kwamen sprong er toch een vonk over!! ik vervolgens dus alle groepen in de kast uitgezet, en zo verder gegaan. alles is nu goed aangesloten, maar niks werkte.

wat blijkt, met alle groepen die nu aanstaan staat er geen stroom op de draden. er springt nu geen vonk over als deze tegen elkaar aan komen! (ik weet dat dit niet DE manier is om te controleren of er stroom op staat, maar ik heb geen multimeter bij de hand)

Kan iemand me uitleggen hoe dit kan?!! het lijkt wel of alleen die draad voor de wasmachine buiten alle groepen omgaan, ALLES in het huis doet het verder naar behoren als alle groepen aanstaan?!!

Alvast bedankt!

Nassim
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Graag een scherpe foto van de meterkast.
 

Fiesiekus

  • #3
ZItten er losse stoppen (van die witte dingen die je los kunt schroeven) in de groepenkast, of zijn het ALLEEN MAAR schakelaars?

Of een foto van de meterkast?
 

Nassim

  • #4
Sorry, ik ben er inmiddels achtergekomen dat de wasmachine op een aparte groep zat, zonder aardlekschakelaar (ik dacht eerst dat hij op een andere groep aangesloten zat)... het laatste wat ik dus verwacht had!! de stop zag er nog normaal uit, maar omdat ik echt niet wist wat ik moest heb ik ze allemaal vervangen, en erachtergekomen welke nu fout was. alles loopt nu zoals het hoort! iig bedankt voor de reacties!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Ik zou met de turbo erop een aarde maken voor de wasmachine :?
 

Nassim

  • #6
Er zit bij 'het stopcontact', de directe schakelaar wel een aard-draad... deze heb ik ook aangesloten, maar hoe kan ik controleren of deze geaard is? en hoe zou ik dit anders moeten doen? gewoon simpelweg met de grond verbinden??
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Sorry, er moet staan; een aardlekschakelaar.
Laat dit doen door een installateur.
 

Nassim

  • #8
Oke, heel erg bedankt voor de hulp, ik zorg dat alles in orde komt.. wel erg dat ik nu, na 7 jaar met de oude wasmachine op ditzelfde contact, pas ontdek dat er dus geen aardlekschakelaar op zat.. maargoed! komt in orde!!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
De reden van die wasmachine schakelaar is juist het ontbreken van de aardlek.Dit is gewoon bestaande aanleg en veilig.
 

Fiesiekus

  • #10
Conclusie: een vaste aansluiting zelfs in de badkamer hoeft niet achter de aardlek?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Tegenwoordig moet alles achter 30mA aardlek,vroeger voor 1996 mocht een vaste aansluiting in de badkamer zonder aardlek mits de aardcircuitweerstand <1,8 ohm was.Een wcd moest wel achter een aardlek.

Mits geen grote veranderingen hebben plaatsgevonden hoef je niet aan de huidige eisen te voldoen.
In dit geval zal TS waarschijnlijk 4 groepen hebben achter 1 ALS en 1 groep er buitenom.

Huidige eis zou zijn 2x aardlek hoofdschakelaar.
 

Fiesiekus

  • #12
Headhunter, bedankt voor de info.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu