Electra in badkamer

Flipper01

  • #1
Ik ben bezig om te inventariseren hoe het elektra loopt door m'n huis en waar ik evt nog extra aansluitingen kan maken.
Het valt me op dat bijna het hele huis op 1 groep is aangesloten (incl wasmachine en droger). Er is 1 aparte groep voor de oven en daarnaast nog een derde groep waar alleen de verlichting in de gang boven is aangesloten.
Nu heb ik nog nooit gehad dat de stoppen eruit zijn gevlogen (zelfs niet toen de droger en wasmachine tegelijk aanstonden).

De stoppenkast ziet er als volgt uit:




De bovenkant ziet er zo uit:



Het zijn 6 buisjes die als volgt zijn aangesloten (van links naar rechts): stopcontact - leeg - leeg - aarde/vereffening? - muur in - omhoog door plafond

Nu vroeg ik me af of deze stoppenkast zo voldoet of dat het verstandig is om hem te vervangen? Daarnaast vraag ik me af of het normaal is dat wasmachine en droger op zo'n grote groep zitten en dat het goed gaat, of is het wellicht verstandig om deze op groep 2 aan te sluiten? Kunnen er in de overige buisjes nog meer aansluitingen worden gemaakt aangezien er nu 1 grijze kabel tot aan de meterkast loopt, maar niet is aangesloten?


Verder wil ik in m'n badkamer nog een ventilator installeren boven de douche. Het plafond is 2.43m hoog, kan dit gewoon dmv 230v geaard?
 

Fiesiekus

  • #2
2 t/m 4 zijn ALAMATS; ALS en aut.-zekering in één. Niks mis mee. 1 kan ik niet goed thuisbrengen; denk alleen een automaat. Als je die vervangt door zo'n ALAMAT heb je 4 groepen. Met een hoofdschakelaar er nog bij, ben je op orde; het beste is aparte groepen voor droger, wasmachine en oven. En de verlichting spreiden over diverse groepen.

Qua aanpassingen in de meterkast ben je met een paar 100 € al 'n heel eind, laat 't door de installateur doen; kan ie ook gelijk de aarde doormeten.

Fan op die hoogte mag.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Alamats niets mis mee??? Fiesikus die dingen zijn uit de eerste generatie alamats.
Bij velen knallen ze als je de testknop indrukt, je hoort ze eerst een paar keer zachtjes tikken om vervolgens met een flitsknal uit te schakelen.

Die dingen zijn aan vervanging toe en helemaal niet betrouwbaar meer.
 

Xr8

  • #4
Zal nog wel uit de tijd zijn dat de wasmachinegroep niet via de aardlek hoefde. Deze alamats hebben inderdaad zijn kuren is ook mijn ervaring.

Beste kun je een nieuw kastje nemen met 2 aardlekschakelaars en maximaal 8 groepen. Probeer voor de grote verbruikers als wasmachine, droger, vaatwasser, oven aparte groepen te creëren. Dit is vaak simpelers dan lichtgroepen aan te passen.

Op deze manier ontlast je in ieder geval de lichtgroep.

Succes.
 

Fiesiekus

  • #5
Heb ze precies zo (4 stuks) 15 jaar gehad en nooit 'n probleem mee. Vandaar m'n opmerking om ze laten voor wat ze zijn.
 

Flipper01

  • #6
In principe heb ik er nooit problemen mee gehad zelfs niet als de wasmachine en droger tegelijk aanstonden icm PC's en lampen..
Zolang het niet tot gevaarlijke situaties kan leiden denk ik erover om het nu nog te laten zitten..
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Het voldoet iig niet aan de voorschriften op deze manier. Of dat al dan niet gevaarlijk is kan niemand je hier garanderen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Ik heb net een paar duizend woningen geïnspecteerd, in een klein aantal zaten deze alamatten nog (ca 100) en er waren er maar 10 die de uitschakel tijden en stromen nog haalden, de meesten deden niets.
 

Fiesiekus

  • #9
En wat betekent dat voor de nietsvermoedende consument (zoals ik) die er wel voor heeft betaald en nu met een inferieur, en zelfs potentieel gevaarlijk, product in z'n meterkast zit?
 

Chathanky

  • #10
Advies is ook om de zekeringautomaten maandelijks te testen.
Dit testen houd niet zoveel waarde in maar het houdt wel het mechanisme gangbaar. Dit staat er ook niet voor niets op aangegeven bij vele aardlekautomaten.
Een fabrikant kun je daar niet op aanspreken, mechanische dingen hebben eenmaal de eigenschap om vast te gaan zitten als ze jarenlang niet gebruikt worden.

Dat de nietsvermoedende consument dit na laat heeft diverse redenen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Fiesiekus schreef:
En wat betekent dat voor de nietsvermoedende consument (zoals ik) die er wel voor heeft betaald en nu met een inferieur, en zelfs potentieel gevaarlijk, product in z'n meterkast zit?
Ik hoor nu nooit iemand over een auto die na 15 jaar volledig af is, dat is normaal.
Dit type alamat is gewoon al bijna 30 jaar oud, zo niet ouder, die zijn op einde levensduur.

Als jij die dingen net gekocht hebt ben je gewoon genaait.

Alamatten en aardlekschakelaars moet je maandelijks testen met de testknop, en 5 jaarlijks hoor je ze eigenlijk te meten met een echte tester.
Tevens hoor je verdeelinrichtingen elke 5 jaar te controleren op losse schroeven en verbindingen.
Dat niemand dat doet komt gewoon omdat er geen wet of controle op is.
Men verwacht dat zo'n kast 100-den jaren meegaat.
 

Fiesiekus

  • #12
Die in m'n vorige huis zijn in 1988 geplaatst.

20 jaar levensduur voor 'n ding dat zelden of nooit aanspreekt...m'n racefietsen gaan langer mee....
 

Chathanky

  • #13
Je pak melk gaat waarschijnlijk weer wat minder lang mee. :mrgreen:
Je kunt niet alles met elkaar vergelijken.

Je racefiets die 30 jaar stil staat in de schuur zal een stuk minder soepel gaan fietsen na die jaren stil staan.
Zo ook in de allemat zal het mechaniek er niet beter op worden.
Na 100x afschakelen van een kortsluiting zal een allemat of automaat ook niet goed meer werken en krijg je hem waarschijnlijk niet meer ingeschakeld.
Je processor van je computer heeft ook niet het eeuwige leven en slijt hoe gek het ook klinkt ook.

Vervangen van het geheel kan bij een dergelijke verbouwing geen kwaad.
Voor een scheet en drie knikkers heb je het vervangen voor 2 aardleks en 3 zekeringautomaten. Of als je het wenst voor wat meer aardlekautomaten.
 

Fiesiekus

  • #14
Ik zal de nieuwe bewoners van dat huis daar eens over informeren. 't Is eerlijk waar voor 't eerst dat ik dit van ALAMATS hoor.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu