As Bovenfrees verlengen

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Ik heb een Bosch POF 1400 ACE bovenfrees. Hiervoor wil ik een freestafel maken, waarbij de frees ondersteboven onder een werkblad hangt en de frees door een gat naar boven steekt. Om voldoende werkbereik te hebben zou ik eigenlijk de as moeten verlengen.

Is dat mogelijk? Nu steek ik het freesje in de wartelmoer, maar eigenlijk zou ik nog een wartelmoer met daaraan een asje moeten hebben.
 

KlusRob

  • #2
Zou ik niet doen, met de snelheden waarmee het freesje draait is de kleinste afwijking al reden voor onbalans in het freesje, waardoor je een slecht freesresultaat of zelfs ongelukken krijgt.
Hoe dik is het blad van je tafel, want je zou ook kunnen kiezen om dit dunner te maken, waardoor de frees dichter bij de oppervlakte komt en je daarmee bereik creert.

Zelf heb ik een blad van betonplex 18 mm, met op de plaats van de frees hier ongeveer een cm weggefreesd aan de onderkant.

En anders langere freesjes kopen, maar zeker niet met verlengstukken gaan werken!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
De as en de lagers van die machine zijn daar niet op berekend, stationaire machine hebben een dikkere as met daarin frezen met ook een dikkere as.
Wat Klusrob schrijft kan prima, een gaat frezen in een plaat waar de machine doorheen past en daarop een plaat trespa van 8 mm waar de machine op gemonteerd wordt werkt ook prima, voordeel van trespa is dat het na wat langer gebruik beter blijft glijden.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Of een staalplaatje van 3 mm, werkt perfect.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Daar had ik niet aan gedacht aan onbalans e.d.

Ik ga mijn idee aanpassen. Als ik de voet van de frees uitfrees / zaag uit een plaat dan is het eigenlijk ook goed.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik heb een "Router Collet Extension" voor 1/2" as. Nog niet gebruikt, dus hoe stabiel deze is, weet ik niet. Ik ben hem nog niet in 12mm tegengekomen.

Langere frezen zijn natuurlijk beter. Kies deze zoveel mogelijk in 12mm.

 

Poster

  • #7
In deze machine kan tot 8 mm asdikte
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu