Aanschaf bovenfrees.

HHawk

  • #1
Beste mensen ik wil op korte termijn een bovenfrees aanschaffen, na het lezen van enkele testberichten en het vergelijken van prijzen ben ik op een bepaald type gekomen (zal geen merk / type opnoemen i.v.m. forumregels), echter zit ik nog wel met een vraag.

In eerste instantie wil ik de bovenfrees alleen gebruiken voor het infrezen van een richel (hoek) in een stuk hout. De bedoeling is dat hier dan een stuk plexiglas in komt te zitten.

Ik kan begrijpen dat mijn verhaal niet echt duidelijk is, dus vandaar een simpele tekening (ook niet mijn sterkste kwaliteit). Maar ik denk dat het wel duidelijker is dan het bovenstaande verhaal.



Kan ik dit realiseren met een (goede) boven frees? Misschien is het een domme vraag, maar ik heb nog nooit met een bovenfrees gewerkt. En gezien de lengte van het hout, bijna 5 meter in totaal, is dit onbegonnen werk om dit met de hand te doen.

Alvast mijn hartelijke dank!
 

Black Knight

  • #2
Daar is een bovenfrees (met geleider) zeer goed geschikt voor. Mijn eerste klus ooit met een bovenfrees was gelijkaardig met de uwe, en heb dat zonder problemen voor elkaar gekregen.
 

HHawk

  • #3
Bedankt voor uw reactie. Dan weet ik even voldoende. :)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Yep, maar er zijn ook andere manieren, zoals met een cirkelzaag of sponning schaaf :)

Zo'n sponning hoef je niet met een geleider te frezen, als je een frees hebt met kogellager (in de juiste maat).

Leg het hout bij voorkeur plat om te frezen, dan heb je een groter oppervlak waar de frees op rust.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu