Breed frezen (bovenfrees)

A3aan84

  • #1
Hallo,

Ik ben een bankje aan het maken en nou wil ik in het zitblad een stuk traanplaatfolie verzinken. denk 1a2mm diep maar nu is het te fezen stuk best breed 30cm.

heb bedacht om een mal te maken waar de frees tussen past en deze dan telkens op te schuiven. of kan ik het beter anders doen?

iemand een idee?

o ja kan het beste mdf gebruiken om te frezen toch?

bedankt,
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Als het een bankje voor buiten is zou ik geen MDF gebruiken, dat is niet vochtbestendig. Eventueel dan multiplex gebruiken en goed aflakken.

Als er een voldoende groot gebied over blijft buiten het uit te frezen gebied zou ik eerst de buitenste rand uitfrezen met een paralelgeleider langs de buitenkant van het blad.
Vervolgens het binnendeel uitfrezen waarbij je er wel op moet letten dat je voldoende draagvlak voor de zool van de bovenfrees moet hebben.
 

StefanD

  • #3
Het lijkt me meer voor de hand te liggen om dit met een schaafmachine te doen. Die kan in één keer een baan van ongeveer 8cm. verwijderen.
 

A3aan84

  • #4
Krijg ik geen splinters of verbrande lijm met multiplex? En als ik ga schaven ga ik toch scheef omdat ik dan op een gegeven moment geen vlees meer heb?
iig bedankt voor de reacties. Laat nog wel horen of het is gelukt
 

StefanD

  • #5
Dat zou je inderdaad moeten proberen. Ik heb zelf alleen ervaring met het schaven van grenen en vuren en dat gaat prima.
Ik denk zelf dat een schaaf makkelijker zal zijn, vooral ook omdat je met een bovenfrees op een gegeven moment geen steun meer hebt. Het is altijd verstandig om eerst eens uit te proberen op een proef-stukje.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
De bovenfrees is uitstekend geschikt hiervoor. Zie het hulpmiddel op een ander forum:


Een schaafmachine kan niet gebruikt worden, want TS wil de plaat verzinken.

Denk eraan om onder de plaat ook grondverf te gebruiken. Er is ook MDF voor buitengebruik. Maar WBP (multiplex voor buiten) is handiger.
 

StefanD

  • #7
Da's een slim hulpstuk :-)
Ik ging er van uit dat de plaat over de hele breedte van de plank verzonken zou worden en dan kun je gewoon vanaf de zijkant schaven. Als de plaat niet doorloopt tot aan de zijkant, dan werkt dat inderdaad niet...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu