Bovenfrees met scharnierboor / forstnerboor

LucasMakita

  • #1
Hey daar!

Ik wil rond 20mm zelfklevende magneten lijmen in een gefreesde sparingen van rond 22mm. Het is best een precisiewerk met veel repetities, dus heb ik een freesmalletje gemaakt voor een kopieerring. Hiermee kan ik een standaard diepte inboren/infrezen.

Nou heb ik een rond 22mm groeffrees met ondersnijder gekocht. Ik ben er achter gekomen dat dit deze freesjes geen vlakke bodem frezen, maar lichtelijk een bol oppervlak. Daardoor kan ik de magneten niet optimaal verlijmen.

Hierop mijn vraag: heeft iemand ervaring of kennis met het gebruiken van een scharnierboor / forstnerboor op een bovenfrees? Ik weet namelijk niet of ze hiervoor gemaakt zijn (toerental vind ik nogal spannend). Meeste van deze boren hebben wel een schachtdiameter van 8mm, dus compatibel voor standaard bovenfrezen.
 

huisverbouwer

  • #2
Ik zou dat niet aandurven, het toerental van een bovenfrees ligt al snel een factor 10 hoger dan die van een boormachine. Daar is een fostnerboor niet op berekend. Bovendien is de schacht van de boor denk ik langer dan die van een frees, dus ik vraag me sowieso af of het past.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Toerental kun je toch regelen?
 

huisverbouwer

  • #4
Volgens mij zit het minimum toerental van een freesmachine rond de 10.000tpm, terwijl het maximale toerental voor een fostnerboor zo’n 2000-3000tpm is.

Nu zal die boor echt niet zomaar uit elkaar spatten bij een hoger toerental, maar het geeft me geen veilig gevoel. Het zal de levensduur van de boor in ieder geval niet ten goede komen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Lijkt me een klus waar je beter een kolomboormachine voor pakt.
 

LucasMakita

  • #6
Thanks voor de informatie! Ik heb al een ander idee: Ik ga de magneten plakken met dubbelzijdig foam, daarmee kan je het hoogteverschil opvangen :)
 

De Bob

  • #7
Neem wel tweezijdig band met een flinke treksterkte.
Die zijn er verschillende sterkte.
 

Lampje45

  • #8
LucasMakita schreef:
Ik ben er achter gekomen dat dit deze freesjes geen vlakke bodem frezen, maar lichtelijk een bol oppervlak. Daardoor kan ik de magneten niet optimaal verlijmen.
Ik denk dat je te moeilijk denkt.
Ook al is de bodem niet helemaal vlak, dan kun je dit perfect lijmen met twee componenten epoxy lijm
Je maakt een gat met voldoende diepte.
Haal de plakstrip van de magneet af met wasbenzine
Je kleeft de magneet op een stalen strip, zodat hij niet te diep wegzakt in het gat.
doe voldoende epoxylijm in het gat en druk de magneet er in.
Geeft het een dag de tijd om te drogen en je kun er een olifant aan hangen.
 
  • Like
Waarderingen: LucasMakita

LucasMakita

  • #9

Lampje45

  • #10
de bekende met zo'n groot beest erop.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu