Anode 'slijt' alleen aan bovenkant

Kwafo

  • #1
Beste mensen,

Ik heb een jaar geleden mijn anode vervangen omdat die aan de bovenkant helemaal doorgevreten was, de anode was toen anderhalf jaar oud. De foto van de anode hieronder is na een jaar.

Het valt mij op dat de anode aan de bovenkant aangevreten wordt, de rest van de anode is nog helemaal netjes. Kan dit kwaad? Is hier een reden voor?

Groet,

Kwafo

20240210_202437.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Dat kan, een anode is bedoeld om zich op te offeren, ter bescherming van het boilervat. En dat gaat sneller op de grens van water en lucht.
 

Kwafo

  • #3
Bedankt Walker,

Dan toch nog een vraag, als de anode straks aan de bovenkant helemaal door is tot aan de metalen draad/kern maar voor de rest nog redelijk intact is, is de anode dan wel of niet aan vervanging toe?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Lijkt mij wel...
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Weerstand is aan de bovenkant het kleinst, daar reageert het dan eerst.
Nog lastig te vinden wanneer er vervangen dient te worden. Lees ergens vervangen als 2/3 van het oppervlak aangetast is.
Deze ziet er dus nog prima uit.

Hoe zag de oude die je vervangen hebt er uit? Ik gok dat die eigenlijk nog best goed was.
 

Kwafo

  • #6
Ik kan de oude foto helaas niet meer vinden, maar die zag er inderdaad nog redelijk uit, alleen de bovenkant was doorgesleten en de installateur wist ook niet of fit nu wel of niet schadelijk is. Echt heel moeilijk om informatie over te vinden. Ook de leverancier bleef vaag, ze willen blijkbaar geen enkel risico lopen dat er roestvorming optreedt, maar onnodig vervangen ben ik nooit een fan van.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
16
Gerelateerde onderwerpen
Anode staaf vervangen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu