Aluminium milieuvriendelijk ?

Tiho

  • #1
Mag ik vragen wat er niet milieuvriendelijk is aan aluminium, het is het meestvoorkomende metaal op aarde en gewoon herbruikbaar.
 

Rob smeets

  • #2
Hout is milieuvriendelijker omdat hout vanzelf groeit, terwijl aluminium geproduceerd moet worden en daarbij veel meer co2 uitgestoten wordt. Hetzelfde geldt voor het recycelen; volledig co2 neutraal en afbreekbaar.
 

Tiho

  • #3
Die vlieger gaat voor kunststof ook op alleen is aluminium eenvoudig te recyclen.
 

Mark en 3 meiden

  • #4
Aluminium is nu al het meest voorkomende metaal ter wereld en gaat nog veel meer worden
ik heb al de kreet gehoord aluminium is het nieuwe zilver
en ik werk elke dag met aluminium
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #5
Mark, ik vind het goud.
 

BeeTeeWee

  • #6
"Bauxiet wordt verwerkt tot aluminium door het eerst om te zetten in het oxide, en daaruit door elektrolyse van de smelt het metaal te maken. Dit laatste is een zeer energie-intensief proces; daarom worden aluminiumfabrieken vaak naast elektriciteitscentrales gebouwd."

En alles wat energie kost, wordt tegenwoordig nou eenmaal milieu-onvriendelijk genoemd...
 

Scoupevo

  • #7
Wat ik weet van aluminium is dat het 100% te recylebaar is.

dus wetend dat er veel op de schroot ligt wat alleen omgesmolten hoeft te worden maakt het weer wat milieu vriendelijker denk ik.
 

Rob smeets

  • #8
Ik denk dat wanneer je het metaal aluminium uitbuit om zijn specifieke voordelen je aardig milieuvriendelijk bezig bent. Aluminium is licht , sterk en roest niet..Uitstekend voor vliegtuigen en rolsteigers etc. Wanneer hier kozijnen van gemaakt worden (zie vraag over schuifpui), en er dus onnodig een verflaag overheen moet en gewicht geen enkele rol speelt vind ik het een milieu onvriendelijk product en onnodig duur.
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #9
Het aluminium centrum schrijft:

Productie
Productie van nieuw aluminium is energie-intensief. Zo is er voor 1 kg nieuw aluminium 13 kW/h energie nodig. De elektrolyse vindt plaats in een elektrolysecel, dit is een metalen bak, de negatieve pool, die is bekleed met vuurvast materiaal. Hierin bevindt zich een elektrolyt dat “Kryoliet
 

H@ns

  • #10
Het onderscheid zit 'm hier in:

De delfstof voor aluminium is een eindige grondstof (er wordt meer gedolven dan de er nieuw aangemaakt wordt)
Hout is een hernieuwbare grondstof en daardoor eindeloos bruikbaar.

Per definitie is hout als materiaal dus meer ecologisch verantwoord dan aluminium.

Het materiaal hout kent een gesloten kringloop bij normale levensduur, d.w.z. dat de co2 die vrijkomt bij de productie en sloop na levensduur weer wordt opgenomen door nieuwe aanplant. Als een boom omvalt in het bos en blijft liggen in komt er door rotting een hele hoop co2 vrij, die co2 wordt weer opgenomen door de nieuwe bomen die kunnen groeien op de open plek die is ontstaan.

Bij de productie van aluminium is er geen sprake van een gesloten kringloop.

Hout is dus een minder belastend materiaal dan aluminium.

Dat betekent echter nog niet dat aluminium een milieubelastend metaal is, in zijn soort zal het gerust een vrij verantwoord materiaal zijn maar in vergelijk met hout dus wel belastender voor het milieu.

(om het helemaal zuiver te doen zou je eigenlijk een specifieke houtsoort moeten vergelijken met de specifieke metaalsoort aluminium. Tropische wildkap is bijvoorbeeld veel belastender dan een gekapte laanboom uit Lutjebroek. productiebossen zijn een stuk minder belastend maar zijn weer een ramp voor het ecosysteem en de biodiversiteit, oftewel zo eenvoudig is het allemaal niet
:wink: )
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #11
Achja wat is er tegenwoordig nog wel milieuvriendelijk.

Elk plankje dat gezaagd wordt, kost energie.
En het maken van een baksteen kost ook energie.

Als we nu allemaal gaan wonen in een hutje van wilgentakken, bekleed met koeiestront en leem, en gaan koken op een houtvuurtje, zal al veel schillen in ons energie verbruik.
 

Pepjo

  • #12
En waar moet al dat hout vandaan komen dan ? Er blijft geen bos meer over als iedereen op hout gaat stoken en z'n eigen takkenhut gaat bouwen. :cool:
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #13
Van de mokerhei. :mrgreen:
 

Tiho

  • #14
En om te beginnen kunnen alle kozijnen ook op de stapel toch niet meer nodig.

@Hans 8% van de aardkorst bestaat uit aluminium zoveel hout zal er hoop ik nooit op de wereld zijn, want anders zie je echt door de bomen het bos niet meer.

@Rob Smeets elke vijf jaar je kozijnen schilderen of laten schilderen brengt toch ook milieubelasting en kosten met zich mee?

Heb zelf helaas vuren of grenen :mrgreen:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
De aarde bestaat i.d.d. voor rond de 8% uit aluminium, jammer is dat maar een heel klein gedeelte gewonnen wordt uit bauxiet.
De rest is voorlopig bestaat uit verbindingen en zijn voorlopig nog niet winbaar of niet haalbaar vanuit economisch en energetisch oogpunt.
 

Mark en 3 meiden

  • #16
Misschien komt er ooit een tijd dat de energie die nodig is compleet uit wind,zonne en waterkracht centrale's komt
maar ja dat blijft voorlopig hopen
 

H@ns

  • #17
Tiho schreef:
@Hans 8% van de aardkorst bestaat uit aluminium zoveel hout zal er hoop ik nooit op de wereld zijn, want anders zie je echt door de bomen het bos niet meer.
Ik zie dat je het nog steeds niet snapt:

De vermeende 8% (waarvan inderdaad maar een klein deel bruikbaar/bereikbaar is) is op een zeker moment ook gewoon op, vandaar de classificatie eindige grondstof (dat verzin ik niet zelf he)

Hout is continu hernieuwbaar dus of er 8% van het aardoppervlak of, zoals nu, 33% van het huidige landoppervlak bedekt is met bos doet niet ter zake.
 

Rob smeets

  • #18
Tiho, schilderwerk is inderdaad belastend voor het milieu en kost geld. Maar mijn buurman Jan, de schilder, heeft een vrouw en drie kinderen. Die is blij met dat schilderwerk.Ik heb er niets op tegen om geld rond te pompen in de economie.
Wat betreft milieu: onder de streep komt er bij de productie van aluminium in vergelijking met hout, en ik neem aan dat ik het goed gelezen heb... want ik geloofde mijn eigen ogen niet, per m3 grondstof, meer dan 27.000x meer co2vrij.
Nogmaals, als je een materiaal niet uitbuit om zijn specifieke eigenschappen en dat ging in dit geval over het produceren van kozijnen in aluminium, sla je de plank mis....letterlijk
Kozijnen moet je evenmin van vuren maken, dan sla je ook de plank mis. Hoewel sommige gemeenteambtenaren daar weer anders over denken met hen goedbedoelde "ecologische projecten".
 

Tiho

  • #19
Dat het een eindige grondsstof (nog 260 jr.) is ben ik met je eens Hans maar grondstof niet. Het schijnt dat 3/4 van het eerst geproduceerde aluminium nog steeds in omloop is.

1kg alu produceren geeft 12,5 co2 dit is dan toch ook 12,5 keer zoveel of moet je dat anders berekenen.

Met alu zijn mi ook veel meer toepassingen via extrusie mogelijk als met hout.

Bedoel je met ecologisch dat de paddestoelen het er beter op doen Rob :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu