Aluminium profiel voor dakraam in sandwichpaneel. Condens mogelijk?

Geedsen

  • #1
Ik ben bezig om een zeer groot dakraam te maken. Zo'n 1.5m x 5m. Geen tussen stijlen.
Daarvoor heb ik een aluminium profiel laten maken met rondom een verzonken goot. Ook de goot naar onderen is volledig verzonken.
Dit geheel wordt geplaatst in een sandwich paneel van 14cm dikte. De goten onderbreken dus eigenlijk in zijn geheel de dikte van deze panelen.
M.a.w. de onderzijde van de goten ligt gelijk met de onderzijde van het sandwich paneel. Nu heb ik onder deze goten nog voldoende ruimte over om nog eens zo'n 12cm isolatie aan te brengen. Dat zou ik dan willen aanbrengen en verlijmen (?) met de goot en ook een stuk breder dan de goot. Die isolatie zou dan gaan om PIR platen. Ook het houten frame wil ik volledig dampdicht maken. Zover ik kan 'zien' is dus alles van binnen uit volledig dampdicht richting de goot. Kan er nu nog condens onder deze goot optreden? Moet ik daar wel rekening mee houden en een ventilatie ruimte houden?
Of moet ik ventilatie ruimte overhouden omdat het profiel erg warm kan worden in de zomer. Het lijkt mij niet omdat per 50 graden alu ca 1mm uitzet. En het geheel ligt eigenlijk in PIR dus dat kan die 1mm extra wel hebben.

Alvast bedankt.
1678286845764.png
1678287223671.png
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Dat is wel een fors dakraam. Is dit constructief al bekeken?

Tussen het metaal en isolatie moet het volgens mij kunnen ventileren. Verder kan ik e.e.a. niet zo goed inschatten omdat het plan niet precies bekend is. Bv. dat het aan de binnenkant dampdicht is, dat zou je in het detail uit kunnen werken.
 

Geedsen

  • #3
Fijn dat je mee wilt denken. Constructief in welk opzicht? Sterkte van het glas? En dit is het plan.... Ik denk dat de PIR isolatie zodanig te bevestigen is onder de goten dat het dampdicht is. Is dat niet mogelijk denk je? En dit was het voorbeeld waar ik van uit ging, ik heb geen rieten dak maar sandwichpanelen met daarop dakpannen.
1678699775200.png
 
Laatst bewerkt door een moderator:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Constructief vanwege doorbreken van spanten, en het gewicht van dit raam. Op de foto zijn de dakbalken in stand gehouden, dat scheelt al veel.

Ventilatie onder metaal is vaak nodig omdat anders het metaal kan gaan oxideren. Nu weet ik niet of dit voor aluminium ook geldt, dat zal vast geanodiseerd oid zijn. Dit is erg specialistisch, zover gaat mijn kennis niet. Als dit wordt gemaakt door een kozijnenleverancier, zal die het vast wel weten.
 

Geedsen

  • #5
De sporen blijven ook in mijn geval behouden. Het gaat net als op de foto om het dak van een oude boerderij. Het gewicht is niet eens zoveel anders, het gewicht van de 7.5 m2 dakpannen is meer dan het gewicht van 7.5 m2 triple glas. Er is geen kozijnboer bij betrokken, vandaar mijn vraag :)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Idd sterkte van het glas. Heb je een windlastberekening uit laten voeren? Wat wordt überhaupt de glasopbouw? Al zou je maar een berekening "op de achterkant van een sigarenkistje" hebben, dan heb je tenminste nog iets.

En "aluminium profielen laten maken". Moet ik dat lezen als: een eigen extrusie-matrijs voor slechts een paar meter profiel? Of gewoon een standaard handelsprofiel op lengte afgekort?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Walker schreef:
En "aluminium profielen laten maken".
Of iemand met een zetbank kan dit ook toch.
 

Geedsen

  • #8
Wat je ziet op het plaatje in de start topic is wat ik heb laten maken, deels gezet en deels gelast. En uiteraard is er wel gerekend hoor. Een bedrijf gespecialiseerd in glas (glasmaatje) heeft ook meegerekend over wat voor glas nodig is. De constructie is ook niet waar ik me ongerust over maak, de condens vorming wel.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Geedsen schreef:
De constructie is ook niet waar ik me ongerust over maak, de condens vorming wel.
Zoek je info hoe zink moet worden aangebracht. Aluminium kan misschien wat condens betreft iets meer hebben maar of dat werkelijk zo is.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
Zonder details hoe eea helemaal dampdicht is afgesloten kun je hier niets mee. Vervolgens moet het model doorgerekend worden om de thermische lijnen te bepalen. Een berekening hiervoor kost ca Eur 1000,-. Zoek een specialist die dit kan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu