Aluminium schuifpui isoleren

Thea Derks

  • #1
De energiecoach zei dat ik mijn aluminium schuifpui zou moeten vervangen door een kunststof pui met triple glas, omdat aluminium werkt als koudebrug.
Maar het tocht nergens en er is ook nooit condens zelfs niet toen het in februari voor.
Een andere optie was volgens hem het bestaande dubbel glas uit 1992 vervangen door HR++ glas, maar dat zou minder besparing opleveren dan een compleet nieuwe pui inclusief kozijnen.
Het raam met de schuifpui is 5,20 m lang en 2,18 hoog. Iemand een idee hoeveel graden warmer het zou worden als ik een nieuwe plaats met triple glas of het huidige glas laat vervangen door HR++?

20230705_104143.jpg 20230705_103934.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
via Ubakus kun je zelf eea simuleren.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Thea Derks schreef:
Iemand een idee hoeveel graden warmer het zou worden als ik een nieuwe plaats met triple glas of het huidige glas laat vervangen door HR++?
Warmer zal het niet worden dat is zeker. Minder gas zal wel het gevolg zijn.
 

Thea Derks

  • #4
Daarom heb ik ook mijn twijfels bij de effectiviteit en vraag ik me af of het daadwerkelijk warmer in huis wordt als je triple glas of hr++ glas plaatst.
Ik begrijp overigens ook nooit waarom iedereen het altijd heeft over gas besparen, terwijl het toch niet warmer zou zijn in huis. Hoezo bespaar je dan gas, vraag ik me dan meteen af. Als het even koud blijft in huis, moet de verwarming toch net zo hard draaien als voorheen?
Tot nu toe heeft nog niemand een overtuigende verklaring hiervoor gegeven. Hoop dat jij of iemand anders hier dat wel kan. Want waarom zou je een gigadure schuifpui gaan vervangen, als het geen extra comfort oplevert? Dan haal je die kosten er toch nooit uit?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Volgens jouw redenering hoef je helemaal niet te isoleren... Dat klopt alleen bij niet-verwarmen: Als je überhaupt niet stookt heb je ook geen verlies van warmte...

Maar als je wel stookt: De mate waarin het verlies van warmte plaats vindt, bepaalt ook hoeveel warmte je toe moet voegen om de temperatuur constant te houden.
 

Thea Derks

  • #6
Dank, ik wil graag extra isoleren, maar hoe verder ik kom in het traject, hoe meer ik me afvraag of het wel echt nodig is de huidige pui en kozijnen te vervangen. Ook al is het gewoon dubbel glas, toen het in februari flink vroor, koelde het 's nachts toch maar 1, max 2 graden af. Is het dan echt zo slecht geïsoleerd als die coach me wil doen geloven?
Ik begrijp ook het idee van de 'koudebrug' niet. Aluminium geldt vanzelfsprekend als koudebrug, maar het tocht niet en er zit ook nooit condens. Waar zit dan toch die koudebrug? Ben me hier nu al weken in aan het verdiepen, maar kom niet tot eenduidige verklaringen/oplossingen....
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Een koudebrug en condens zijn geen synoniemen. Condens KAN (en is ook vaak) het gevolg zijn van een koudebrug, mits ook aan andere randvoorwaarden wordt voldaan (hoge RV). Maar een koudebrug is simpelweg een niet-onderbroken lijn van warmtegeleidende materialen tussen warm en koud.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Thea Derks schreef:
Een andere optie was volgens hem het bestaande dubbel glas uit 1992 vervangen
Is de schuifpui ook van 1992. Kan je achter een merk en type komen.
Misschien heeft deze pui al een constructie waardoor de isolatie waarde wat hoger is.
Zeg maar in de aluminium profielen van het kozijn die van binnen en buiten zitten is een anti koudebrug aangebracht.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #9
Besparing van dubbel glas is ca. 13m3 gas per m2/J TOV enkelglas, HR + glas is ca.16m3/J per m2.
Dus de besparing is ca. 3m3 waarmee je het nieuwe glas moet terug verdienen.

Vr Gr
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
De pui is meer dan 30 jaar oud... Een thermische onderbreking zou kunnen, maar de kans is klein.
 

Ijssel87

  • #11
Wat ook meespeelt zijn de kosten ten opzichte van de besparing. Ik heb mijn twijfels of een nieuwe dure pui het voordeel waard is. Is je pui aan vervanging toe dan is het een ander verhaal natuurlijk.

Maar waarom heb je er iemand naar laten kijken als het nauwelijks afkoelt?
 

Thea Derks

  • #12
Dank voor alle reacties, die bevestigen mijn eigen twijfels. Ik vind die energiecoaches eerlijk gezegd steeds minder aannemelijke voorstellen doen (ze raadden me ook aan de pomp vd vloerverwarming te vervangen, die al een schakelaar heeft waardoor hij enkel aanslaat bij een warmwatervraag).
Vooral die rekensom van Cvolieboy vind ik zeer verhelderend. Het glasoppervlak is 11 m2, dus op jaarbasis zou ik zo'n 35 m3 gas besparen.
Heb nog geen offertes binnen, maar zo'n nieuwe pui zal toch wel snel zo'n €10.000 kosten. Dat haal ik er van zijn levensdagen niet uit met zo'n minimale besparing.
Overigens gaat de verwarming in mijn nieuwe huisje op propaan. Weet je ook hoeveel liter propaangas gelijk is aan 1 m3 aardgas?
 

Thea Derks

  • #13
Aanvulling voor IJssel87: ik ben zeer milieubewust en gebruik uitermate weinig stroom en gas, laat nooit lampen branden waar ik niet ben, zet knippertjes op apparaten om sluipstroom te vetmijden etc etc. Dus toen de gemeente een gratis energiecoach aanbood ben ik daarop ingegaan, mede omdat mijn huis energielabel D had. Ook bij dat label heb ik veel bedenkingen. Zo geldt de isolatiewaarde vd voordeur als superslecht (slaat ver in het rood), terwijl daar een kunststof kozijn in zit met dubbel glas uit 1998....
 

Ijssel87

  • #14
Precies wat ik bedoelde. Een dure investering voor een minimale besparing. Bedenk ook dat het energie kost om een schuifpui in te meten, te produceren, te vervoeren en te plaatsen. Als je het mij vraagt een beetje zinloos, en raar dat een energie coach dat niet mee neemt in de aanbeveling. Dit kaart overigens in mijn ogen ook precies het probleem voor veel mensen aan: je moet eerst iets kunnen betalen voordat je het terug gaat verdienen.
 
  • Like
Waarderingen: Thea Derks

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #15
Op de eerste foto, tussen de schuifdeur en het vaste glas: Is dat een stalen kolom?
Zo ja, grote koudebrug.
Hoe groot is de spouw van het dubbel glas wat er nu in staat, 12 mm of minder?
 

Thea Derks

  • #16
Ik denk dat de kolom ook gewoon van aluminium is. Hoe kom ik daar achter?'

Denk dat de ruimte tussen de 2 glasplaten inderdaad 12 mm of zelfs iets minder is. Helpt bijgaande foto van de man die het energielabel vaststelde?

20220620_091617.jpg
 
Laatst bewerkt:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #17
Magneet.
 

Thea Derks

  • #18
Ik ga het proberen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #19
Thea Derks schreef:
De energiecoach zei dat ik mijn aluminium schuifpui zou moeten vervangen door een kunststof pui met triple glas, omdat aluminium werkt als koudebrug.
Wah mot je nauw meh zo'ne lapzwans. Zou ie bij ze eige thuis ook gelijk de knip trekke. (lol)
 
  • Like
Waarderingen: Thea Derks

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #20
Je vroeg om hoeveel propaan in een M3 gas ging.
Aardgas levert ca 8,8kW/m3 vermogen op OW , propaan levert 34,4 kW/m3.vermogen op OW.
In een 1 m3 propaan zit ca. 4 liter of in gewicht 2kg vloeibaar gas wat tot damp wordt terug gebracht.

Vr Gr
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Thea Derks

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu