Agpo Econpact geeft vaak A1 foutmelding

Beewee

  • #1
Mijn Agpo Econpact 127C ketel met zonneboiler heeft de laatste tijd nogal kuren. Vorig jaar heeft een monteur de driewegklep en een aantal sensors in de zonneboiler vernieuwd. Daarvoor was er ook wel eens een storing aan de ketel, maar ik kan uit de oude facturen (ik was er toen niet bij) niet opmaken wat er toen precies aan de hand was. Ik woon in een gebied met 'hard' water dus de vorige bewoner had wellicht beter geen Agpo kunnen kiezen, maar dat terzijde.

De huidige problemen:
- Als de ketel 's ochtends 'vol aan de bak' moet, komt er regelmatig (enkele malen per week) een A1 storing
- Als de ketel warm water moet leveren komt er een regelmatig terugkerende, consequente A1 storing

Wat heb ik gedaan/geconstateerd:

- Ik heb de sifon gereinigd, de condensopvangbak schoongemaakt en met een stukje electriciteitsdraad de condensafvoer doorgeprikt. Dus dat is het probleem denk ik niet.

- De kast van de print naar voren geklapt, opengemaakt, even voorzicht aan alle draden en connectors geprutst. Ziet er verder schijnbaar OK uit maar ik heb de print zelf niet losgeschroefd. Ik begrijp dat de printsporen kwetsbaar zijn dus ik laat die print als ik er geen direct aanleiding toe heb liever even zitten

- De waterdruk die de display aangeeft is een stuk lager dan wat de 'ouderwetse' meter ernaast aangeeft. Ik heb de druk opgevoerd tot de display 1.6 aangeeft, de meter er naast staat dan bijna op 3. Dat lijkt wel eens te helpen, ik benadruk: lijkt. Na het bijvullen komt er soms een beetje water aan de linkerkant uit de ketel.

- Als ik warm water tap, komt dat er in eerste instantie ook gewoon, met een schijnbaar normale hoeveelheid. Je ziet door het lensje in het branderhuis gedurende een paar tellen een fel licht van de gloeispiraal, daarna slaat hij aan en zie je een flauwer oranje licht. Op de display zie je dan de normale indicatie, de 't', dan een punt (zodra de ontsteker uit is en de brander het doet) en dan de oplopende temperatuur.
Exact 30 seconden nadat op de display de 'punt' verschijnt slaat hij uit, en dan komt het: je hoort een tik, daarna zie je door het lensje in het branderhuis weer het fellere licht van de ontsteking. Dit duurt duidelijk langer dan de eerste keer, in de display zie je dan ook geen punt branden achter de t. Na een paar tellen komt dan (logisch) de foutmelding A1. Na resetten gaat het proces zo door. Als iemand tijdens het douchen bij de ketel staat en steeds op reset duwt, zou je op die manier wel warm douchen.

- Ik heb de voorkant van het branderhuis er af gehaald, en gekeken naar de ionisatiesensor. Daar zit trouwens een stickertje 'Norton 24V 0236 model 401' op. Die sensor zat met z'n keramieken huis overigens los in zijn koperen houder, slordig, en zit nu uiteraard wel vast. Ik heb hem er natuurlijk ook even uitgehaald, er zit wat lichtgroene, grijze corrosie/aanslag op. De loszittende aanslag heb ik met een doekje verwijderd.

- Als ik tijdens bovengenoemde storing de steker van de ionisator los haal, dan gaat de punt in de display uit en komt de foutmelding (logisch) nog eerder.

- De ventilator lijkt normaal 'mee' te draaien.

Mijn eerste indruk zegt: ionisator vervangen. Maar om die even ergens te gaan halen en na een uur rijden er achter te komen dat het wat anders is, dat vind ik wat minder. Wie kan me iets verder op weg helpen? Alvast bedankt!


Aanvulling: als ik naar de afbeeldingen van die ionisatiepennen op internet kijk, dan zit er bij mij een heel ander model in? Op internet is het een ronde stift, bij mij zijn het 2 vierkante staafjes zoals een stemvork, maar dan zijn de uiteinden met elkaar verbonden.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Ionisatie pen vervangen.
Daar hoef je niet voor te rijden die kun je thuis laten leveren.
Zoek maar eens op google .
Cv onderdelen snel

Of de branderautomaat is defect.





Verder is het vermoedelijk zwaar tijd voor onderhoud, echt onderhoud aan het toestel.
 

Beewee

  • #3
Hoi, dank voor je reactie. Ik ga een nieuwe ionisatiepen bestellen. Het toestel is jaarlijks onderhouden, en is nu 11 jaar oud. Het is dat dit huis te koop staat, anders had ik een ander toestel gekocht. Ik heb 't een beetje gehad met dat ding, ieder jaar weer aardig wat extra kosten.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #4
Dat is het meest verstandige wat je kunt doen na 11 jaar.
Het verhoogt ook weer de waarde van je huis.
 

Beewee

  • #5
OK, een bedrijf in Deventer kon de ionisatiepen vanochtend zelfs op route bezorgen (heb ik gisteravond laat besteld), grote klasse van die mensen.

Gemonteerd, en het werkt weer als een tierelier!

Hartstikke bedankt!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu