Afvoerput brandgang

honda-noob

  • #1
Dag allemaal,

ten eerste nog de beste wensen voor 2024!

Ik zit met de volgende situatie; al lang (ruim voor het kletsnatte jaar 2023) hebben wij in de brandgang last van wateroverlast, dwz; het trekt niet snel genoeg de grond is. Gaat om een brandgang van 7 meter lang a 1 meter breed. Is al eens jaren geleden opgehoogd en met afschot richting het plein gelegd, maar helaas is het wederom verzakt en nu zijn er 2 zeer diepe plassen bij zware regenval. De oorzaak zit vooral in de tuin van de buren; water stroomt vanuit hun tuin richting de brandgang.

Nu snap ik dat zij niet hun tuin willen ophogen vanwege de kosten, dus zoeken we naar een ander oplossing; beste oplossing zal ongetwijfeld een lijngoot oid zijn, aangesloten op de de riolering van de gemeente op het plein. Dit kost echter 1000 euro en ga ik niet doen/bekostigen. Zelf ga ik niet alle tegels eruit wippen en graven, ook gelet dat de oorzaak niet bij mij vandaan komt.

Rest nog 1 optie over denk ik; het plaatsen van een afvoerpunt op het diepste punt in de gang. Dan kan al het water de put in en staat de gang niet meer blank.

Mijn idee is het volgende;
- een PVC afvoerput 20x20 cm (zie afbeelding)
- of een 30x30 cm vezelversterke vierkante put met dito 30x30 rooster (zie afbeelding)

dan een 30x30 cm stoeptegel eruit wippen, uitgraven, vullen met grind en vervolgens de put plaatsen. Zie afbeelding.

Mijn vraag is; zou dit goed werken ?
Ja, nogmaals, weet dat aansluiten op het riool het beste werkt, maar zou deze oplossing alsnog goed werken om overtollig water weg te laten vloeien zodat de gang niet onder water staat?

Hoor graag jullie mening en adviezen!

brandgang.png put1.JPG put2.JPG
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Nee, de put stroomt in no time over.
 

honda-noob

  • #3
Ondanks onder de put diep (~60 cm) uit te graven en op te vullen met grind?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Laat je informeren hoeveel liter water er per periode valt. Dan is het snel uitgerekend hoeveel water er in je brandgang wordt opgevangen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Het putje is vooral zodat zand het grind niet te snel vervuild.
Een grindputje kan ervoor zorgen dat een plas veel sneller weg is.

De oorzaak aanpakken is inderdaad beter.
Die buren hoeven daarvoor hun tuin niet op te hogen, liever juist verlagen zodat het water in hun tuin blijft.
Een lijngoot op de grens die afvoert naar een grindput of beter naar een kleine infiltratiekrat is een optie die niet duur hoeft te zijn.

Als de brandgang breed genoeg is, dan stenen langs de randen weghalen of doorzagen zodat water naar de zijkanten weg kan.
 

honda-noob

  • #6
Bedankt voor alle antwoorden. Heb me wat meer ingelezen en heb o.a. de infiltratieblok (Aco Rainbloxx) ontdekt. Nu heb ik het idee om een lijngoot te plaatsen met daaronder 1 of 2 van die blokken. Per blok wordt er 24 liter water opgenomen. Ik denk dat dit voldoende is voor de situatie in mijn brandgang.
Gelet op dat zo een blok van steenwol is, ben ik wel benieuwd naar de belastbaarheid van zoiets. Zo een blok komt namelijk direct onder een lijngoot en zit er niet op te wachten dat de lijngoot zakt. Iemand toevallig ervaringen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Vandaag is er tot nu toe zo'n 3 mm regen gevallen. Dat is 3 liter water per/m2. Moet de afvoer of de goot 7m2 straat werk bedienen is er een blok vol. Toch.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ik ben vooral benieuwd hoe snel dat steenwol dicht slibt. De overgang van goot naar steenwol zou best eens snel met fijn zand en slib dicht kunnen lopen.

De buffer is niet eens zo belangrijk, dat gaat toch wel fout als de tuin van de buren erop uitkomt, het zorgt er ook voor de water makkelijk de grond in gaat en plassen sneller verdwijnen.

Wil je een goedkope buffer, dan een paar kratten inwikkelen in geo textiel.
 

honda-noob

  • #9
@Wgb; vergeten te melden; boven de brandgang zit een dak. Dus gelukkig geen 7m2 aan regen wat daar direct op valt. Het dak loopt netjes af naar HWA. Dus het gaat enkel om het water dat vanuit de tuin richting laagste punt vd brandgang stroomt. Verwacht niet dat dit zeer veel liter is (even de uitzonderlijke hoeveelheid neerslag van de afgelopen weken daargelaten). Enige wat ik wil is droge sokken, dus stel er staat 1 mm dan ben ik al blij. Nu staat er op zn ergst zeker 3 cm op ongeveer 2m2. Dat moet dus dus beter/sneller weg. Vandaar mijn ideeën.

@Jackd; interessant; bij de goot zit een vuilafscheider/bladvanger/stankslot. Wellicht kan ik er wel een klein aquariafiltermateriaal onder doen; dat zou dan idd het meeste zand/slib tegen moeten houden en kan er dan ook nog goed bij.

Al met al ga ik het gewoon proberen met die Rainbloxx. Mocht dat te weinig zijn (2x 24 liter opslagvolume), dan kan ik nog altijd kijken naar een (infiltratie)krat + non-woven geotextiel.

Ik laat dit topic in de tussentijd wel open mochten meer mensen zich melden met ideeën/suggesties en zal later maar eens mijn bevindingen doorgeven :prima: eerst wachten totdat het water droger wordt voordat ik ga graven
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Willem52

  • #10
Als het grondwater hoog staat is de infiltratiekrat ook al gevuld.Belangrijk is ook wie de eigenar van de brandgang is ?
 

Charel

  • #11
Of en hoe goed die infiltratie werkt hangt vooral af van de aard van de ondergrond en van de grondwaterstand. Je kan daar dus weinig zinnigs over zeggen zonder die te kennen.
De brandgang is verhoogd en watert af naar het plein zeg je, dus dat zou een ideale situatie moeten zijn.
Als je van een lijngoot spreekt dan zou ik hier denken aan een oppervlakkig gootje in het midden van die verharding waardoor alle water via dat gootje oppervlakkig naar het plein loopt.
Dat gootje kan gevormd worden door de middelste tegels of klinkers een tweetal cm lager te leggen.
 

honda-noob

  • #12
@Willem52: Dat zijn zowel ik als de buren; de erfgrens loopt in het midden van de brandgang.

@Charel: De ondergrond is van klei vanaf een cm of -30. Grondwaterstand laag is -1.63m mNAP, hoog is -0.84m mNAP.
De brandgang is idd verhoogd, maar voert al een tijdje geen water af naar het plein ivm verzakking in het midden en begin van de gang. Hier ontstaan dus uiteindelijk plassen als gevolg van water welke uit de tuin van de buren over het maaiveld de gang in stroomt. Uiteindelijk, na een lange tijd, zakt het weg en droogt het op. De brandgang is overigens overdekt.

Dat 'gootje' waar jij het over hebt, wat overigens wel een creatief idee is, zal alleen werken als wederom de volledige gang opgehoogd wordt, op afschot richting plein gelegd wordt, en dan pas het midden 2 cm lager legt. Zoals gezegd ga ik niet heel die gang ophogen, gelet op de oorzaak van het probleem. Daar gaat veels te veel werk in zitten voor iets dat ik niet veroorzaak (maar wel last van heb).

Klei is uiteraard niet het beste voor infiltratie maar dmv die Rainbloxx die water absorberen zal dat denk ik al beter werken dan wat ik nu heb.

Overigens schiet me nu wel iets te binnen n.a.v. jouw opmerking over tegels aanpassen; kan wellicht ook de tegels aan het begin vd gang (laagste punt en tevens punt waar water uit de tuin binnen stroomt) iets ophogen en met afschot richting de eigen tuin leggen bedenk ik me, om water vanuit de tuin tegen te houden. Zal hier eens over nadenken of dit voldoende zou kunnen zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu