Afvoerplan badkamer + beluchting

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #21
@Charel ik ben ook van die oude tijd met lood en gietijzer.
Maar ik wou aan geven dat de leiding situatie veranderen dat mensen zuiniger met water en andere dingen omgaan.
Net wat @Dimkal ook aan gaf men gaat € besparen op pvc ach 40 mm kan ook wel is goedkoper dan 50mm laat staan wat beter is 75 mm buis.
Wij als installateurs of gewezen loodgieters moeten ons dan aan richtlijnen houden ik leer ook af en toe wat bij dat lees ik dan hier van de jongere installateurs.
Maar ik blijf er bij dat er veel verkeerd worden ingeligd, laats zag ik een video van een bouwmarkt die sloten de afvoerbocht inbouwreservoir aan op een closet afvoer sok die zo in het riool gedrukt word.
Jij weet ook dat die sokken op den duur hard worden en gaan lekken en zoiets adviseer je dan.
 

Charel

  • #22
Beste Henk,
Ik zit nog niet zo lang op dit forum maar heb al wel ondervonden dat jij hier vaak zeer waardevolle informatie meegeeft vanuit uw persoonlijke ervaring. Alle respect daarvoor !
Ook ik probeer zo eerlijk mogelijke antwoorden te geven aan de hand van mijn ervaringen.
Ik vanuit ervaringen in Vlaanderen, jij vanuit ervaringen in Nederland. De normeringen kunnen hier en daar verschillen maar dat hoeft geen probleem te zijn, dit forum wordt immers ook in Vlaanderen gevolgd.
Ik hoop dat je begrijpt dat het me daarom verbaast om hier te moeten horen dat ik me beter zou onthouden van advies te geven. Het spijt me, maar dan kan mijn antwoord daarop wel eens cynisch overkomen.
Soit, met wat goede wil kunnen we misschien soms nog wat leren van mekaar, dat lijkt me beter dan te proberen van mekaar vliegen af te vangen.
 
  • Like
Waarderingen: Cvolieboy, ADDave en Henk253

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #23
@Charel Je hoeft geen sorry te zeggen. :hup be::wink:
Daarom had ik al eerder gezegd ze moeten hier op het forum en dat was vroeger wel dat je kon zien waar de mensen van daan komen.
Er is hier wel vaker discussie over beluchting.
Ik snap ook niet soms dat in ene land wel mag en andere niet maar er zit verschil in het riolering leiding systemen buiten waar de installatie naar richtlijnen gemaakt moet worden.
Ik had gelezen dat in Belgie ieder huis een opvang van het regen water heeft in een vorm van tank of bak.
Hier gaat het zo het riool in.
Dus goede vrienden @Charel
 
  • Like
Waarderingen: ADDave en Charel

H2Niek

  • #24
Momenteel net terug van een vakantie. Ik zie dat er nog aardig gediscussieerd is over de juiste diameter leiding. Ik snap beide kanten van het verhaal, er is natuurlijk een richtlijn/bouwnorm waaraan voldaan moet worden, echter zijn er ook situaties (vooral oudere huizen) waar dit lastig is door de beperkte ruimte.

Een mooi voorbeeld is onderstaande tekst uit de norm:

uitmonding ontspanningsleiding.PNG


Hierin staat dus dat de uitmonding van de ontspanningsleiding nooit in de gevel geplaatst mag worden maar op het dak moet uitkomen. Dan vraag ik mij gelijk af hoe dit in alle oudere huizen gedaan wordt waar nog Eternit dakbeschot aanwezig is. De gemiddelde installateur zal geen gat gaan boren in het Eternit. Dus zal dit wel via de gevel gedaan worden (wat ik ook van plan ben)

In mijn situatie is het ook bijna onmogelijk om een ontspanningsleiding van 75mm naar buiten te krijgen door het schuine dak en de nieuwe tussenwandjes die een tussenruimte van 70mm hebben.

Wat @Charel ook zegt, in mijn situatie is de grootste diameter toestelleiding 50mm. Een 75mm beluchting lijkt mij dan vrij over gedimensioneerd. We hebben ook niet de intentie om ooit een wc boven te plaatsen, als ik het zo lees lijkt dit in de meeste gevallen ook de boosdoener te zijn.

Ik snap zeker jullie reacties en als het kon had ik ook zeker 75mm gekozen maar in mijn situatie wordt dat gewoon een heel lastig verhaal.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #25
Maar we gaan aan de vraag voorbij die gesteld werd. is het ontwerp goed.
Ik zou het zo niet maken, en wel om de volgende reden wastafel met 40 in de vloer? hoe lang denk je dat het goed gaat? Bad 50 mm ook rijkelijk aan de kleine kant.
In deze situatie krijg je heel snel volvulling van je riool in de vloer en daar mee dus ook geen mogelijkheid om te beluchten met de bekende gevolgen.
Bij mij zou alles in de vloer minimaal 75mm worden, maar goed das persoonlijk he.
 
  • Like
Waarderingen: Henk253

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #26
gemiddelde installateur zal
Zal tegen de klant zeggen u moet eerst het asbest verwijderen of een gedeelte zodat daar door het dak een gat kan komen.
En vroeger gingen we gewoon zagen in die asbestcement want je kon de buizen en platen werden gewoon droog gezaagd bij groot handel op maat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu