Afvoerplan badkamer + beluchting

H2Niek

  • #1
Goedeavond,

Momenteel ben ik druk bezig met de verbouwing van de badkamer. De gehele riolering wordt opnieuw aangelegd, inclusief de standleiding die beneden naar de kelder loopt. Nu las ik het een en ander over het beluchten van de riolering (een beluchtingsleiding was niet aanwezig).

Het mooist zou zijn om de beluchting recht omhoog te trekken bij de standleiding, echter gaat dit niet omdat deze dan uitkomt op een schuin dak met eterniet platen (zie zijaanzicht). Ook het wegwerken van de leiding in de muur in deze hoek is lastig. Nu had ik het idee om de beluchting te maken zoals op onderstaande schets. Nu vraag ik me alleen af of dit wel goed gaat aangezien deze op hetzelfde niveau ligt als de rest van de leidingen.

Eventueel andere feedback is altijd welkom. (het zijaanzicht is vanaf de blauwe pijl.)

Afvoer badkamer bovenaanzicht.png
Afvoer badkamer zijaanzicht.png
 

BigBert

  • #2
De badkamer is de moeilijkste ruimte van het huis. Als je geen ervaring hebt met verbouwingen en als je zelf nooit echt met een ervaren verbouwer hebt meegelopen, zal je veel beslissingen nemen die voor jou logisch en doordacht zijn en die achteraf toch tot problemen en teleurstellingen blijken te leiden. Zoek maar eens internet naar mensen die problemen met hun badkamer hebben zoals verstoppingen, lekkages, schimmel, vocht, slechte ventilatie, geluidsoverlast, losliggende tegels, elektra........
 

Charel

  • #3
Het gaat zeker werken zo maar moest het mogelijk zijn dan zou ik eerder de beluchtingsbuis hebben doorgetrokken vanaf de afvoer van de wastafel. Op die manier zou elk toestel stroomafwaarts van de beluchtingsbuis zijn aangesloten.
 

ADDave

  • #4
Beluchting moet minstens 75mm zijn.
 

H2Niek

  • #5
@Charel, dat is idd een goed idee. Dat zou nog wel mogelijk zijn. Weet je misschien ook of een beluchter zoals onderstaand aan te raden is? deze wil ik dan laten uitkomen op de vliering.

Beluchter.jpg


@ADDave Kan je deze misschien nog toelichten? Als ik bijvoorbeeld geen beluchting heb dan zal deze toch ook de lucht van bijvoorbeeld de wasbak door een 40mm leiding aanzuigen.
 

ADDave

  • #6
Klopt, maar niet genoeg om bijvoorbeeld je bad leeg te laten lopen.
De beluchtingsleiding moet altijd minimaal dezelfde maat hebben als de grootste afvoermaat, in dit geval 75mm van de standleiding.

Hier is nog wel eens discussie over, maar zo staat het in de norm
 
  • Like
Waarderingen: H2Niek

Charel

  • #7
Een buis tot buiten is zo mogelijk altijd te verkiezen omdat die in twee richtingen kan werken, zowel ontluchten bij overdruk als beluchten bij onderdruk.
In de meeste gevallen kan een beluchter zoals op de foto echter ook volstaan. Plaats die dan wel op een gemakkelijk te bereiken plaats en minstens een halve meter hoger dan het hoogste afvoerpunt.
Blijkbaar zou het in Nederland wel verplicht zijn om minstens één ontluchting te voorzien op uw afvoerinstallatie. Dat zou vooral bedoeld zijn om de openbare riolering op die manier te ontluchten en is iets wat in België niet verplicht is.
 
  • Like
Waarderingen: H2Niek

Charel

  • #8
ADDave schreef:
De beluchtingsleiding moet altijd minimaal dezelfde maat hebben als de grootste afvoermaat, in dit geval 75mm van de standleiding.
Logisch gezien moet je volgens mij bij grootste afvoermaat denken aan de grootste maat van toestelafvoer. In dit geval is dat maximum 50 mm.
 

ADDave

  • #9
1689780321148.png



1689780491181.png
 

Charel

  • #10
Ik weet niet of deze tekst een wettelijke bepaling van de overheid betreft of dat het een vrijblijvend advies is van één of andere instantie of van een fabrikant/verdeler van rioleringssystemen.
Hoe dan ook is één en ander hier niet duidelijk en soms is er zelfs tegenspraak.
Er wordt bijvoorbeeld gesteld dat beluchters verboden zijn terwijl iets verder in de tekst die mogelijkheid toch wordt gegeven.
Op dit forum heb ik wel al geleerd dat een ontspanningsleiding in Nederland verplicht zou zijn ten behoeve van de openbare riolering maar dat dit kan beperkt worden tot één ontspanningsleiding. Bijkomend zouden beluchters dan weer wel toegestaan zijn.
En als er staat dat die beluchter in dezelfde diameter moet zijn als de te beluchten leiding dan kan je dat interpreteren als de diameter van de leiding waarbij de beluchter in het verlengde ervan staat. Hier dus 40 of 50 mm.
Soms moet je zulke dingen ook pragmatisch bekijken. Zo heeft het bijvoorbeeld geen zin om op een standleiding van 110 mm een ontspanningsleiding te voorzien van eveneens 110 mm terwijl er misschien enkel maar afvoerleidingen van 40 of 50 mm op aangesloten zijn.
 

Dimkal

  • #11
Alles wat @ADDave oplepelt komt direct uit de NTR3216. In het bouwbesluit is vastgelegd dat installaties dienen te voldoen aan de NTR3216. Dus ja voor diegene die hier nog aan twijfelen dit is inderdaad wettelijk bepaald.
Wat belangrijker is, is dat deze regels er niet voor jan…. zijn. Als je hier vanaf wijkt omdat je een paar € PVC wilt besparen om vervolgens er achter te komen dat het niet werkt en heel veel € kwijt bent om de boel te herstellen dan ben je niet goed bezig lijkt mij. Waarom proefondervindelijk installeren als je het gewoon volgens de richtlijnen kunt doen. Hou alsjeblieft op met adviseren als je de normen niet goed kent.
 
  • Like
Waarderingen: Henk253 en ADDave

Charel

  • #12
@Dimkal
Ik heb dacht ik nergens geschreven dat hetgeen is aangehaald geen wettelijke bepaling zou zijn. Ik vroeg het me gewoon af.
Toch bedankt om mij op zulke vriendelijke manier te vertellen dat het wel degelijk om een wettelijke bepaling zou gaan.
Hoe dan ook blijf ik hierbij als installateur met levenslange ervaring wel dezelfde bedenkingen hebben.
Ik denk niet dat er iets mis mee is om die hier te uiten zelfs al ken ik als Belg de Nederlandse normen op dat gebied niet zo goed.
Het ging mij ook niet zo zeer om de normen maar eerder om de werkbaarheid van hetgeen is voorgesteld.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #13
Ik word hier een beetje flauw van.
Wij adviseren het zelfde als en voorschriften en de fabrikanten die alles testen.
Toch word het steeds af gekraakt om dat zoals ze zeggen 40 en 50mm kan ook.
Ik ben zelf niet goed in bewoordingen
Maar de bedrijven die sanitair installatie beoordelen en testen komen dan met oplossingen
Ook hebben hun over goeduitgevoerde ontspanning leidingen.
Install-tv_ Aanleg binnenriolering - YouTube
En dingen wat ze in Belgie wel mag mogen hier niet.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Dimkal schreef:
Waarom proefondervindelijk installeren als je het gewoon volgens de richtlijnen kunt doen.
Omdat er maar al te vaak proefondervindelijk is ervaren dat er niets aan de hand is als je afwijkt van de richtlijnen. En als ik daar een ander van op de hoogte kan brengen doe ik dat. Vaak veel heb je minder kosten en idem rommel in huis
 
  • Like
Waarderingen: Charel

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #15
Dan heb je net weer mazzel gehad @Wgb.
Als je hier op het forum leest hoeveel afvoer problemen er zijn vaak verkeerd installeren of bezuinigen om dat 40 buis en hulp stukken goedkoper zijn.
En als je in de winkel advies vraagt vaak van kan wel meneer of mevrouw en later kan een installateur komen om het op te lossen en net wat er gezegt word hou je aan de richtlijnen.
Als je nou een installateur wat duur is en die denkt ach ken wel en later is het niet goed dan is het van die persoon heeft zitten knoeien wil geld terug of ze repareren het maar.
 
  • Like
Waarderingen: Dimkal

Charel

  • #16
Naast de door Henk hierboven aangehaalde voorbeelden ervaar ik soms ook het tegenovergestelde: namelijk dat doe het zelvers of onervaren installateurs fouten maken door alles veel te ruim en nodeloos complex te voorzien. Zo van baat het niet het schaadt ook niet. Terwijl dat soms net wel schaadt.
Voorbeelden:
Dubbele stijgleidingen waar het net zo goed of soms zelfs beter met één kan.
Te ruime diameters bij horizontale hoofdafvoeren terwijl een kleinere (juiste) diameter net voor minder problemen zal zorgen.
Horizontale leidingen te sterk laten afwateren.
Stijgleidingen van 110 mm om een bad, lavabo en douche aan te sluiten met daarenboven ook nog eens een ontspanningsleiding van 110 mm tot boven het dak terwijl dat vaak met een stijgleiding van 50 mm al ruim voldoende is.
Plaatsen van hoofdsifons en keerkleppen op verzamelleidingen van sanitair en fecaal afvalwater, dingen waar je later geen enkel nut maar we veel last van zult hebben.
Dat wil niet zeggen dat je al die richtlijnen maar overboord moet gooien, die zijn vaak groot nodig zodat onervaren installateurs of doe het zelvers ten minste al een leidraad hebben.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #17
Vandaag beslissen een klant dat ie een badkamer wil zoals @Charel aan geeft:
Stijgleidingen(standleiding) van 110 mm om een bad, lavabo en douche aan te sluiten met daarenboven ook nog eens een ontspanningsleiding van 110 mm tot boven het dak.
Ik vind dat juist en waarom vind ik dat.
Vaak als mensen ouder worden en beperkingen krijgen willen ze een wc boven dat kan dan mooi want er zit al een 110 standleiding daar kan dan op aan sluiten.
Bij een 50mm zal je de standleiding en grondleiding moeten ver zwaren of een vermaler aan schaffen.
En een standleiding zoals je aan gaf 50mm moet minimaal 75 zijn.
Overal worden fouten en verkeerde keuze gemaakt, ook word som keuze gemaakt omdat het niet anders wil, dan neem je het voor lief mocht er problemen komen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #18
veel te ruim en nodeloos complex te voorzien
Als je bij een grote installatie bedrijf werkt die een tekenaar calculator in dienst heeft en die je een tekening mee geven om de verbouwing en de installatie te maken.
Of je hebt een klein bedrijfje die je een schets mee geven en je red je maar dan ga je voor zekerheid dan neem je wat ruimer.
Vroeger had je gietijzer leidingen 157mm toen standleidingen 125mm later werd dit 110mm
nu heb je al 90mm.
Maar ontstoppings bedrijven hebben het ook heel druk.
 

ADDave

  • #19
Henk253 schreef:
Vroeger had je gietijzer leidingen 157mm toen standleidingen 125mm later werd dit 110mm
nu heb je al 90mm.
Daarom is het ook zo mooi dat het continu onderzocht wordt.

De spoelvolumes zijn in de loop der jaren ook steeds kleiner geworden. Kranen zijn tegenwoordig bijna allemaal waterbesparend en de inhoud van de spoelreservoirs is ook minder vergeleken met vroeger. Het is dus logisch dat de diameters kleiner zijn geworden en daar is de norm ook netjes op aangepast.
 
  • Like
Waarderingen: Henk253

Charel

  • #20
Tja, vroeger !
Ook daar had ik andere ervaringen maar dat kan aan het arme Vlaanderen liggen
In mijn beginjaren als installateur in loondienst had ik nog regelmatig te maken met loden afvoerbuizen waarbij de standleidingen voor meerdere wc's op meerdere verdiepingen werden voorzien met lood in een binnendoormeter van 100 mm en een installatie met primaire en secundaire verluchting. Werkte prima maar de installatie ervan was zeer tijdrovend
Ook nog lange tijd gewerkt met koperen afvoeren van bijvoorbeeld 1" (+/- 26 mm) voor een klein wasbakje en 5/4" (+/- 32 mm) voor lavabo's, gootstenen en uitgietbakken. Voor baden werd toen meestal de maat 6/4" (40 mm) gebruikt.
Bij de opkomst van pvc afvoerleidingen werd voor de aansluiting van lavabo's steeds 32 mm gebruikt. Vandaar wellicht nog steeds de maat 32 mm voor lavabosifons waardoor je dus nu telkens een reductie moet gebruiken om ze te kunnen aansluiten op leidingen en hulpstukken van 40 mm.
Een totaal ander systeem dus met veel kleinere maten.
En ook toen kon je die werkwijzen als aanbeveling terugvinden in handboeken voor loodgieters.
Ik wil maar zeggen dat het verwijzen naar vroeger misschien niet zo veel zin heeft.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu