Afvoer wc loopt niet goed door en douche afvoer borrelt

René Klus

 • #1
Ik heb een vraag over een afvoer van een zwevend toilet welke niet meer goed doorloopt. Ik zal de situatie zo duidelijk mogelijk proberen weer te geven.

Ik heb 1,5 jr geleden van een slaapkamer een badkamer gemaakt. Hier heb ik een nieuwe afvoer netwerk in moeten maken. Nu is de situatie als volgt:

Ik heb eerst een douche afvoer op een easydrain van 50 mm hierna komt een beluchter van 50 mm ongeveer 1.8 m hoog (hierna gaat alles over in een 110 mm) dan een zwevend toilet (Geberit) op 110 mm. Daarna een bad afvoer 50 mm en alles gaat dan in een 110 mm afvoer naar beneden.

Welke onder de kruipruimte na ongeveer 4 m weer op het bestaande riool wordt aangesloten. Alles heeft goed gewerkt tot voor een maand geleden. Nu loopt de wc vol bij het doortrekken en beginnen de beide afvoeren een borrelend geluid te horen.

De hele afvoer ligt achter een voorzetwand en ik heb hier ook de ontluchter achter zitten. Kan iemand mij vertellen wat er fout zit want volgens mij zijn er geen verstoppingen.

Alvast bedankt voor de moeite.
René
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Fiesiekus

  • #2
  Helaas kans van wel (een verstopping). Hoe zit de standleiding (in kruipruimte) op het bestaande riool aangesloten? Via T-90 of T-45? Hoeveel 110 mm pijp zit er tussen toilet en standleiding? Een tekening met maten (ruwweg) kan nog iets verhelderenderder werken.
   

  René Klus

  • #3
  De afvoer zit met een 45 gr op de bestaande standleiding. Waar het mij om gaat kan dit een probleem van de ontluchting zijn?
  Bedankt
   

  Fiesiekus

  • #4
  Het heeft 1,5 jaar probleemloos gefunctioneerd? Probeer eens met de plastic zak methode op 1 van de andere afvoeren: over- of onderdruk. Dat geeft uitsluitsel over be- dan wel ontluchtingsprobleem.

  Nog 1 vraag: wat zit er achter die voorzetwand op 1.8 meter hoog (waarom op die hoogte) : een be- of een ontluchting of beide?
   

  René Klus

  • #5
  Wat is de plasticzak methode?

  En de er zit een voorzetwand van 20cm diep waar ik alle leidingen en afvoeren in heb verwerkt. En de beluchter zit op 1.80cm omdat ik gewoon een beluchter er op wilde hebben en een stuk pijp heb gepakt en hem daar op heb gedaan.

  Kan het zijn dat de voorzetwand niet voldoende lucht geeft? Volgens mij dient de beluchter toch alleen maar om eventuele druk weg te laten lopen.

  René
   

  Fiesiekus

  • #6
  Als 't kan even sifon eraf halen en plastic zakje over de rioolpijp uiteinden binden. Dan WC doorspoelen. Dan weet je meer over 't probleem i.c. het borrelen en slecht weglopen. Dat laatste duidt echter zeer sterk op een overdrukprobleem i.c. verstopping.

  Je haalt in je vragen be- en ontluchting door elkaar. Die beluchter voorkomt onderdruk (als ie goed werkt). De ruimte is het probleem niet.
   

  René Klus

  • #7
  Ik kan geen sifon er af halen want alles zit weggewerkt.

  En ja het verschil tussen be-ontluchten ontgaat me. Ik ga denk ik eerst maar eens de wc pot verwijderen en kijken wat er zit. Kan het ook zijn dat er te veel lucht in het systeem zit waardoor dus druk wordt opgebouwd.

  Wel raar dat dit dan pas na 1,5 jaar voor problemen geeft. En heeft de ontluchting van het bestaande riool geen invloed op het nieuwe aangesloten riool. Kan ik eventueel onder de vloer nog iets maken om dit te verhelpen, dat scheelt een hoop breekwerk.

  Bedankt René
   

  Ron321

  Vaste Beantwoorder
  • #8
  Bij beluchten laat je lucht erin en ontluchten lucht eruit.

  Als het 1,5 jaar goed gewerkt heeft is er nu toch kans op een (beginnende) verstopping.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #9
  Wanneer de wc vol loopt bij het doorspoelen zit de verstopping bijna altijd in het eerste stuk of in de aansluiting van de pot op de afvoer.
   

  Sewerboy

  • #10
  Met douchen gaat het wel goed? Water blijft niet staan? Ik dacht namelijk eerst aan een verstopping in je liggende leiding, na je badafvoer, maar dan denk ik ook weer je doucheputje loopt niet vol, deze zit lager dan je toilet. Haal je wc er een keer af zoals je zei en laat de douche stromen (of een tuinslang). Zet voor de zekerheid een emmertje onder je toiletafvoer aannemend dat het een hangpot is. Hoe je een verstopping in deze leiding zelf kunt ontstoppen durf ik je niet te zeggen. Misschien met de tuinslang proberen te rossen? Je weet maar nooit.
   

  Fiesiekus

  • #11
  René Klus schreef:
  En heeft de ontluchting van het bestaande riool geen invloed op het nieuwe aangesloten riool.
  Dit is erg belangrijke informatie! Waar zit dat ontluchtingspunt t.o.v de T- 45 graden aansluiting? Verder is het nu het makkelijkst om eerst de toiletpot te verwijderen en te inspecteren.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #12
  Zoals je zei aese drain en dan daar tussen be en ont luchting en dan op een 110 buis, in begin geen last klopt.
  Het probleem zit in de verloop die geplaatst is, en ik vermoed, en die fout word heel veel gemaakt in praktijk dat exentrische verloop van 110x50 op den kop er in zit dus gat onder in de buisvan 110.

  De ontspanning lucht zit boven in de 110 buis en wil niet weg terwijl 50 aan sluiting verstopt kan zitten met daar naar toegeslagen kloset papier.
  Beste is ontspanning beter aan te sluiten waardoor wc wel beter loopt maar probleem blijft met aese drain die wil niet omhoog.

  Graag reacties, grt henk
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #13
  @ Henk 253, we zijn op het forum gewend hier en daar een hoofdletter te gebruiken aan het begin van een zin, leestekens zijn ook nooit weg, het maakt het leesbaar.
  Uit uw verhaal is niet goed op te maken wat u precies bedoelt, ik heb de tekst gedeeltelijk veranderd, bent u het niet mee eens dan kunt u een bericht plaatsen zoals het wel zou moeten zijn.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu