Afvoer met beluchting advies gevraagd

Koral

 • #1


Op de eerste foto is de 110mm pijp te zien die uit de vloer van de badkamer komt. Deze komt vanuit de wc op de begane grond. Hierop wil ik een geberit hang-toilet aan sluiten.
Op de tweede foto is de afvoer te zien waarop de douche afvoer aaangesloten moet worden. Uit de vloer steekt een mof van 50mm. Hier kan ik hopelijk een pijp 50mm. in plaatsen. Alleen moet dit met een 90graden bocht, anders kom ik te hoog uit.
Beide pijpen heb ik tot op het beton op gehakt, dus verder kan ik het niet hakken. Er zit een dubbele laag betonijzer in de vloer, dus erdoorheen komen is sowieso al moeilijk.
Kan ik op de 110mm. pijp een mof met manchet schuiven, zodat ik daar de geberit afvoer in kan schuiven, of moet er juist een pijp in de 110 buis die uit de vloer komt?
De standleiding splitst zich in de wc beneden met een bocht naar de 110 pijp voor de wc en een 50 pijp voor de douche. Zie de volgende foto :

Het plan dat ik heb is dus zoals de tekening hieronder

Ik wil dus op de 110 pijp een y-stuk 110/50/110 met manchet plaatsen. In de afvoer mof van 50mm wil ik een t-stuk 50 plaatsen waarvan de ene kant op de douche afvoer aangesloten wordt en de andere kant verderop aangesloten wordt op de beluchting/wasmachine afvoer. Is mijn idee goed, of klopt er niks van? :D
Alvast bedankt voor een reactie!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Koral

  • #2
  Ik bedoel dus dit y-stuk: 2 x 110 manchet en 1 x lijm 50 :

   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  Voor je aansluiting van je hangtoilet kan gewoon een steek sok met manchet verbinding op die buis.

  Maar je tekening van leiding aan sluiting is niet geheel goed.  Het is beter om deze haaks aan te sluiten en het liefst een T-stuk 110x75 90 graden mv gebruiken.

  als er gedoucht word en de was machine spoelt en de wc word door getrokken dan zuigt de afvoer vacuüm.
   

  Koral

  • #4
  Bedankt voor je reactie Henk.
  Helaas moet de geberit met een rechte aansluiting op de pijp uit de vloer aangesloten worden, omdat ik niet verder naar links of rechts kan. Ik dacht dat de beluchting in dat geval met een y-stuk het meest optimaal zou zijn?
  De overschuifmanchet is dus geen probleem?
  Is het ook verstandig om de beluchting via het t-stuk bij de douche afvoer aan te sluiten op het t-stuk voor de wasmachine/beluchting, zoals op mijn tekening?
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Ik had al gezegd dat je een steeksok MV op de 110 buis wat uit het beton komt.  Je kan gewoon in dat stukje buis van 50 lijkt een sok een T-stuk met spie 50mm doen en daar de douche op aan zet zie tekening.

  Of je laat een gat boren door een diamantboor bedrijf en je trekt de buis gewoon recht door dan ben je de haakse bochten kwijt. en kan je buis in een koker naar boven brengen

   

  Koral

  • #6
  Okee, sorry Henk, maar ik ben vergeten te melden dat er een muurtje van 7cm dik gebouwd gaat worden. Deze komt meteen rechts naast de 22mm waterleiding die uit de vloer komt, te zien op de 3e foto van boven.
  Rechts van dat muurtje en dus precies onder de douchebak, zit dan de 50mm afvoer. Als ik daar een t-stuk op moet zetten, komt de douchebak veel te hoog, dus dat kan niet helaas. Vandaar dat ik hoopte daar een liggend t-stuk te kunnen plaatsen die ik eerst naar links kan laten lopen tot ik onder de douchebak vandaan ben.
  Ik begrijp dat een beluchting bij de wc afvoer niet handig is?
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  Kijk dat word het weer een ander verhaal toch wel fijn dat nu wat meer info komt scheelt na denken over je probleem.

  Zelf zou ik toch een gat laten boren en dan zo boren dat de ontspanning buis die verder door loopt dan naar boven waar ook de 22mm buis naar toe gaat.   

  Koral

  • #8
  Te gek dat je op deze dag en dit tijdstip nog mee wilt denken.
  Ergens in de betonvloer zitten op de 50mm afvoer nog een aantal afvoeren (2) aangesloten die, in het beton, naar de andere kant van de badkamer lopen. Die zijn o.a. voor de wastafels en dus kan ik dat niet zomaar verleggen en/of afsluiten.
  Zou het een idee zijn om op de 50mm gewoon alleen de douche aan te sluiten en dan op de 110mm een t-stuk te zetten. De horizontale kant voor de wc en recht naar boven voor de beluchting? Of moet de geberit recht naar beneden worden aangesloten, m.a.w. kan ik de pijp die uit de wc komt dan recht in dat t-stuk schuiven? Of komt dat dan te ver naar voren?
  Zou ik dan beluchtings problemen krijgen bij de afvoer van de douche?
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #9
  Als je een t-stuk op je wc afvoer plaatst kom je te hoog uit voor je wc aansluiting hang toilet.

  Ook werkt de ontspanning niet voor je douche en wastafel.

  Hoeveel ruimte heb je van dat muurtje waar je douche bak tegen aan komt

  Hoe word de indeling van je badkamer.
   

  Koral

  • #10
  Mijn badkamer meet 2.00 x 2.60. De muur waartegen de wc en douche komen is 2 meter. Er komt uiterst rechts eerst een douchebak van 1.2 , dan een muurtje van 7cm. dik bij 1.00 en dan dus de wc. De 110 pijp zit 43cm. uit de muur links, en dus zou de wc net niet in het midden komen. Eventueel zou de afvoer nog een cm of 5 naar links mogen, maar dat is helaas niet anders.
  Aan de andere kant van de badkamer komt een meubel van 2.00 x 50 met dubbele wastafel.
  In de oude situatie was in de gibo koker achter de wc op de horizontale buis aansluiting van de wc, een zadel geboort. Daarop zat dus de 50mm buis van de beluchting/wasmachine en cv afvoer. Op zolder wordt deze afvoer gesplitst met t-stuk in een verder naar boven lopende 50mm buis met dakdoorvoer en een 40mm afvoer voor wasmachine/cv.
  Op de afvoer voor de douche heeft dus nooit een beluchting gezeten. Meestal liep het oude bad goed door, maar een enkele keer liep het water langzaam weg.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #11
  Bedankt voor de info.

  Als ik op foto 2 zie van boven gerekend dan zit de aansluiting wel dieper in het beton ook zit er een smeerlaag op van zeker 5 cm incl tegel.

  als je nu daar in die mof een korte T-stuk met spie drukt dan zit de liggende aansluiting in de smeerlaag dus daar kan de douche bak mooi op aan gesloten worden.

  De mof van t-stuk steekt dan ongeveer 4 cm boven die vloer uit.

  Je gaat dan met een bocht 45 graden met spie overzij richting die muur.

  Deze muur maak je geen 7cm maar dikker 10 of 14 cm daar maak je een gleuf in en dan ga je met die leiding verder naar boven.

  Ben er van uit gegaan dat er een douche bak op pootjes komt.
   

  Koral

  • #12

  Bij deze de maten waar ik mee moet worstelen!
  Op de oude tegelvloer ligt nu een dekvloer van een cm. of 6, i.v.m. de vloerverwarming. Ik heb de afvoer tot op het beton opgehakt. Als ik in de pijp kijk, zie ik de aftakking in het beton naar de andere afvoer aan de andere kant in de badkamer.
  Een liggend t-stuk zou ik wel onder de douchebak kwijt kunnen, een staand t-stuk niet. De douchebak staat niet op pootjes, maar wordt op de vloer gepurd. De bak is 1,5cm hoog.
  Ik dacht zelf een klein stukje pijp 50 in de mof die uit de vloer komt te lijmen en daar dan het korte stuk van het t-stuk op te lijmen, zodat het t-stuk 'liggend' wordt. Naar links kan ik dan door de vloer en de nog te bouwen muur om daarachter omhoog te gaan voor beluchting. Naar rechts kan ik de douchebak aansluiten.
  Heb trouwens al wel gezocht, maar nog geen t-stuk met spie aan het korte stuk gevonden.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #13
  Bedankt voor je tekening.

  Een liggende T-stuk moet je niet doen krijg je problemen mee.
  Als je wasmachine gaat draaien krijgt deze veel tegen werking en gaat naar de gemakkelijke weg dus stroomt deze over in je douche bak.
  zie tek:


  Ook denk ik dat zo`n lage douche bak niet in jou situatie wil omdat er ook nog een sifon onderuit steekt.

  Afvoer PVC T-stuk 90° mof/spie 50mm
   

  Koral

  • #14
  Okee Henk, dat is duidelijk.
  Logisch eigenlijk dat het water van de wasmachine in dat geval via de douchebak naar buiten komt.
  Ik ga zo'n t-stuk 50 met spie zoeken en proberen of ik die zo laag mogelijk onder de douchebak weg kan werken.
  Valt de ene kant van zo'n steeksok voor de wc afvoer dan in de pijp van 110, of schuift die over die pijp heen? En weet je toevallig of die ook bestaan met een bocht van 15 graden, zodat ik de wc toch meer in het midden van de ruimte kan krijgen, of is het beter om een flexibele afvoerbuis van Geberit te nemen? Dan kan ik alle kanten op.
  De afvoer onder de douchebak is trouwens een ruimtebesparende van slechts 6cm. hoog, dus ik dacht dat ik die een heel eind in de vloer kan hakken.
   

  Koral

  • #15

  Moet ik deze dus hebben?
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #16
  Als je gewoon dit in typt " PVC T-stuk 90° mof/spie 50mm " dan kom je ze al tegen.

  De steeksok valt om de buis heen.

  Die bochten zijn er gewoon even in typen " PVC bocht 15° mof/spie 110mm"

  de sifon is wel ruimte besparend maar je had toch ook vloer verwarming in de vloer zitten.
   

  Koral

  • #17
  Via internet heb ik de steekmof en t-stuk gevonden, dus dat moet goed gaan komen.
  Ik denk eraan om een muurtje tegen de achterwand aan te zetten, zodat de afvoer in dat muurtje valt. Kan ik meteen een paar nisjes maken en heb ik het makkelijker om de leidingen voor de kraan weg te werken.
  De vloerverwarming ligt in de huidige vloer. Die ga ik niet meer gebruiken, want die indeling is heel anders als het uiteindelijk moet worden. Dus ga ik de nieuwe vloerverwarming matjes op de huidige vloer plakken en daar overheen tegelen.
  Aangezien er nu dus een 6cm. dikke afwerkvloer ligt, kan ik daar mooi de doucheafvoer inhakken en zo de douchebak minimaal omhoog brengen.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #18
  :prima:


  Of in tussentijd nog vragen hebt stel ze gerust.
   

  Koral

  • #19
  Tot zover bedankt voor je antwoorden Henk. Het heeft me weer een hoop opnieuw maken bespaard! :roll:
  Als ik nog vragen heb, zal ik ze zeker weer stellen en hopen op dezelfde hulp.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu