Afvoer kookeiland

Ser015

 • #1
Beste medeklussers,

Wij hebben een vraag m.b.t het plaatsen van de afvoer voor onze nieuwe keuken met kookeiland. Met de vloerverwarming leggen is rekening gehouden met waar de afvoer van de keuken zou moet komen. Hier is ongeveer 40 cm lang en 40 cm breed geen vloerverwarming gelegd. Nu hebben wij een showroomkeuken gekocht, en je raad het al, de wasbak zit op een andere plaats in het eiland :hup be:

Het betreft een betonnen broodjesvloer met daaronder een kruipruimte. Het gat voor de afvoer moet nog gemaakt worden. Nu hebben wij 2 opties:

Optie 1: gat boren voor de afvoer (50mm) op de juiste plaats tussen de vloerverwarmingsbuizen. De vloerverwarmingsbuizen liggen op een h.o.h. van 10 cm. Wel met het risico om de vloerverwarmingsbuizen te raken.

Optie 2 (voorkeur). Gat boren op de geplande plaats waar geen vloerverwarmingsbuizen liggen. Dan moeten we wel een stukje boven de vloer (+/- 150 cm) een afvoerleiding leggen en komen er twee extra bochten in de afvoer. Onder de keuken is in principe voldoende ruimte om de afvoer op afschot te leggen (+/-15 cm).

Wat is jullie advies? Gaan twee extra bochten in de afvoer verschil maken met de kans op verstoppingen? Ter verduidelijking heb ik nog een schetsje toegevoegd.

wij horen het graag.

Afvoer keuken.png
 

Auto-Geen

 • #2
Als je gaat boren, tik dan ter plaatse eerst de afwerkvloer voorzichtig weg zodat je zekerheid heb dat er geen slang ligt. Beter safe dan sorry.
 

ADDave

 • #3
Als er geen vaatwasser tussen de gootsteen en de plek waar geen vloerverwarming zit dan gewoon daar boren. Je kan prima met de afvoer onder de kastjes door. Pak alleen wel even een maatje groter voor de afvoer om goede beluchting te houden. 50mm buis en dan pas in het kastje verlopen naar 40mm om de sifon aan te sluiten
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #4
Ik zou door het geplande stuk vloer gaan. Ik vraag me daarbij af of je niet bijvoorbeeld onder 45 graden door de vloer zou kunnen om de doorstroming te bevorderen of leegtrekken sifon te voorkomen. Misschien weet een specialist / loodgieter daar antwoord op?
 

ADDave

 • #5
Onder 45 graden is niet aan te raden. Het water mag niet te snel wegstromen. Dan blijft de troep achter.
 

Ser015

 • #6
@ADDave de vaatwasser zit er wel tussen. Echter ga ik er vanuit dat de afvoer achter de vaatwasser langs kan. Dit ga ik nog even uitzoeken!

@Edwinnn Je bedoelt onder 45 graden door de vloer boren zodat er geen verticaal stuk stuk aanwezig is? Als hobbyklussers hebben wij geen idee hoe dit voor elkaar te krijgen en of dit daadwerkelijk nodig is.


Is het wel verstandig om de 2 90 graden bochten van verticaal naar horizontaal uit te voeren in 2 x 45 graden bochten of heeft dit geen toegevoegde waarde?
 

Imco

 • #7
Ik zou het gat boren waar je gepland had, boor het gat wat groter zodat je de bocht er al wat in kunt zetten. Gebruik 2x45 bij het gat en 2x45 bij je kastje waar de buis omhoog komt. Buis een klein beetje op afschot (1cm/m) en zeker niet te veel. Dus die 15cm is ruimte zat!
 

Dimkal

 • #8
Van horizontaal naar verticaal is 90 graden beter ivm voorkomen hydraulische afsluiting. Vervolgens voetbocht van verticaal naar horizontaal 2 x 45 graden beter.
 
 • Like
Waarderingen: ADDave

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #9
het is toch een kwestie van voorzichtig de afwerkvloer los bikken op de pkaats wasr je wil boren, kom je dan een slang tegen schuif je 2 cm op en dan kan er prima geboord worden.
Een afwerkvloer tik je er zo uit deze is lang niet zo hard als een betonvloer
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #10
Even een thermische camera huren. Vloerverwarming 2 dagen uitzetten, met de camera er bij vol aan en dan zie je de slangen zo lopen in de vloer en kun je heel precies tussen 2 slangen door boren.
 

Ser015

 • #11
Bedankt allemaal voor de input. Ik ga proberen de slangen te lokaliseren. Mocht het niet lukken dan wordt het een gat boren in het geplande stuk vloer met wat extra bochten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu