Afvoer gootsteen en wasmachine problemen

davederooy

 • #1
Gootsteen en wasmachineafvoer zitten op dezelfde buis. Vorige week loodgieter geweest en die heeft alles schoongezogen, toen geen problemen meer maar nu is het weer terug. Wanneer ik de gootsteen door laat lopen gaat de buis van de wasmachine na enige tijd borrelen en loopt het water minder goed door tot het punt dat het helemaal niet goed meer wegloopt. Wassen ging na het bezoek van de loodgieter goed, maar na een paar dagen liep de afvoer van de wasmachine over bij het afpompen, alsof de buis het na even niet meer aankan en de wasmachine te hard afpompt. Het lijkt iets te zijn met een verstopping of ontluchting. Is overigens een oud herenpand. Huurbaas zegt er nooit last van te hebben gehad, wij wonen hier nu een maand en al 2x verstopping. Heb het al schoon gespoeld met soda en azijn, ook met caustic soda. Ook doorgespoeld onder hoge druk met tuinslang in de pijoen. Hoe kan ik dit oplossen? Bijgevoegd is de indeling van de leidingen

1607246668253346505571810693140.jpg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #2
Plaats even een foto hoe de leidingen lopen een deze tekening zegt me niks.
 

davederooy

 • #3
De gootsteen zit dus helemaal rechts, vervolgens de wasmachine afvoer.

16072569213404694524090216571891.jpg 16072569496527923420296002509513.jpg 16072569615866701374623012120019.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #4
Krijg het idee dat die buis over de vloer niet op afschot ligt. Zou deze tegen het schot in liggen dan blijft daar water in staan. De gootsteen en de wasmachine krijgen moeite om het water voor zich uit te laten lopen tot dat het ergens verticaal naar beneden kan. Dus plat gezegd teveel tegendruk.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #5
de sifon van wasmachine zit veel te hoog die moet lager en dan daar een buis op tot max 1m.
Zo te zien moet er problemen zijn met die afvoer want er is een sifon met beluchter geplaatst.
De liggen de leiding is zo te zien gewoon 40 mm beter was het geweest naar 50mm
Ook een Y-stuk was beter voor de stroming wasmachine.
Maar denk dat het verder op wat zit.
 

davederooy

 • #6
Oke dus conclusie: het zou opgelost moeten kunnen worden door het siffon lager te plaatsen met een buis erop tot een hoogte van 1 meter (waar dan de afvoerpijp van de wasmachine in komt te hangen). De liggende buis heeft overigens verderop wel een deel waar het een klein stukje naar beneden loopt, waarna er weer een deel zit waarbij het alleen maar horizontaal loopt, en dat voor een meter of 5.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #7
Als er in die 5 meter water blijft staan is dat een behoorlijk weerstand voor het water wat moet worden afgevoerd. Wellicht ligt de buis nog iets op tegenschot dan is het kermis.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #8
Net wat @ Wgb zei er zit geen afschot in en het is een dunnen leiding dus lucht wil niet weg vandaar die sifon met beluchter.
En vaak slippen zulke dunnen pijpen dicht met vetaanslag en dan heb je weer een verstopping.
De lange leiding moet minimaal 50 zijn, en als de aan sluiting van was machine nu 90 graden een 45 graden Y-stuk word dan krijgt het was water vaart om weg te spoelen nu gaat het beide kanten op.
 

davederooy

 • #9
Kunt u dan misschien uittekenen of uitleggen wat de beste optie is om het te veranderen? Ik snap dat deel met het y stuk niet goed
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #10
de liggende leiding moet verder op ook bekeken worden daar zal ook wel iets zitten wat hinder onder vind.
Naamloos.jpg
 

davederooy

 • #11
Oke, dit is zeer verhelderend, duizendmaal bedankt!! Ik ga het zoals op deze tekening namaken. Is het ook een idee om dan alle buizen 50 mm te maken in plaats van de huidige 40 mm?

Ik zit er eigenlijk aan te denken om het helemaal te vervangen, aangezien die pvc onderdelen toch niet zoveel kosten, is dit een goed idee? Dan wil ik het vanaf de wasmachineafvoer met het y-stuk zoals op de tekening doortrekken naar de hoofdafvoer.

Kan ik dan net voor de hoofdafvoer weer terug van 50 naar 40 mm? Ik kan daar namelijk niet de muur in en zou dus graag de 50 mm buis die ik wil plaatsen daar weer met een verloop van 50 naar 40 mm willen leggen.

Groetjes heren!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #12
50 naar 40 is een vernauwing dan blijft lucht hangen in de buis waardoor slecht weg loopt.
De huurbaas moet maar een betere aansluiting maken op 50mm in de muur maken zodat alles goed opgepakt word.
 

davederooy

 • #13
Dat gaat niet gebeuren denk ik. Hij zegt dat er nooit problemen zijn geweest. Nou het zal me benieuwen.
 

davederooy

 • #14
Intussen heb ik de afvoer op deze manier opnieuw gedaan. Het siffon zit nu dus ook lager. Water loopt nog steeds niet helemaal lekker weg en de wasmachineafvoer borrelt nog steeds. Lijkt dus toch een verstopping verderop te zijn.

Wat is de beste volgende stap? Buizen vervangen of ontstoppingsdienst laten komen? Na de wasmachineafvoer loopt de buis door in de gang, ongeveer een meter of 3/4, tot een aansluiting die doorloopt in de muur. Dit deel vervangen? Die buizen lopen overigens horizontaal, zit amper verstek in.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #15
alles duidt op slecht weg lopen vandaar een sifon met beluchter dus eerder last van.
Zoal ik al eerder aan gaf gehele leiding na zien en vooral voorste stuk daar zit iets zodat steeds verstopt raakt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu