Afvoer douche loopt niet goed door maar lijkt niet verstopt?

Ichiko

  • #1
Beste klussers,
Boven op de 1ste verdieping hebben wij een klein badkamertje met douche, wc en wastafel. Ik weet dat de afvoer van deze 3 bij elkaar komt en vervolgens via 1 dikke buis naar beneden komt. De dikke buis kan ik namelijk zien in de meterkast. De meterkast zit direct onder de badkamer. Op de 1ste en 2e verdieping hebben we geen andere plekken met water en dus ook nergens anders andere leidingen.

Wanneer wij gaan douchen dan loopt de afvoer de eerste 5 tot 10 minuten prima door, maar daarna gaat het nog maar heel erg langzaam. Hierdoor loopt de kuip van de douche langzaam steeds voller.

Als je tijdens dit alles de wc doortrekt dan loopt de wc ook helemaal vol (alsof het water dus niet weg kan) en zakt dan heel langzaam weer naar normaal niveau.

De wc trekt echter normaal door wanneer er niemand aan het douchen is. Althans, volgens mij hoort het water nog steeds veel sneller afgevoerd te worden, maar het water stijgt in dit geval hooguit enkele centimers en is binnen no-time weg.

Iets anders wat consequent gebeurd; Wanneer ik aan het douchen ben en de kuip begint vol te lopen dan doe ik wel eens de stop in de afvoer. Wat je dan ziet gebeuren is dat het waterniveau in de wc langzaam terug loopt. Net zo lang totdat deze bijna helemaal laag staat en er volgens mij lucht gehapt wordt. Dan hoor je het 'gorgelen/kolken' op alle 3 de plekken, wc, douche en wastafel.

Als je klaar bent met douchen gebeurd eigenlijk het zelfde. De douchekuip heeft even tijd nodig om leeg te lopen. Op het moment dat je het laatste beetje water in het afvoerputje ziet verdwijnen begint het waterniveau in de wc te zakken net zo lang totdat je het weer hoort 'kolken'. Dat gebeurd misschien 2 of 3 keer en dan stijgt het water weer redelijk in de wc.

Hebben jullie enige idee waar ik dit probleem moet zoeken? Met de gootsteenontstopper zijn we nu al heel vaak losgegaan in de douche, maar dat lijkt niks te helpen.

-------
Ter info, ik ben een behoorlijke amateur. Ik huur al snel iemand in. Maar voordat ik iemand bel wil ik liever even verifiëren of ik hier met een ordinaire verstopping te maken heb waar ik zelf wat aan kan doen.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #2
Zit er een beluchting door het dak heen?

Groeten b
 

Ichiko

  • #3
Oh, dat vergeet ik nu helemaal. We hebben wel nog een HR ketel op de 2e verdieping waar uiteraard ook water en afvoer nodig is.

Hmm, ik weet echter niet zeker waar de afvoer vanaf deze plek uit komt. Ik vermoed dan eerst 1 verdieping naar beneden en dan via de vloer/plafond uiteindelijk ook aangesloten op de leidingen in de badkamer.

Waarom vertel ik dat er allemaal bij?
Ik weet dat we bij de HR-ketel beluchting door het dak hebben. Maar eerlijk gezegd staat dat volgens mij los van de afvoerleidingen...
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #4
Als dat de dakdoorvoer van de ketel is, heb je er inderdaad niets aan.
Bedoel of er ergens een pvc pijp door je de heen gaat, die in verbinding ste met de riolering stelsel.

Groeten b
 

Ichiko

  • #5
Nee, dat hebben wij niet.

P.S.
Ik heb mijn openingspost aangevuld met de info dat ik een behoorlijke amateur ben. Ik huur al snel iemand in, maar ik wil vooral checken of ik niet gewoon met een ordinaire verstopping te maken heb.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #6
Haal de syphon van je wastafel eens los, en laat dan de douch eens lopen. Kijk eens wat er dan gebeurd.

Groeten b
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu