Afvoer bad aansluiten op standpijp

Hadrianus

  • #1
Beste klussers,

Ik ben bezig met een douche/badcombinatie in mijn badkamer. Mijn vraag gaat over het aansluiten van de afvoeren op bestaande standpijp.



Op de afbeelding zien jullie een Y-stuk (50 mm) dat op de standpijp is aangesloten. Op het Y-stuk zitten via een verjonging 2 afvoeren van 40 mm aangesloten (de ene voor douche/wasbak en de andere voor wasmachine/HR-ketel).

Het bad moet via een 50 mm pijp op de afvoer worden aangesloten. Hoe kan ik dat het beste doen? Mijn gedachte was het Y-stuk intact te laten. Ik wil dan een van de bochtjes (40 mm) afzagen en dan die verjonging er proberen uit te vijlen, net zolang tot er weer een 50 mm buis of bocht in te lijmen is.

Wat denken jullie, is dat goed te doen? Of kan ik het beter anders doen?

Groeten,
Adriaan
 

Fiesiekus

  • #2
Eruit vijlen zal lastig worden, beter met een hete fohn en een punttangen het inwendige (na afzagen en een insnede in de binnenbuis zagen) eruit draaien. Hoewel die overgang best dik is, dus zal lastig zijn.

Kan je niet de hele Y-vervangen en die ene met 50 mm aan laten komen&aansluiten?

Alternatief is dat bad op 40 mm laten leeglopen, duurt wat langer, maar is in principe niet onoverkomelijk.
 

Hadrianus

  • #3
Wat een reactiesnelheid! :D

Y-stuk vervangen zou kunnen, maar ik hou dan maar een tamelijk kort stukje 50 mm pijp over om een nieuw Y-stuk op te lijmen. Deze mogelijkheid wil ik wel openhouden als andere oplossingen niet lukken.

Bad via 40 mm leeg laten lopen kan ook, maar dan zal ik toch ook moeten gaan slopen. De bocht die op de afbeelding naar links wegloopt gaat naar afvoer douche, maar de nieuwe afvoer van het bad komt van een andere richting.

Over verwarmen met fohn, PVC-lijm wordt dus eerder zacht dan het PVC zelf?

Adriaan
 

Fiesiekus

  • #4
Beide worden zacht, hopelijk de lijm sneller en bij lagere temperatuur en mechanisch trek je de lijm los.

Misschien de Y dan niet afzagen maar op bovenbeschreven wijze verwijderen van de 50 mm pijp?
 

Pigion

  • #5
Na het afzagen lukt het meestal het restant uit de mof te peuteren. Probeer in eerste instantie een zaagsnede in het restant te maken. Vervolgens een schroevendraaier er voorzichtig tussen tikken. Als het niet direct lukt, niet forceren, dan scheurt de mof. Eventueel de mof versterken door er een slangenklemm om te zetten. De krachten worden dan beter verdeeeld.
Als je een dremel hebt kan je i.p.v. inzagen, met een freesje een gleufje maken. Het is mij meerdere keren gelukt een oude lijmverbinding los te krijgen. Begin maken, opdat je met een tangetje erbij kan, is het moeilijkste.
Pigion
 

Hadrianus

  • #6
Bedankt voor deze tips; ga er zeker mee aan de slag! :prima:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu