Afvoer 32mm op zolder probleem

Rastamano

  • #1
Hallo beste klussers

Ik heb een klein probleempje.
Ik wil graag mijn wasmachine (Bauknecht wa6900) op zolder aansluiten. Nu zat hier een speciale afvoer op zolder (40mm kwam uit de muur) echter is deze dicht gepurt, iets eronder komt een 32 mm buisje uit de muur. Deze is hoogst waarschijnlijk aangesloten op de afvoer en loopt verder richting de ketel.

De oude afvoer werkte dus niet meer, en daarom heb ik besloten er een aftakkig op de 32mm buis te zetten. Dit is een t-splitsing onder een 45 graden hoek met daarboven nog een 45 graden bochtje. De buis gaat als 32mm omhoog een het laatste stukje is 40mm zodat de buis erin past.



Nu heb ik de wasmachine getest door een beetje water erin te laten lopen en vervolgens leeg te pompen en toen borrelde het water bij de ketel omhoog.

Een beetje op internet gezocht en hier werd verteld dat dit een luchtprobleem kan zijn. eventueel kan ik nog een extra buis voor ontluchting erbij kunnen plaatsen, evt ergens iets dikker maken ofzo.
Zo ja, waar een extra buis te plaatsen? voor of na de nieuwe aftakking? of als t-spliting aan de bovenkant van mijn nieuwe afvoerbuis?

of gaat het gewoon niet lukken met 32mm? dan moet ik de muur open bikken hopen dat ik er een 40mm buis aan kan zetten.... liever niet.

maar ja het moet natuurlijk wel gewoon goed zijn :)

alvast bedankt!

groetjes, mano
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
Groot risico dat bij het leegpompen van de wasmachine iedere keer het water over de rand loopt bij de afvoeraansluiting van de ketel.

Een buis van 32 voor de ketel lukt wel, maar voor een wasmachine is 40 mm wel het minste.

Om in de toekomst problemen van overlopen te voorkomen beter nu gelijk goed oplossen, en een pijp maken die ervoor geschikt is.

Vr Gr
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Wanneer net boven de 32 mm pijp de afvoer dicht gepurd is kan dat nooit veel zijn, probeer de pur eruit te krigen en sluit hier de wasmachine op aan.
Wanneer het mogelijk is direct bij de wand een pijp omhoog laten lopen voor de ont- en beluchting.
 

Fiesiekus

  • #4
40 mm is het minimum voor de afvoer. Vergeet ook niet een sifon te plaatsen bij de wasmachineafvoer.
 

Rastamano

  • #5
Hallo allen,

bedankt voor jullie snelle antwoorden.
net wat ik dacht, gewoon voor de 40mm gaan.

om te illustreren wat de situatie nu is:



de 40mm buis als vaste afvoer op zolder is aagepast voor de afvoer van de ketel. Er zit pur (gele wolkjes in de tekening) in de buis (trekveer geprobeerd) maar of deze bovenste 40mm buis nog is verbonden met de onderste 40mm buis weet ik niet. Deze 40mm buis is ook geen standaard plastic buis (metaal? komt een klein stukje uit de muur en is erg dunwandig) dus weet ik ook niet of hier een standaard T-koppelstukje voor te krijgen was of dat er bijvoorbeeld is gekozen voor een ander soort bochtje ofzo. dus alleen de pur weghalen weet ik niet of dit een goede optie is. Het 32mm buisje uit de muur zit best wel los. (kan een beetje bewegen).

Als jullie hier nog gedachtes over hebben hoor ik het graag.

Anders ga ik eens in muur ik bikken en kijken wat ik zie.... als het lukt de bocht naar de 32mm leiding kan vervangen voor een bocht naar 40 en die uit de muur laten komen. dan de splitsing naar 32 voor de ketel en 40 voor de wasmachine.

bedankt, jullie horen nog wel van me....
 

Fiesiekus

  • #6
Uit welk materiaal is de muur opgetrokken?
 

Rastamano

  • #7
Er zit behang voor, vanavond ga ik even kijken wat er precies achter zit.
het aansluiten van de 32mm buis is later gebeurd dus waarschijnlijk een of andere smeergoedje.
 

Rastamano

  • #8
Nou ik ben weer een hoop wijzer!

Hup de beitel erin, en achter een dun laagje plamuur of ander middel, kwam een goede hoeveelheid pur te voorschijn. na een beetje graven kon ik het redelijk goed zien hoe het in elkaar zat.

Zie foto: (beetje lastig te zien.....)




De loden / koperen (?) buis van 40mm die omhoog liep en uit de muur kwam is afgezaagd. vervolgens aangesloten aan de 32 mm buis met een bochtje, waarschijnlijk hangt deze in de leiding. Een beetje tape houd het geheel op zijn plek en 'gesloten' zie rode pijltje.

De bovenkant van de buis is een beetje lomp naar de zijkant gehakt. een beetje gesloopt en aan de kant getikt (blauwe pijltjes).

Naast de kapotte leiding zit nog een leiding, deze loopt door naar boven (groene pijltje). waarschijnlijk voor de ontluchting?

dus. Ik denk dat er dus een bochtje van 40mm over het einde van de leiding moet ipv er in. echter is dit uiteraard iets meer lekgevoelig (?). ook is de vraag of dit überhaupt past? zijn er koppelstukjes om een pvc buis aan dit soort loden / koperen (?) leidingen te bevestigen?

bedankt!
mano
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #9
Die aansluitstukken zijn er,dat zijn kasstukken.

Die soldeer je er aan vast en gaat verder over op pvc.


Door middel van een wartel/moer en kunststofring.
 

Rastamano

  • #10
Das mooi! dan ga ik morgen maar eens even op zoek.

deze zullen ze vast wel niet bij de gewone bouwmarkt hebben.
maar dat komt wel goed.

bedankt! nog meer tips en ideeën zijn welkom!
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #11
Dat hebben ze zeker niet in een bouwmarkt,maar bij een goeie loodgieters zaak wel.

Overigens moet je dit wel meer gedaan hebben het lood op koper solderen.

Laat u gelijk goed voorlichten bij die loodgieter.
 

Rastamano

  • #12
Bedankt voor de tips. Ik zat inderdaad te denken deze klus door iemand met iets meer evaring op te laten lossen. het is natuurlijk maar 1 onderdeel wat geplaatst hoeft te worden, de rest kan ik zelf wel weer.

ik laat nog even weten hoe het is gegaan.

groetjes,

mano
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu