32mm afvoer aansluiten op Sprongbocht, kan dat?

Erip-eri

 • #1
Goedmorgen, wij hebben een lekkage probleem. Rond een WC in een flat.
tijdens een verbouwing is een gedeelte van het werk (de plaatsing van inbouwreservoir voor hang toilet) uitgevoerd door een klussen bedrijf.
Later heeft een ander bedrijf de badkamer opnieuw betegeld en bij het ingebruiknemen van de badkamer liep de afvoer van de douche niet meer door.
De riool reinigingsdienst kreeg het probleem niet opgelost maar de onderbuurman melde dat bij hem water langs de muren omlaag sijpelde.

Na lang zoeken bleek het probleem in de toilletruimte te liggen. De afvoer van de douche blijkt onder de vloer van de WC op de standleiding (oude afvoer toillet) aangesloten te zijn en bij het kapwerk voor de sprongbocht hebben ze die leiding kapot gekapt. DIT HADDEN ZE NATUURLIJK MOETEN GEZIEN HEBBEN. Helaas is dat niet het geval en nu (nadat ik zelf de onderste tegel van het inbouwreservoir heb weggebroken en een klein gat in de wedi plaat heb gemaakt) zie ik dat het water van het doucheputje naast de sprongbocht in de vloer loopt en vervolgens naar beneden sijpelt. (Ik had al water op de vloer van het toilet gezien vandaar dat ik die tegel heb verwijderd.

Het werk van het toilet is door een “officieel” klussenbedrijf op rekening uitgevoerd en ik kan dus een hele schuldvraagstuk procedure gaan beginnen. Maar daarmee is mijn probleem niet verholpen, het appartement is door ontbreken van toilet onbewoonbaar.

Mijn vraag is: is het mogelijk dat ik de vloer voorzichtig openkap, of laat open kappen, en de sprong bocht en de douche afvoerpijp vrijmaak en dan vervolgen een directe verbinding tussen de 2 maak welke ook permanent blijft.

Dat ik nieuw moet tegelen en een nieuwe vierkante meter gietvloer kom aan het leggen daar ga ik sowieso al van uit maar ik hoop dat het daar eenbeetje bij blijft.

Eric
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #2
Als het een oude loden aansluiting in de wc vloer zit daar zat vroeger ook de fontein afvoer aansluiting op gesoldeerd.
1683800771608.png

de vloer moet dan open od e leiding af te koppelen en een nieuwe te plaatsen maar vaak is de aan sluiting laag en dan wil dat niet meer.
 

Erip-eri

 • #3
Het zou kunnen dat het er zo uitziet, maar fontein zit aan andere kant van het toilet en werkt ogenschijnlijk probleemloost zonder lekkage of verstopping. Ik heb nog niet alles opgekapt, alleen het laatste stukje wat onder het inbouwreservoir zit.

Geeft dit geen problemen met leegtrekken sifon bij doospoelen toilet door ontbrekende beluchting?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #4
Is zo moeilijk te zeggeen en te bepalen dan moet ik het zien.
Het is al vreemd dat je een verstopping van dat sukje leiding hebt in een flat.
Maak een foto van!
Want het is al vreemd dat water van douche putje langs sprongbocht loopt :denk:
 

Erip-eri

 • #5
Die pijp zat gewoon onder de WC tegelvloer en die hebben ze met het openkappen voor de spronbocht doorgeslagen en zelfs een heel stuk eruit gehaald. Het is een loden pijp (aan de douche kant pvc) dus misschien dat ze het tussen het puin niet hebben gezien??
Hadden ze dat direct gezien dan had ik (voordat het getegeld was) een stuk vloer uit de badkamer gekapt en een hele nieuwe 40mm pijp gelegd, het is amper 1,5 meter afstand. Maar nu is de badkamer optisch pico bello dus daar heb ik nu geen zin meer in.

Ik heb het zelf nu vrij gekapt zodat het euvel duidelijk zichtbaar is maar heb zelf geen idee hoe ik een loden pijp weer aan pvc moet vast maken.
Pijp iets verder uitkappen, recht afzagen naast het boorgat (daar hadden ze nog een keer verkeerd geboord voor het Geberit reservoir) opschonen. Dan aan de andere kant een klemzadel vastlijmen op de spongbocht en de beide delen verbinden met een klemverbinding zou ik gaan proberen als niemand een andere tip heeft. Goed controleren of het niet meer lekt en daarna helemaal in de beton zodat dat nog eens waterdicht eromheen zit.

Foto staat 90 graden gedraaid, geberit inbouw reservoir is rechts op foto.

tempImagevBD74v.jpg
 
Laatst bewerkt:

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #6
dit krijg je hier nooit fatsoenlijk op dicht, de sprongbocht is ook nog is ovaal voor de geringe diepte
 

Erip-eri

 • #7
Ik ging er al stilletjes van uit dat ik meer (op de foto naar links) moest gaan uitkappen en eventueel aansluiten op het verticaal gedeelte van de wc afvoerpijp. Maar aansluiting op de sprongbocht zou ik eerst proberen met de lijm waarbij flexibele zwembadleiding op hard pvc wordt gelijmd en en dan een klemzadel gebruiken.
 

ADDave

 • #8
Je kan niet zomaar een doucheput op een sprongbocht aansluiten. Daar is hij niet voor en gaat ook gruwelijk verkeerd. Bij doortrekken niet raar opkijken als er water bij de put omhoog komt. Je zal een andere leiding moeten zoeken om op aan te sluiten.
 

Erip-eri

 • #9
Jij geeft antwoord op de vraag die ik stelde, dat was mijn zorg.
probleem is echter dat de andere opties heel ongunstig zijn. Inderdaad de sprongbocht is daar niet voor bedoeld, en er zijn geen kant en klare oplossing voor maar dat wil niet zeggen dat het niet kan,

wat betreft andere opties, ik kan:

1 alles ruim rondom de sprongbocht weg kappen en hopen dat ik aan de andere kant van de sprongbocht de rest van de loden pijp vind en daarop (met een grote lus) kan aansluiten. Maar het kan zijn dat die loden leiding aan was gesloten op de standpijp daar waar nu de sprongbocht ligt. En dan is er geen andere kant waar ik op de oude leiding kan aansluiten.

2 nog verder open kappen en hopen dat ik de afvoer van het fonteintje vind, maar het kan best dat die afvoer helemaal nergens in die vloer zit.

3 de vloer in gaan en aansluiten op de gresbuis wat naar beneden gaat. Maar ik blijf liever weg van een gresbuis en naar beneden zit ik heel snel bij de benedenbuurman in zijn huis.

Dus toch proberen of ik de aansluiting op de sprongbocht kan maken en zo dicht mogelijk bij het einde . Ik wilde dan voordat alles dicht wordtgemaakt het toilet tijdelijk monteren en een paar keer doorspoelen om te kijken wat er gebeurt. Maar ik was ook al aan het bedenken dat er misschien een beluchtingspijpje bij moet. Ik achtte het risico dat de sifon van de douche wordt leeg getrokken bij spoelen toilet eigenlijk groter dan het risico dat iets omhoog komt. Voor dat laatste probleem bestaat nog een hulpstuk wat waterstroom slechts in 1 richting toe laat. Maar daarvan ben ik weer bang dat het kan gaan verstopoen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #10
Erip-eri schreef:
DIT HADDEN ZE NATUURLIJK MOETEN GEZIEN HEBBEN. Helaas is dat niet het geval
Je bent wel goed van vertrouwen... Herstel gaat in de papieren lopen. Kun je het bedrijf niet gewoon aansprakelijk stellen?
 

Erip-eri

 • #11
@Walker, natuurlijk kan ik dat maar als ik het snel gemaakt krijg voor minder dan 1000 euro ben ik beter geholpen. En voor mij is een oplossing belangrijker als principes. Aansprakelijk stellen gaat ook in de papieren lopen en je bent heel wat tijd verder voordat je een oplossing hebt.

Ik ga nu in ieder geval bekijken of ik een van onderstaand hulpstukken, evt met wat inkorten, onder sprongbocht krijg geplaatst.
110-verloop_4.jpg

master3pluststuk45grootkleinmofspie.jpg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #12
Dit had ik wel gedacht deze personen zijn deze situatie niet eerder tegen gekomen vandaar dat ze het lood hebben weg gekapt.
Een loodgieter had dit wel vaker mee gemaakt.
Je kan niet op de wc aan sluiten.
Je zult een aansluiting lager moeten maken maar dan zit je bij de buren.
Of je moet de aansluiting in de vloer gebruiken voor je douche en je wc aan sluiten op de standleiding.
Dan zal je wel een ander probleem krijgen vaak gietijzer.
Gresbuis zit niet er tussen het is lood dat naar gietijzer gaat
1683884913691.png
 
Laatst bewerkt:

Erip-eri

 • #13
Bedank allemaal voor het commentaar en de tips.

Henk, ik denk inderdaad dat de "klussers" gewoon niet hebben geweten wat ze tegen zijn gekomen, en de douche was toen niet in gebruik dus het zal wel helemaal droog zijn geweest. Niet gezien is vrijwel onmogelijk en wel weten wat je kapot maakt en het niet melden is wel heel erg slecht.

Ik heb inmiddels maar wat meer opengekapt en ik denk dat er toch een veel makkelijkere oplossing is.
Onder de sprong-bocht is nog plaats om een 40mm flexibele afvoer door te voeren en ik heb de loden buis aan beide kanten kunnen vrijkappen. Dus ik denk dat de 2 stukken weer aan elkaar kunnen worden gekoppeld. Wel denk ik dat er een loodgieter die fatsoenlijk kan solderen nodig is want aan de rechterkant (de foto staat op zijn kant) zit er ook nog een gat van een beitel op een ongunstige plaats. Een PVC klemverloop van 1.5" naar 40mm zou mogelijk zijn geweest als de buis nog mooi rond was.

PS: die verdikking aan de rechterkant, is dat de overgang naar gietijzer?

tempImagekztGbE.jpg
 

ADDave

 • #14
Erip-eri schreef:
Dus toch proberen of ik de aansluiting op de sprongbocht kan maken en zo dicht mogelijk bij het einde . Ik wilde dan voordat alles dicht wordtgemaakt het toilet tijdelijk monteren en een paar keer doorspoelen om te kijken wat er gebeurt. Maar ik was ook al aan het bedenken dat er misschien een beluchtingspijpje bij moet. Ik achtte het risico dat de sifon van de douche wordt leeg getrokken bij spoelen toilet eigenlijk groter dan het risico dat iets omhoog komt. Voor dat laatste probleem bestaat nog een hulpstuk wat waterstroom slechts in 1 richting toe laat. Maar daarvan ben ik weer bang dat het kan gaan verstopoen.
Pakweg de eerste meter buis van het toilet is een drukzone. Zodra je doorspoelt ontstaat er een grote fluctuatie en jouw doucheputje is dan het eerste punt die de gevolgen daarvan ondervindt.

Maar goed, je bent gewaarschuwd. Het is aan jou wat je ermee doet.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #15
Dat is een op tromping om 2 loden leidingen aan elkander te zetten.
1683907459112.png

Ik denk dat die af voer verder door loopt.
Je krijgt hier geen fatsoenlijke lek vrije aan sluiting meer op ik zou het niet wagen dat zeg ik als loodgieter.
Het lood is aan getast en vervormd en ga je er mee bezigdan gaat ie verder op weer lek.
Je zult een nieuwe leiding moeten maken van begin naar het eind.
Je wc moet er ook uit want heeft geen steun en hou vast meer.

Dan kan je alles goed aan pakken en dan heb je oude leidingen er uit, ik weet wel daar zat je niet op te wachten.
En er gewoon werk van maken
 

Erip-eri

 • #16
Ik dacht dat achter waar het opgetrompt is een harder materiaal zat, maar goed Gietijzer zul je wel niet makkelijk kunnen opkrompen als ik er over nadenk. Ik zal wat verder uitkappen zodat dat stukje pijp eruit kan. Inmiddels heb ik een bedrijf gevonden die voor een redelijke prijs me dit willen maken met 15j garantie. Lijkt me afdoende.
 

Erip-eri

 • #17
Uiteindelijk heb ik de vloer in het toilet toch bijna over de hele breedte uitgekapt.
Ik heb eerst proberen draad te tappen om een pvc 5/4” naar 32mm koppeling voor drukleiding te kunnen plaatsen. Dat lukte aan één kant maar aan de andere kant scheurde de overgebleven leiding in de vloer. Deze vloer was van zandcement, met de nadruk op zand, dus daarom maar opengekapt tot de aansluiting in de betonnen muur op de standleiding. Ik heb de loden leiding daar afgezaagd zodat er nog 5 cm uitstak. Met een endoscoop in de leiding gekeken hoever die nog doorliep voordat de standbuis er was.
Aan de andere kant liep de loden leiding door de muur naar de badkamer nog 30cm door. Daar had ik wel de draad kunnen tappen en dus het koppelstuk, met loctite afdicht draad, erin gedraaid. Ik heb dat stuk op lekdichtheid kunnen testen. Toen dit oké was heb ik besloten de badkamer niet open te breken maar het stukje lood te laten zitten.
ik heb beide zijdes met een fernco flexibele EPDM koppeling aan elkaar gekoppeld en voor de zekerheid aan de loodkant ook nog anti lek kit (bitumen) er tussen en omheen gesmeerd.
IMG_0576.jpeg

IMG_0577.jpeg

Het PVC stuk er tussen heb ik gemaakt van 7 stuks 45 graden bochten en zelfs daarbij had ik ook nog een stukje flexibele pijp nodig om het uitgelijnd te krijgen
Daarna alles uitgebreid getest op lekdichtheid en vervolgens een stuk staalkoker verticaal onder de linkse steun van het reservoir gezet en aan beide zijdes de steunen door geboord met 10 waarna ik door en door in de muur heb geboord om het reservoir te kunnen verankeren. Daarna alles opgevuld met pur en afgedekt met een stuk Wedi plaat.
IMG_2157.jpeg

Maar wat een ellende als iemand je zo een leiding sloopt en het niet in de gaten heeft.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #18
Leuk gemaakt.
Maar zit hier 15jaar garantie op?
Ook zit hier nog lood in, ik durfde geen zoveel jaar garantie op zetten.
5cm oude lood gaat ook rotten vooral als beweging in geweest is, menig elende gezien daar door.
Als er iemand bij was die kijk op de situatie in begin heeft en ervaring dat ie denkt waar loopt de leidingen naar toe, en onder zoekt dat.
Het was beter gehele loden leiding er uit.
 

Erip-eri

 • #19
Een nieuwe flat bouwen was nog beter natuurlijk. Het kan ook zijn dat ergens anders waar ik geen weet van heb nog meer leidingen liggen en die er slechter aan toe zijn.
Ik heb het zelf gemaakt, ik geef garantie tot mijn dood op mijn eigen werk aan mijzelf. De 15j garantie firma kwam compleet onvoorbereid met verkeerd materiaal kijken, geen passende koppelstukken, geen soldeergerei alleen een bak met allerhande verschillende stukken pvc, in andere maten dan dat ik had doorgegeven. Kansloos helaas.

Preventief alles afbreken omdat het misschien gaat rotten of afbreken op pas het moment dat het werkelijk een probleem is lood om oud ijzer (oud lood om pvc in dit geval). gelukkig weten we de gevolgen van de lekkage in dit geval al vooraf omdat het al extreem gelekt heeft, en die gevolgen waren vrijwel nihiel.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #20
Kijk dat je het zelf doet moet kunnen maar ik reageerde op het fijt dat er in #16 zei dat er een bedrijf dat zou maken en 15 jaar garantie gaf.
Want dan vond ik het wat simpel op gemaakt dat ik er geen 15jaar garantie op durfde te geven.
En ik had ervaring met zulke dingen dat er een stukje lood is blijven zitten in begin punt van een badkamer met marmer en alles weg gemetseld en net waar je niet bij kunt komen daar lieten ze het zitten.
Met als gevolg gehele badkamer moest gesloopt worden.
Kijk ik ken je gehele leiding situatie en verbouwing niet maar meeste loodgieters zullen ook zeggen beter vervangen.
En het was ook niet negatief bedoeld hoor.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu